Potrzebowałem jakiegoś maksymalnie przenośnego błyskacza do F100 i nabyłem dziś w drodze kupna SB-23.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym lub kompatybilnym zestawem? Martwię się trochę, że nieodchylany palnik SB-23 oraz kompletny brak regulacji mocy może mi na dłuższą metę obrzydzić zdjęcia z tego zestawu (oczywiście zdawałem sobie z tego sprawę przed zakupem). Interesują mnie najbardziej Wasze zalecenia co do używania "Multi-Sensor Balanced Fill-Flash" (tryb A aparatu + pomiar matrycowy) kontra "Standard TTL" (tryb M). Pracuję na F100 głównie z 35-70D (nie mam zresztą poza fiszem żadnego nie-D). Sytuacje zdjęciowe: doświetlanie pierwszego planu w plenerze, wieloplanowe zdjęcia wewnątrz, jednoplanowe brutalne rozjaśnienie ciemnego wnętrza.
Mam oczywiście większe i bardziej elastyczne błyskacze (SB-800), problem w tym, że ich przy sobie nie będę miał. Będę miał SB-23. Czyli - zadanie podobne do pracy na kalkulatorze z częściowo uszkodzoną klawiaturą - da się, ale umić trzeba![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami