Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: F100 + sb-23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie F100 + sb-23

Potrzebowałem jakiegoś maksymalnie przenośnego błyskacza do F100 i nabyłem dziś w drodze kupna SB-23.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tym lub kompatybilnym zestawem? Martwię się trochę, że nieodchylany palnik SB-23 oraz kompletny brak regulacji mocy może mi na dłuższą metę obrzydzić zdjęcia z tego zestawu (oczywiście zdawałem sobie z tego sprawę przed zakupem). Interesują mnie najbardziej Wasze zalecenia co do używania "Multi-Sensor Balanced Fill-Flash" (tryb A aparatu + pomiar matrycowy) kontra "Standard TTL" (tryb M). Pracuję na F100 głównie z 35-70D (nie mam zresztą poza fiszem żadnego nie-D). Sytuacje zdjęciowe: doświetlanie pierwszego planu w plenerze, wieloplanowe zdjęcia wewnątrz, jednoplanowe brutalne rozjaśnienie ciemnego wnętrza.

Mam oczywiście większe i bardziej elastyczne błyskacze (SB-800), problem w tym, że ich przy sobie nie będę miał. Będę miał SB-23. Czyli - zadanie podobne do pracy na kalkulatorze z częściowo uszkodzoną klawiaturą - da się, ale umić trzeba

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Używałem z F100 w tym trybie SB-26, ale z palnikiem w górze i wysuniętą wizytówką. Światło odbijało się tylko od tej wizytówki, bo sufit był za wysoko i był zbyt ciemny. Było bardzo OK.
    Ty będziesz świecił na wprost, ale Ken pisze, że jest idealnie. Oczywiście oprócz ostrych cieni, które się pojawią.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Używałem z F100 w tym trybie SB-26, ale z palnikiem w górze i wysuniętą wizytówką. Światło odbijało się tylko od tej wizytówki, bo sufit był za wysoko i był zbyt ciemny. Było bardzo OK.
    Ty będziesz świecił na wprost, ale Ken pisze, że jest idealnie. Oczywiście oprócz ostrych cieni, które się pojawią.
    Tyle że siła techniki odbijania flesza jest taka, że co tam jest ustawione w gruncie rzeczy jest trzeciorzędne - zawsze jest ładnie.

Z drugiej strony wiadomo - nie ma co oczekiwać cudów - ten Multi-Kulti pomoże co najwyżej w ten sposób, że "zauważy" drugi plan, który fajnie by było nie pogrążyć w kompletnym mroku, ograniczając moc lampy - w końcu innych narzędzi regulacji i tak nie ma.

Chyba muszę poczekać do wywołania pierwszego filmu z użyciem sb-23. Jak wyjdzie tak sobie, nabywam kabelek ttl i opaskę na czoło

Edit: nie doczytałem uważnie o Twoim suficie. W takiej sytuacji, rzeczywiście Twoja sytuacja sprzętowa nie była aż tak daleka od mojej. Jest nadzieja
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 07-10-2011 o 16:04

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Sytuacje zdjęciowe: doświetlanie pierwszego planu w plenerze, wieloplanowe zdjęcia wewnątrz, jednoplanowe brutalne rozjaśnienie ciemnego wnętrza.
    Zupełnie po ciemku super-duper-fillin światlem na wprost da to samo, praw fizyki pan nie zmienisz. Nie ma możliwości zapewnić jakiegokolwiek światłą z tyłu, nie przepalając przodu.

W świetle mieszanym "jakiś" efekt tych programów jest, choć są również liczni niewierzący *). Cudów nie zrobi, może się zbliżyć do tego co dobry fotograf **) Tajwańskim TTL-em bez "fililnów" w F301 ustawiałem aparat w manual jakby do lekkiego niedoświetlenia ze światła zastanego (0.5-1.5 EV), i lampa w sufit w automatyce

*) co do obiektywów "D" to wierzący jesteście?
    **) którym zaznaczam nie jestem.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Zupełnie po ciemku super-duper-fillin światlem na wprost da to samo, praw fizyki pan nie zmienisz. Nie ma możliwości zapewnić jakiegokolwiek światłą z tyłu, nie przepalając przodu.

W świetle mieszanym "jakiś" efekt tych programów jest, choć są również liczni niewierzący *). Cudów nie zrobi, może się zbliżyć do tego co dobry fotograf **) Tajwańskim TTL-em bez "fililnów" w F301 ustawiałem aparat w manual jakby do lekkiego niedoświetlenia ze światła zastanego (0.5-1.5 EV), i lampa w sufit w automatyce

*) co do obiektywów "D" to wierzący jesteście?
    **) którym zaznaczam nie jestem.
    Ano - bez przedbłysków pomiarowych automatyka lampy siłą rzeczy sprowadza się do próby wyliczenia mocy błysku na wprost tak, aby skorygować niedoświetlenie. Kierując lampę w TTLu w sufit zwiększamy loteryjność i udział pierwiastka "wyczucia operatora". Przedbłyski iTTL to jednak spory postęp.

Wpływ tego, czy mamy do algorytmu automatyki daną o odległości ogniskowania czy nie, powinien jednakowoż w wielu sytuacjach być widoczny. Przy względnym niedoświetleniu obszaru focusa na niewielkich dystansach, automatyka może przyjąć, że jasne tło jest na tyle daleko od pierwszego planu, że wyliczenie siły błysku dla drugiego planu będzie miało niewielkie znaczenie dla prawidłowej ekspozycji całego kadru. W przypadku większych odległości bądź odwrotnego układu średniej jasności obszarów matrycy pomiarowej automatyka będzie zwiększała wagę ekspozycji dla obszarów poza focusem.

Także stawiam hipotezę, że "D" oddać nam może usługi szczególnie przy zdjęciach w plenerze np. z niebem w kontrze.

Domyślnie

Czy z f100 będzie współgrać lampa sb 50dx? Jak ona się ma do sb-26, 28?
    Trochę tego...trochę tamtego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    Współpracować będzie w TTL. Do tego jest słaba, i nie kręci łbem na boki.

EDIT: Jest jeszcze manual, ale tylko full.

EDIT2: Nawiązując do drugiego pytania: Się ma nijak
    Ostatnio edytowane przez adolfik9501 ; 10-10-2011 o 20:54
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samson09 Zobacz posta
    Błysk dwa razy słabszy, ale montując ją na F65, 75 i 80 można używać jednocześnie lampy wbudowanej w aparat. Zamontowany dyfuzor lampy aparatu a przed palnikiem wysuwany, umożliwiający ustawienie zooma palnika na 14mm. No i na koniec możliwość pochylenia palnika w dół o 18 stopni, co z odchyleniem korpusu lampy do przodu o ok. 45 stopni umożliwia oświetlanie obiektów znajdujących się 20-30 cm przed obiektywem.
    Zapomniałem napisać, że zoom palnika można ustawiać tylko przy błyskaniu na wprost, przy innych ustawieniach zoom przestawia się na 24 mm. Ustawianie siły błysku tylko w TTL. Przy ustawieniu Automatic lub Manual błysk tylko na max. I na koniec, wbudowany ekwiwalent SU-4, pozwalający na wyzwolenie błysku inną lampą ale okienko czujnika jest zamontowane z boku korpusu, co przy braku możliwości obracania palnika ogranicza ustawienie lamp względem siebie.
    I to by było na tyle.
    Ostatnio edytowane przez danz1ger ; 11-10-2011 o 01:44
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez danz1ger Zobacz posta
    ... zoom palnika można ustawiać tylko przy błyskaniu na wprost, przy innych ustawieniach zoom przestawia się na 24 mm...
    Sprawdziłem i koryguję: przy innych ustawieniach przestawia się na 50 mm, za wyjątkiem kiedy "patrzy" 18 stopni w dół - 24 lub 14 mm z wysuniętym dyfuzorem.
    NO SMOKING. KOMBINEZON ONLY.

Domyślnie

Pytanie do użytkowników sb-28. Po włączeniu dziwnie gwiżdże. Czy to normalne?
    Trochę tego...trochę tamtego...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów