Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie Obiektyw do macro

Witam, potrzebuje obiektyw do macro. koszt tak do 1000 pln. Znalazlem pare fajnych uzywek w stanie idealnym obiektywu Nikon Af 60mm F2.8D micro. W sumie po przeczytaniu wielu opinii na jego temat przypadl on mi do gustu. Czy bylby to dobry wybor do D90? Dziekuje za porady.

Domyślnie

Poza obiektywem przydałyby ci się pierścienie pośrednie makro
    D60 + D610 + Nissin Di622 + SB 700
    Tamron 24-70 2.8, N 35mm f/1.8G, Samyang 12mm f/2.8

Domyślnie

To fajne szkło i mogę zdecydowanie polecić. Dla mnie fajniejsza ogniskowa niż np. Tamron 90, którego też miałem i też złego słowa nie powiem.
    Jak starczy $$$ to pomyśl o jakiejś lampie pierścieniowej. To naprawdę daje znacznie fajniejsze efekty
    Ostatnio edytowane przez Badol ; 06-10-2011 o 18:22
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Jest to świetny wybór do każdego Nikona ma bardzo dokładny pierścień do ręcznego ostrzenia więc nawet posiadacze niższych modeli niż Twój mogą o nim myśleć poważnie. Można go kupić nawet za nieznacznie niższą kwotę niż podałeś. Oprócz zdjęć makro, detali, daje świetne efekty przy portretowaniu. Generuje piękny obraz - uwielbiam jego bokeh. Ma tzw. crc czyli jeżeli ostrzysz z bardzo bliska to przysłona musi być trochę bardziej domknięta niż f2.8 . Polecam - to jedna z perełek nikona - bardzo ostry o unikalnej konstrukcji.. Po prostu majstersztyk!

Domyślnie

Podpisuję się pod przedmówcą.
    Niedawno kupiłem 60/2.8D za 750 PLN i idealnym stanie, z pudłem i papierami.
    Makro się uczę, więc efekty na razie mierne, ale widać, że obiektyw ma potencjał.
    Piękny bokeh (mz. lepszy niż w 50/1.8d i 85/1.8d), kontrast, kolory i ostrość, bardzo solidna konstrukcja.
    Wiem, że ten obiektyw zostaje u mnie na zawsze. Osobiście gorąco polecam.

Domyślnie

Dziekuje wszystkim za porady. Dzisiaj zakupilem na e bayu wiec powinienem go dostac jakos we wtorek. Wtedy zobacze co to malenstwo potrafi

Domyślnie

Potrafi bardzo dużo i do tego jest solidny. Dawno dawno temu był to mój podstawowy obiektyw. Był założony do Nikona F2 i zarabiał na piwko
    Mając ten obiektyw pierścieni pośrednich nie będziesz potrzebował
    Będzie pan zadowolony
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Obiektyw bardzo dobry, polecam.

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Mając ten obiektyw pierścieni pośrednich nie będziesz potrzebował
    A to już zależy od skali odwzorowania jaką fotografujący chciałby osiągać.
    Uważam, że dla makromaniaka zestaw pierścieni będzie bardzo przydatny.
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

No w zasadzie tak - co kto lubi...
    Do ekstremalnych skal to ja już radziłbym 55tkę f/3,5 i pierścień mocowania odwrotnego, ALE NA MIESZKU, a nie pierścieniach
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    Jak starczy $$$ to pomyśl o jakiejś lampie pierścieniowej. To naprawdę daje znacznie fajniejsze efekty
    Oj, nie będzie łatwo. Temu "kolesiowi" ryjek się wydłuża. Potrzeba specjalnego pierścionka UR-5, żeby powiesić np. SB-R200.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów