Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie d5100 vs d7000 do video

Pytanko jak w temacie . mam opisy techniczne , chodzi mi jak w praktyce .

Domyślnie

W praktyce to weź canona, możesz wykorzystać nikonowe szkła przez przejściówkę. Nawet 550D jest lepszy od tych Nikonów.

Oszczędny w słowach Awatar metebul
    Miasto
    Dolsk / Poznań

Domyślnie

z własnego doświadczenia powiem że jeśli chodzi o filmy D7K to tylko z manualnym ostrzeniem... bo ten automat nie dosyc ze sie myli przy filmach i dlugo szuka ostrosci to na dodatek slychac to glosno w filmie... ale to przeciez aparat a nie kamera wiec mi to nie przeszkadza...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metebul Zobacz posta
    z własnego doświadczenia powiem że jeśli chodzi o filmy D7K to tylko z manualnym ostrzeniem... bo ten automat nie dosyc ze sie myli przy filmach i dlugo szuka ostrosci to na dodatek slychac to glosno w filmie... ale to przeciez aparat a nie kamera wiec mi to nie przeszkadza...
    Każda lustrzanka i każda kamera - tylko manual!

Też polecę Canona - jeśli jak najtaniej to 550D, nawet używkę. Jeśli chcesz uchylny ekranik (przydatna sprawa) to 600D - troszkę drożej. Dalej to imo 5d mk2 (osobiście w 60D ani tym bardziej w 7D się nie ładował).

Domyślnie

Największe róznice pomiędzy d5100, a d7000 w filmach są takie:
    - d7000 pracuje z manualnymi szkłami, mierzy poprawnie światło, w d5100 nawet live view nie uruchomisz.
    - d7000 ma full manual przy kręceniu filmów, czas, przesłonę i iso do woli można ustawiać w trybie M.
    - D7000 ma 24 kl/s przy Full HD, a d5100 30 kl/s.
    - d7000 ma o niebo wygodniejsze włączanie live view i włączanie nagrywania od d5100.
    - d5100 ma odchylany wyświetlacz co jest baaardzo wygodne ale mam wrażenie, że to odpadnie gdy tylko mocniej pociągnę.
    - reszta czyli rozdzielczość, filmowy AF, płynność filmów, ziarno i rozpiętość tonalna bardzo podobna.
    - acha jeszcze jedno d7000 skanuje klatki od góry do dołu matrycy, a nie całą powierzchnią matrycy, co jest trochę wadą, gdyż np. przy jarzeniówkach widać to jako mruganie, ale pobawienie się z czasem migawki (na co mamy wpływ w przeciwieństwie do d5100) rozwiązuje problem w 100%.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Bipper ; 05-10-2011 o 21:00

Domyślnie

- d7000 pracuje z manualnymi szkłami, mierzy poprawnie światło, w d5100 nawet live view nie uruchomisz.
    Nie wiem jak w D5100, ale w D5000 nie ma z tym najmniejszego problemu.

Oszczędny w słowach Awatar eBarciu
    Miasto
    Galway / Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bipper Zobacz posta
    .
    - d7000 ma o niebo wygodniejsze włączanie live view i włączanie nagrywania od d5100.

Pozdrawiam
    możesz rozwinąć tą myśl? co jest trudniejszego we włączaniu LV w D5100?
    zawsze jest czas żeby zacząć marnować swoje życie
    D5100 + N18-105. N35 f/1,8. N50 f/1.8G

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bipper Zobacz posta
    - D7000 ma 24 kl/s przy Full HD, a d5100 30 kl/s.
    Hmm, a nie odwrotnie?
    Mój D5100 bez problemu filmuje i 24 kl/s i 25 kl/s a do filmowania w 30 kl/s trzeba go zmusić (przestawić PAL na NTSC)

Domyślnie

Miałem canon 7d, zmieniłem na d7000 i jakoś nie żałuję. Przykładowe filmy które nim wykonałem:
    http://www.youtube.com/watch?v=pgaKMrEHRWo
    http://www.youtube.com/watch?v=5nJIrKrQpZU
    http://www.youtube.com/watch?v=40dHFLwTvuE

Jedyne czego brakuje w stosunku do canonów to 25kl/s ale mi to jakoś nie robi za bardzo różnicy.

Domyślnie

eBarciu - w d7000 live view i przycisk uruchamiający nagrywanie jest w jednym miejscu, w d5100 jest to osobno umiejscowione, wiem, że to kwestia przyzwyczajenia itp. ale gdy filmujesz po ciemaku to moim zdaniem rozwiązanie z d7000 jest wygodniejsze i szybsze.
    GWS - 30 kl/s to nie wada, a zaleta, szkoda, że d7000 nie filmuje w 30kl/s full hd, bo te kilka klatek więcej na sekundę przydaje się w dynamicznych ujęciach.
    Pozdro

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów