Close

Strona 208 z 371 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 071 do 2 080 z 3702
    Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Uzytkownicy skladakwo pod Windowsem z reguly tez. Dziwne nie?
    Do tego jeszcze jak sie kupi cos co jest warte 7000zl za 15 000zl to nawet jak sie do tego dojdzie, to ciezko sie przyznac nawet przed samym soba ze sie zjelenilo A co dopiero przed swiatem zewnetrznym, tym bardziej jak sie decyzji zawziecie bronilo i w swojej glowie i na forach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomwidlak Zobacz posta
    ja twierdze tylko ze Apple rabie swych klientoiw jesli chodzi o ich cene.
    A ja pokazałem, że wcale alternatywna stacja nie jest tańsza. Pańskie argumenty że "można taniej" odnoszą się tak samo i do Mac Pro, co też mówiłem. Tyle że trafić na dobrą ofertę trzeba dużo mocniej szukać.

LOL. Najpierw RAID jest bezcelowy w stacjach roboczych
    Nie powiedziałem, że bezcelowy. Zadałem pytanie o cel uruchamiania RAID w stacji. I ustaliliśmy, choć nie z Panem, że chodzi o szybkość.

a teraz okazuje sie ze programowy jest wystarczajaco dobry, a zaraz sie okaze ze programowy w OSXie jest nawet lepszy niz hardware'owy w PC
    Nie jest lepszy. Jest szybszy. Dużo szybszy. Na tym samym komputerze z tymi samymi dyskami. Proponuję zrobić pomiary.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Uzytkownicy skladakwo pod Windowsem z reguly tez. Dziwne nie?
    Nie, wcale nie jest dziwne, bo składacze najczęściej swojego Maca Pro nie mają. Więc, jakby to powiedzieć, argumentacja jest bezwartościowa z uwagi na brak spełnienia warunków próby.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A ja pokazałem, że wcale alternatywna stacja nie jest tańsza. Pańskie argumenty że "można taniej" odnoszą się tak samo i do Mac Pro, co też mówiłem. Tyle że trafić na dobrą ofertę trzeba dużo mocniej szukać.
    Wiec ponawiam pytanie - jak mozna kupic Maca Pro taniej, lub najlepiej za pol ceny jak wspomniales ze kupiles Twego ? Kolega Funboy tu z Nikonforum sie przymierza do zakupu, jako ze dal sie omamic "magii" Apple i napewno byl by przeszczesliwy mogac wydac 8000zl za sredniego Mac Pro. Podzielisz sie ?

Nie powiedziałem, że bezcelowy. Zadałem pytanie o cel uruchamiania RAID w stacji. I ustaliliśmy, choć nie z Panem, że chodzi o szybkość.
    To juz w zaleznosci od rodzaju RAIDu. Ja uzywam RAID0 dla predkosci, inni 1 dla bezpieczenstwa a jeszcze inni 5 czy 10 dla jednego i drugiego. uzycie RAIDu jest dosc powszczechne w stacjach roboczych, bardzo czesto to robilem dla klientow i zawsze w kazdym komputerze dla siebie. Kazda nowsza plyta ma wbudowany kontroler RAIDu, nawet te najprostrze i najtansze a brak takowego w profesjonalnym komputerze za kilkanascie tysiecy to jakas paranoja. Dodam ze nie twierdze ze wbudowany w plyte kontroler jest tak dobry jak dedykowany, ale przy RAIDach 0,1,10 ma to bardzo male znaczenie, dobry kontroler jest wymagany przy 5tce.

Nie jest lepszy. Jest szybszy. Dużo szybszy. Na tym samym komputerze z tymi samymi dyskami. Proponuję zrobić pomiary.
    Zrobie pomiary z ciekawosci, bo nie chce mi sie wierzyc w to "duzo szybszy". I mowisz rozumiem o predkosci transferu ? Bo ogolna wydajnosc systemu spadnie, jako ze procesor/pamiec bedzie uzywana do obslugi owego, a nie czipset czy osobny procesor jak w wypadku wbudowanych w plyte czy dedykowanych kontrolerow.
    Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 03-10-2011 o 01:10

Domyślnie

Wiec ponawiam pytanie - jak mozna kupic Maca Pro taniej, lub najlepiej za pol ceny jak wspomniales ze kupiles Twego.
    Dokładnie tak samo jak Pan pokazał zakup DELL'a. Trzeba znaleźć ofertę. Swojego kupiłem w sklepie w Irlandii.

uzycie RAIDu jest dosc powszczechne w stacjach roboczych, bardzo czesto to robilem dla klientow i zawsze w kazdym komputerze dla siebie. Kazda nowsza plyta ma wbudowany kontroler RAIDu, nawet te najprostrze i najtansze a brak takowego w profesjonalnym komputerze za kilkanascie tysiecy to jakas paranoja.
    OSX, podobnie jak inne Unixy i Linuxy mają wbudowaną obsługę RAID w system. Z punktu widzenia sprzętowo/programowo działa to dokładnie tak samo jak np DELL SAS, który dla niepoznaki jest na osobnej płytce i ma swój programik konfiguracyjny współpracujący ze sterownikiem w systemie. W pełni sprzętowym kontrolerem u DELL-a jest dopiero PERC, choć i to nie wszystkie modele. Te na płytach też są programowe. Sprzętowy PERC jest duuuużo wolniejszy, co stawia jego użycie w stacji roboczej pod znakiem zapytania. Co innego w serwerze, ale to jak mówiłem inna bajka.

Bo ogolna wydajnosc systemu spadnie, jako ze procesor/pamiec bedzie uzywana do obslugi owego, a nie czipset czy osobny procesor jak w wypadku wbudowanych w plyte czy dedykowanych kontrolerow.
    He, he... ależ Pan ma marketingowo wtłoczone stereotypy.
    Obciążenie procesora i zajętość pamięci na program obsługi RAID są nieodczuwalne nawet dla komputerów z procesorem 133MHz. Robiłem próby. A "dedykowane kontrolery" na płycie to rzecz czysto programowa, realizująca funkcje macierzy przez "sterownik" pod Windows, ładnie nazywający się np Intel Rapid cośtam. Proszę sobie poczytać dokumentację. Albo nawet zrobić prosty eksperyment, spróbować odtworzyć RAID bez odpalonego Windows. Nie da się.

Zbanowany
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dokładnie tak samo jak Pan pokazał zakup DELL'a. Trzeba znaleźć ofertę. Swojego kupiłem w sklepie w Irlandii.
    Aha, czyli bardzo prosto jest kupic Maka Pro za polowe ceny, czy nawet 30% taniej rozumiem, tak latwo jak DELLa ? Zapraszam Ciebie w takim razie, jak i kazdego uzytkownika Apple do wskazania mi jakiejs obecnej oferty na NOWEGO Maca Pro nawet nie o polowe ale o 30% taniej niz na stronie Apple.com, moze byc nawet w Zimbabwe

OSX, podobnie jak inne Unixy i Linuxy mają wbudowaną obsługę RAID w system. Z punktu widzenia sprzętowo/programowo działa to dokładnie tak samo jak np DELL SAS, który dla niepoznaki jest na osobnej płytce i ma swój programik konfiguracyjny współpracujący ze sterownikiem w systemie. W pełni sprzętowym kontrolerem u DELL-a jest dopiero PERC, choć i to nie wszystkie modele. Te na płytach też są programowe. Sprzętowy PERC jest duuuużo wolniejszy, co stawia jego użycie w stacji roboczej pod znakiem zapytania. Co innego w serwerze, ale to jak mówiłem inna bajka.

He, he... ależ Pan ma marketingowo wtłoczone stereotypy.
    Obciążenie procesora i zajętość pamięci na program obsługi RAID są nieodczuwalne nawet dla komputerów z procesorem 133MHz. Robiłem próby. A "dedykowane kontrolery" na płycie to rzecz czysto programowa, realizująca funkcje macierzy przez "sterownik" pod Windows, ładnie nazywający się np Intel Rapid cośtam. Proszę sobie poczytać dokumentację. Albo nawet zrobić prosty eksperyment, spróbować odtworzyć RAID bez odpalonego Windows. Nie da się.
    Opowiadasz nastepne bzdurki i widze ze nie za bardzo znasz sie czy na PC czy na stacjach roboczych DELLa - kontroler SAS jest wbudowany w plyte glowna i oferuje sprzetowy RAID 0 i 1. Jest robiony przez firme LSI, model 1068E - mozesz poczytac o nim tu http://www.lsi.com/products/storagec...ISAS1068E.aspx . Uruchamia sie jak kazdy sprzetowy RAID zaraz po starcie BIOSu i nie potrzebuje zadnego softu aby dzialac, system widzi jeden dysk i tyle. Ta sama historia jest z wiekszoscia kontrolerow RAID wbudowanych w plyty glowne w PC - i oczywiscie pelna obsluga RAIDu wlacznie z odtworzeniem uszkodzonej macierzy odbywa sie z poziomu BIOSu kontrolera. Oczywiscie sa wyjatki, w postaci tego co opisujesz ale sa niczym wiecej jak wyjatkami.

Co do softowego RAIDu, nigdy nie uzywalem wiec nie moge sie posluzyc wrazeniami z pierwszej reki - Adaptec pisze w porowaniu owych, ze jednym z minusow jest obciazenie procesora i pamieci. Jesli Adaptec tak mowi to ja im wierze na slowo - http://www.adaptec.com/en-us/resourc..._swraid_wp.htm

A, przy softowym RAID nie mozna bootowac systemu z owego rzecz jasna.

Domyślnie

Osobiscie posiadam dosc drogiego case z wiatrakami od noctua zeby zapewnic optymalny airflow i cisze - jak widac nie tylko parametry techniczne elektroniki sie licza.
    przepraszam, że wtrącę się do dyskusji - nie będę co prawda mówił już o wyższości świąt jednych nad drugimi, ale... nie używamy przypadkiem w kraju nad Wisłą języka polskiego? może obudowa, przepływ powietrza?

PS idę luknąć na strita czy ktoś nie tejknął mojego kara
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Hardware RAID jest praktycznie zawsze bardziej wydajny niz software. To czy jest wbudowany w plyte glowna, czy jest na karcie PCI-E nie ma znaczenia. Znaczenie ma jakosc takiego kontrolera, jego predkosc, etc. Dobre karty RAID to wydatek minimum 3k PLN, dla tego czesc firm stosuje tansze rozwiazanie - umieszczenie kontrolera RAID na plycie glownej.

To o czym mowi Tom01, o ile dobrze sie orientuje to jedynie kontroler RAID wbudowany w ICH10R ktory mimo ze czesc rzeczy jest realizowane przez hardware, to jednak potrzebuje wsparcia softowego. ( Intel Matrix Storage Technology ). Bardzo wiele plyt ma dodatkowe sprzetowe kontrolery RAID, ktore sa calkowicie sprzetowe i nie potrzebuja zadnych sterownikow.

Obciążenie procesora i zajętość pamięci na program obsługi RAID są nieodczuwalne nawet dla komputerów z procesorem 133MHz. Robiłem próby.
    Na czym? RAID 5 na dyskach klasy HyperX? Czy RAID 0 na dyskach klasy 7200 RPM?

@erie
    Masz racje. To ubozenie jezyka - czlowiek czyta praktycznie tylko zagraniczne fora o sprzecie i uzywanie slownictwa angielskiego przychodzi znacznie latwiej.
    Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 03-10-2011 o 08:01
    d70s + N18-70 + N55-200

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez burton Zobacz posta
    Widzę, że zawieszenie "broni" blisko (a może już się dokonało ?)
    A była wojna? Mnie to całkowicie wali na jakim sprzęcie mam pracować a że stało się tak fajnie, że pracuję na MP to tylko lepiej. Poza tym patrząc od strony firmy to co za różnica ile wydamy na sprzęt: 7 czy 15 i tak idzie w koszty i w efekcie zapłaci za to klient?

Domyślnie

Wieksze koszta, wyzsza cena, mniejsza konkurencyjnosc?
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 208 z 371 PierwszyPierwszy ... 108158198206207208209210218258308 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów