Szukaj
qbic, nie wiem czy dobrze kojarzę Cię z sąsiedniego forum... ale jeśli to Ty to czy nie masz oby jakiejś życiowej misji uświadomienia wszystkim dookoła, że 5DII ma koszmarny banding, który w tej koszmarnie wielkiej postaci widzisz tylko Ty ?
I właśnie dla takich jak Ty stworzona jest seria 1D/1Ds.
... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...
W takim razie po co upgrade'owano D300 do wersji s ??
zmiany są kosmetyczne... guzikologia, dwa sloty kart, wideo, możliwość podłączenia mikrofonu. Tyle. która z tych zmian była nieodpartą koniecznością ?? A jednak s'ka cieszy się sporym braniem.
Biorąc pod uwagę możliwości matrycy D7000, można przypuszczać, że w przyszłego Nikonowskiego FXa wpakują matrycę 16-18MPX (ktoś zapyta po co tyle... ale.. nigdy nikt z was nie cropował zrobionych zdjęć?? ja wiem, że 12 do tego często wystarcza, ale im więcej, tym lepiej) o jeszcze mniejszej generacji szumu, obowiązkowo dwa sloty kart, jak przystało na reporterskie body, filmowanie co najmniej na poziomie D5100 (poważnie - nie uciekniemy od tego, nawet w pro body), może ew. pojawi się jakaś nowa, lżejsza, a dłużej trzymająca bateria...
Oczywiście wszystko napisane powyżej to teoretyczne gdybanie, ale jak pokazała praktyka na przykładzie niższych półek, wcale nie taka nieprawdopodobna.
D700 cieszy się popularnością głównie pośród różnej maści fotoreporterów (ślubni, koncertowi, sportowi), więc raczej nowa wersja będzie robiona pod nich.
Ostatnio edytowane przez coroner ; 28-09-2011 o 13:44
FX+ FX + 20-35/2 + 50/1.4 + 85/1.8 + 70-200/2.8 VR
Ale mamy banding przy wyższym ISO i silnych źródłach światła w kadrze
No właśnie, dlatego też się zastanawiam dlaczego Nikon nie robi podobnego zabiegu z D700... Jest kilka rzeczy, które można poprawić i nie trzeba tu chyba czekać na ruchy konkurencji (dwa sloty, lepsze pokrycie punktów AF w kadrze, filmowanie...)
Chyba, ze jest tak, że Nikon przez kataklizm w Japonii musiał zmienić plany i odpuścili lifting D700 na rzecz całkiem nowego modelu, tyle, że ch...olera wie kiedy go wypuszczą.
Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 28-09-2011 o 14:00
Skontaktuj się z nami