i widze, ze znowu mala wojenka na temat d700 vs 5dII![]()
Szukaj
i widze, ze znowu mala wojenka na temat d700 vs 5dII![]()
Trochę tego...trochę tamtego...
swego czasu robilem sesje studyjna jednoczesnie D3 i 5DII - tiltshifty, wysokie przyslony...
roznice w zdjeciach byly widoczne tylko dla tych co na sile chcieli je zobaczyc
Road to Manila
Z różnicą w rozdzielczości to trochę tak że im więcej mamy tych mpix tym przyrost, nawet proporcjonalnie taki sam (procentowo) jest w zasadzie coraz mniej widzialny (zwłaszcza przy tej samej wielkości czujnikach). Przyrosty 6->10mpix jest w praktyce bardziej odczuwalny niż 12->21mpix. Jeszcze mniej odczuwalne będzie 21->35, pomimo tego że na 100% powiększeniach rzeczywiście widać różnicę w rejestrowanych detalach. Ja nie mam wątpliwości że ilość detali rejestrowanych przez 5d2 i d700 jest zauważalna - ale w praktyce tylko w niewielu przypadkach będzie to istotne. Oczywicie poza percepcją odbiorcy, istotne jest także szybciej uwidaczniająca się dyfrakcja na bardziej upakowanej matrycy.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Ja mam C5DII i jestem tu bo zastanawiam się nad przesiadką na Nikona, czemu? Wkurza mnie ten AF jaki jest oraz ilość punktów AF pokrywających kadr. Ilość Mpix czy to 12 czy 21 czy też więcej nie ma dla mnie tak dużego znaczenia. Piszecie o różnicach w obrazowaniu ale co by to było gdyby obrazki były takie same? Mnie bardzo się podoba to co wychodzi z Nikona dla tego więc czekam na 5DIII aby zobaczyć co zostało poprawione w przeciwnym wypadku wchdzę w D800 albo D3s.
W stosunku do 5D. Tam Cosina rysowała ostro i miło, a na marku dwójce jest słabo, w stałkach odwrotnie o ile tam było OK i dobrze tu jest bardzo dobrze.
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
No cóż, każdy ma inne doświadczenia. Zgodnie z prawami fizyki na poprawę w przypadku szkieł o lichej rozdzielczości czy sporej CA trudno liczyć.
CA w marku dwójce jak wspominałem wcześniej wyraźnie wzrosła w porównaniu do jedynki. Jak wspomniałem na Cosinie jest gorzej na 35, 85 i 50 wyraźnie lepiej.
Zresztą wszystkie w/w szkła podpięte pod 450D dają bardzo lipny obrazek i wcale nie ostry.
C5DII
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Mialem zmienic jedno szklo bo czasami spore CA wychodzi, a tu sie okazuje ze to puszke powinienem zmienic, no kto by pomyslal ze naukowcy to tacy zartownisie i wmawiaja wszystkim ze CA jest wina soczewki i ukladu optycznego![]()
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
Canon ma o tyle dobrze z video, że ma duże doświadczenie. Jakby nie patrzeć produkuje od dawna kamery wideo amatorskie i profesjonalne. Sony z pewną taką nieśmiałością podchodzi do pakowania filmowania w aparaty, nie chcąc zarzynać rynku kamer, ale jak Sony pójdzie na całego to może być wesoło, mają doświadczenie nie mniejsze niż Canon. Nikon, Olympus, Pentax/Ricoh mają małe doświadczenie. Ciekawe na ile trzęsienie ziemi opóźniło premiery? Sam Canon chyba ma w tej chwili problemy z półkami. Wykastrowali 60D z czego tylko mogli, tak, że w zasadzie niewiele różni się od 600D, wszędzie w APS ta sama matryca. Więc mają niezbyt duże pole manewru. Za bardzo ścieśnili sobie rynek.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Skontaktuj się z nami