Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie plan długoterminowy

Niestety z przyczyn ekonomicznych musiałem się pozbyć 85 1.8 i zostałem z 50 1.4 do mojego D700.
    Postanowiłem więc wykorzystać ten fakt i do 50 w najbliższej przyszłości dodać 135 f:2 DC, a z czasem albo Nikkory: 24-70 lub 28-70, ewentualnie sigma 24-70.
    Co myślicie o takim zestawiku? Ma to focić ludziki we wszelkiej postaci i foto teatralne. W teatrze i portretowo stałki, a jako podstawowy zoom. I tu pytanie co moglibyście jeszcze polecić jako tańszą alternatywę jako spacer zooma?
    Może 24-120 f:4? Miałby to być uniwersalny obiektyw, a ten zakres ogniskowych wydaje mi się OK.
    D700, N50/1.4 </br>
    <a href="https://www.facebook.com/bernardbaniafotografia"></a> <--- BERNARD BANIA - FOTOGRAFIA

Domyślnie

Tami 28-75. Zacne szkielko na D700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    Tami 28-75. Zacne szkielko na D700
    Przyznam, że nie pomyślałem o tym, chyba dlatego, że miałem wcześniej do D90 17-50 vr i jakoś mi tak sobie odpowiadał, choć opinie o nim były bardzo OK...
    D700, N50/1.4 </br>
    <a href="https://www.facebook.com/bernardbaniafotografia"></a> <--- BERNARD BANIA - FOTOGRAFIA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teatralniak Zobacz posta
    135 f:2 DC
    Od dłuższego czasu nie odpinam tego szkiełka od korpusu
    Nawet do krajobrazu ;P
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Ja z uporem maniaka polecam wypróbowanie 35-70/2.8 D. Szkło ma minusy, ale ostrość ma pewnie na poziomie N24-70, a i bokeh bardzo ładny. Główna praktyczna wpadka, to bardzo słaba praca pod światło w pewnych warunkach. Jeżeli robisz często takie zdjęcia - odradzam kupno tego obiektywu. Jest mniejsza wpadka - niechęć do przeostrzania, bo to śrubokręt - zatem śledzenie sportów ruchowych to też nie jego domena. Dolny koniec 35 mm to ciut wąsko, ale ratunkiem nie jest 28 mm raczej, a dopiero 24 mm. Cena za to jest aktualnie bardzo dobra - szczególnie używek. Niestety by wyleczyć wszystkie bolączki rozwiązaniem jest dopiero N24-70/2.8. Sigma będzie raczej słabsza optycznie, choć nie robiłem bezpośredniego porównania. Mój (i nie tylko) opis można znaleźć prócz forum, na http://www.optyczne.pl/index.html?pr...81&typ=0&moc=0
    Jeżeli bardzo uniwersalnie to 24-120 jest kuszącą propozycją moim zdaniem. Canonierzy cenią sobie podobny sprzęt od lat. Sam wiesz, że przy D700 przysłona f/4 jest używalna w większości miejsc, a często pożądana ze względu na większą głębię ostrości. Jeżeli nie boisz się lampy błyskowej, to jest to dla mnie prawie idealny obiektyw i aktualnie jedyny, na który być może zamienię kiedyś 35-70. Martwi mnie trochę jakość optyczna, ale to jest do sprawdzenia. No i cena nie należy do najniższych. Gdybym był bardziej mobilny, to pewnie byłby mój wybór. Ponieważ jednak nie spaceruję, to raczej uzupełnię 35-70 od dołu T17-35 lub stałką. Robiąc zdjęcia we wnętrzach częściej niż na zewnątrz, wolę jednak mieć większa światłosiłę, lepszą optykę, rozmycie i mniej błyskać lampą.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 30-09-2011 o 05:40

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Dolacze sie do maniackiego uporu przedmowcy - 35-70/2.8D. Osobiscie wymienilbym go jedynie na N28-70/2.8 albo N24-70/2.8, kolejnosc nieprzypadkowa. Na dole uzupelniam go Tamronem 17-35 (w sumie tez fajne szklo).

Domyślnie

Zastanawiałem się już wcześniej nad 35-70, ale zrezygnowałem z tego zakresu ponieważ jeszcze do Sony miałem szkło Minolty o takim zakresie i był to zakres, który właściwie załatwiała stałka 50mm, co prawda było to na cropie, ale podejrzewam, że podobnie byłoby na FX... Co do 24-120 to zastanawiałem się czy dobrą alternatywą nie byłaby stara wersja 28-105 f: 3.5-4.5?
    D700, N50/1.4 </br>

Domyślnie

Moim zdaniem 24-70 (lub 28-70, bez znaczenia) i w zasadzie nie potrzebujesz nic innego. Być może zrobiłeś błąd sprzedając 85/1.8, bo to szkło tak tanie, że aż głupio nie mieć, a jeszcze głupiej sprzedawać Sam tak zrobiłem - sprzedałem, a rok później pokornie kupiłem znów.
    35-70/2.8 miałem, zamieniłem na 24-70/2.8 (denerwował mnie AF i "praca" pod światło, 24-70 to mistrzostwo świata oczywiście pod tym względem).
    Kupowanie "zamienników" 24(2-70 to jakaś pomyłka, to szkło może nie jest tanie, ale jest po prostu najlepsze. I starczy na całe życie pewnie. Chyba że ktoś jest rzeczywiście zwyczajnym fotoamatorem, ale to po co D700 wtedy? A jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B
    135/2 wiadomo, sam bym go najchętniej nie zdejmował z body. Ale to szkło nie jest "do wszystkiego", niestety.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Chyba że ktoś jest rzeczywiście zwyczajnym fotoamatorem, ale to po co D700 wtedy?
    Jaka inna alternatywe ma fotoamator, ktory chce miec cyfrowa pelna klatke? I nie pisz mi prosze, ze dla amatora to bez znaczenia, czy fotografuje DX-em czy FX-em, bo mialem juz kilka aparatow z matryca APS-C i dopiero D700 uspokoil moje amatorskie potrzeby.

Domyślnie

Ja jestem fotoamatorem i znam wielu, którzy chętnie by się przesiedli na D700, gdyby tylko kosztował tyle co ich poprzednia lustrzanka. To nie jest sprawa potrzeb zatem, a możliwości. Natomiast 24-70 czy 70-200, to szkła specyficzne. A co mi tam, dorzucę tu jeszcze 14-24. Są rzeczywiście niezastąpione w wielu przypadkach. Ale płacimy za to naprawdę dużą cenę. W dźwiganiu ich i w samych kosztach. Dla mnie to waga tego obiektywu, jako najczęściej przypiętego do korpusu była właśnie podstawową przeszkodą w jego kupnie. Dlatego wcale nie demonizowałbym alternatyw.

PS> Teatralniak, zakres bardzo się zmienia dla DX i FX w tym przypadku. Pomyśl tak. To szkło to odpowiednik 23-47mm f/2.8 dla DX. Według mnie to całkiem niezły zakres. Chodzi jednak o cenę głównie w stosunku do jakości. To poniżej 1500zł za rewelacyjne zdjęcia w dość niezłym zakresie. Chcąc dobić do ceny 24-70 (i jego masy) kupisz dodatkowo nie tylko 85/1.8, ale i inne jasne stałki potrzebne w pomieszczeniach. Nie tracisz jakości zdjęć. Tracisz wygodę i uniwersalność. Ja bym o wiele mocniej zastanowił się nad kupnem 14-24 (lub 17-35) w jego miejsce. Bo ten zakres jest trudniejszy w poprawnym zobrazowaniu. No ale rzeczywiście większość osób fotografujących 24-70 raczej ma rację i jest zadowolonych z wyboru. Zatem to tylko takie dywagacje.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 30-09-2011 o 22:31

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów