Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Jesli ogladac zdjecia na monitorze tzw. szerokogamutowym (czyli takim, ktory moze wyswietlic WIECEJ niz sRGB, np. dosc popularny NEC p221w),
    to fotki w programach, ktore nie maja modulu CM (np. Opera) wygladaja dziwnie przesaturowane i przekontrastowane.
    Jesli fotki wyswietlac w programie z modulem CM (np. PS, LR, Bridge - te na bank maja) to widac wszystko JAK TRZEBA.
    Ogladajac na "zwyklym" (czyli wyswietlajacym nie wiecej niz sRGB) niewazne w jakim programie (z czy bez CMM) zdjecia beda wyswietlane prawidlowo.
    Z szerokogamutowymi monitorami jest ten problem, ze programy nie potrafiac odczytac profilu szerokogamutowca robia syf w postaci przesaturowanych zdjec.
    Zeby bylo smieszniej (pisze to jako posiadacz szerokogamutowca p221w) zauwazylem, ze np. simplewiever, nawet odpalony w FF (z wlaczonym CMM)
    olewa ten modul i fotki sa przesaturowane (na p221w). Podobnie dziwne rzeczy robi windowsowy (win7) podglad, bo o ile w okienku wyswietla ok,
    to jesli uruchomimy "pokaz" (w prawym gornym rogu okienka) i wlaczy sie full screen, to CMM jakby sie wylaczal i fotki zaczynaja wygladac zle.
    Oczywiscie caly czas mowie o wyswietlaniu fotek na monitorze o szerszym niz sRGB gamucie.
    Mam nadzieje, ze zadnych bzdur powyzej nie napisalem... jesli tak to niech mnie ktos sprostuje, bo caly czas sam to probuje ogarnac

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Mam nadzieje, ze zadnych bzdur powyzej nie napisalem... jesli tak to niech mnie ktos sprostuje, bo caly czas sam to probuje ogarnac
    Napisałeś słowo w słowo to co ja -- nic odkrywczego.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Napisałeś słowo w słowo to co ja -- nic odkrywczego.
    hehe
    czyli dobrze to sobie poukladalem w glowie

Uprawnienia umieszczania postów