Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sote Zobacz posta
    Mam nadzieje, ze zadnych bzdur powyzej nie napisalem... jesli tak to niech mnie ktos sprostuje, bo caly czas sam to probuje ogarnac
    Napisałeś słowo w słowo to co ja -- nic odkrywczego.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    Napisałeś słowo w słowo to co ja -- nic odkrywczego.
    hehe
    czyli dobrze to sobie poukladalem w glowie

Domyślnie

A ja, nieszczęśliwy posiadacz P221W, zapytam: po co mi ta "szerokogamutowość", skoro laby preferują w większości sRGB? Po co mi nefy AdobeRGB, obróbka w obszarze roboczym tożsamym, skoro na koniec i tak eksport leci do sRGB (przynajmniej na www, czyli medium o największym zasięgu? Przecież mam podgląd zdjęć a wszytym Adobe i s i w odpowiednim sofcie widzę dwa różne zdjęcia. Kolejne pytanie: czy mając szerokogamutowca mogę go ustawić/ sprofilować, aby w miarę wzorcowo wyświetlał mi kolory i poziom jasności i kontrastu w trybie sRGB? Czy kalibracja sprzętowa uwzględnia taką opcję jak poprawienie sRGB na okoliczność obróbki zdjęć (w necu nie ustawiam sRGB, tylko P- programmable i zadaję w kalibratorze wzorcowe sRGB)? Pytam, bo powoli wykańczam się tym AdobeRGB, większość czasu leciałem w trybie sRGB oczywiście mając ustawione jasność i kontrast na oko, czyli podejrzewam lipnie.

EDIT: czy kalibracja lcd podpiętego do innej karty graf. mam sens (sygnał idzie po dvi) czy właściwa moze być dokonana tylko i wyłącznie z daną jednostką centralną? jak sprawdzić, że ma się zdrową a nie walniętą kolorystycznie sztukę?
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 27-09-2011 o 14:08
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Zmieniłem opcję gfx.color_management.mode na wartość 1 w FF i teraz w przeglądarce mam takie same kolory co w PS.
    Różnice jednak widać w kolorach przeglądarki systemowej zdjęć i w IE!
    I to, nie jest chyba problem monitora!
    Różnice są zauważalne w kolorach zieleni i żółci na zdjęciach :
    TU

I, które kolory są prawdziwe?
    Jak to połączyć w jedną całość, chodzi mi o kolory?
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Bardzo prosto, nie używać IE i windowsowej przeglądarki zdjęć. Kupiłeś monitor z szerokim gamutem, to w zestawie masz też "wymóg" używania aplikacji z CMM. Już zapłaciłeś, teraz został Ci tylko płacz

Domyślnie

Bardzo prosto, nie używać IE i windowsowej przeglądarki zdjęć. Kupiłeś monitor z szerokim gamutem, to w zestawie masz też "wymóg" używania aplikacji z CMM. Już zapłaciłeś, teraz został Ci tylko płacz
    Cóż za konstruktywna odpowiedź!
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Kolego, pokaż mi w którym miejscu nie mam racji? Jeśli odpalisz windowsową przeglądarkę i IE tak, że nie będzie różnicy pomiędzy nimi a softem z włączonym modułem CMM to czeka na Ciebie nagroda Nobla. Tego technicznie nie da się zrobić. Więc masz 3 możliwości:
    - pogodzić się z tym
    - wyłączyć moduł CMM w PSie dzięki czemu będziesz miał spójne, ale przesycone kolory we wszystkich aplikacjach (niezbyt radosna opcja)
    - sprzedać monitor

Kupiłeś motor i dziwisz się, że nie lata. Taki już urok szerokiego gamutu i trzeba się z tym pogodzić.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Czy coś się zmieniło odnośnie Opery i jej wyświetlania zdjęć?

Domyślnie

http://my.opera.com/desktopteam/blog/2012/08/28/core )

i na forum, na którym znalazłem ten link
    I had sent a PM to an Opera employee and he said that ICC Color Profiles support will be in Opera 13 AT THE EARLIEST. That means that we can have to wait Opera 14.00 to see ICC Color Profiles support.
    D700 ¦ MB-D10 ¦ N24-70/2.8 ¦ N50/1.8G ¦ N85/1.8G ¦ YN560-III ¦ thinkTANK photo

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów