Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Wiem o czym piszesz, sam taka roznice widzialem u znajomych, ale nigdy u siebie, nie rozumiem dlaczego tak jest […]
    A masz monitor szerokogamutowy?

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    A po co ktos do neta wrzuca zdjecia z profilem innym niz sRGB? Rozumiem jeszcze strony dla ludzi z branzy, ale dla NK czy Fotka raczej nie warto. Sztuka dla sztuki, wlasna satysfakcja, czy moze podbudowanie swojego ego przy przegladaniu zdjec wieczorem ze szklaneczka JohnyWalkera w rece i mysla: "no, teraz 0,01% ludzi zobaczy roznice"?
    Nie w tym rzecz. Chodzi między innymi o monitor na jakim ogląda się zdjęcia. Co z tego, że zdjęcie jest w sRGB (czyli przestrzeni właściwej dla sieci), skoro oglądający patrzy w monitor o poszerzonym gamucie, a korzysta z aplikacji nie posiadającej modułu zarządzania barwą? Monitor wyświetli mu ten obrazek z kolorami rozciągniętymi na swoją, większą przestrzeń i wyjdzie przesaturowana kaszana. Dlatego osoby używające takich paneli muszą bezwzględnie korzystać z aplikacji, które mają wbudowany własny CMM.

W przypadku monitorów, nazwijmy to -- normalnych (o wąskim gamucie), problem nie istnieje.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    A masz monitor szerokogamutowy?
    A co to za roznica??

W przypadku monitorów, nazwijmy to -- normalnych (o wąskim gamucie), problem nie istnieje.
    Wlasnie an podlych TNkach widzialem takie roznice a na pozadnych monitorach juz nie....roznica jest tylko taka, ze na TN zdjecie w AdobeRGB sa bledsze a nie przesaturowane.

Domyślnie

A co to za roznica??
    No przecież wyżej napisałem.

Wlasnie an podlych TNkach widzialem takie roznice a na pozadnych monitorach juz nie....
    A co to jest porządny monitor? Pliki były z profilami? Jeśli tak to z jakimi? Aplikacja miała moduł zarządzania barwą? Przyczyn może być wiele.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 24-09-2011 o 19:43
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

No przecież wyżej napisałem.
    Mam IPS, ale pelen gamut to zapewne nie jest

A co to jest porządny monitor? Pliki były z profilami? Jeśli tak to z jakimi? Aplikacja miała moduł zarządzania barwą? Przyczyn może być wiele.
    Przeciez wyzej napisalem
    Pliki byly z profilem Adobe RGB, obojetnie jaka aplikacja.....problem byl na TNkach, zdjecia byly bledsze.....
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 24-09-2011 o 20:08

Domyślnie

Mam IPS, ale pelen gamut to zapewne nie jest
    Ale jakiej przestrzeni? sRGB, AdobeRGB, ProPhoto?

Przeciez wyzej napisalem
    Pliki byly z profilem Adobe RGB, obojetnie jaka aplikacja.....problem byl na TNkach, zdjecia byly bledsze.....
    A fakt, nie doczytałem. Ale, ale… Czy ja pisałem o AdobeRGB? Przecież wyraźnie zaznaczyłem sRGB. A Ty nagle piszesz o Adobe… Zrób sobie eksperyment: Skonwertuj zdjęcie do przestrzeni sRGB i zapisz z tym profilem, następnie wyświetl sobie w aplikacji obsługującej zarządzanie barwą i w takiej bez CMM. Różnica spora -- nieprawdaż?

A to, że na monitorach wąskogamutowych zdjęcia w przestrzeni AdobeRGB będą niepoprawnie wyświetlane to zrozumiałe. W końcu ich przestrzeń jest sporo mniejsza od wyżej wspomnianej -- AdobeRGB.

PS
    Po raz kolejny mam apel do osób używających przy edycji fotografii przestrzeni AdobeRGB: jeśli nie wiecie do czego ona może Wam posłużyć, nie robicie wydruków szatańsko wysokiej jakości -- zostawcie ją w spokoju, naprawdę sRGB wystarcza w 99% przypadków.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 24-09-2011 o 20:57
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

A ile osob ma monitor "szerokocostam"? Nie dajmy sie zwariowac.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ile?

Pewnie wcale niemało, najgorzej jednak, że wcale pokaźna wielość posiadaczy wspomnianych urządzeń ma je od parady, czym czyni sobie w sumie więcej szkody, niż jakiegokolwiek pożytku.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Pewnie wcale niemało, najgorzej jednak, że wcale pokaźna wielość posiadaczy wspomnianych urządzeń ma je od parady, czym czyni sobie w sumie więcej szkody, niż jakiegokolwiek pożytku.
    O czym świadczą coraz częściej pojawiające się posty z problemami związanymi z pracą opartą na profilach i zarządzaniu barwą w systemie/aplikacjach.

A poza tym nigdzie nie wspominałem o monitorach „szerkocośtam” dla hecy, tylko gwoli wyjaśnienia problemów z kolorami manfreda, jak i w celu objaśnienia, że stosowanie samego tagowania sRGB przy braku CMS’a mija się z celem, gdzie nie konieczne są winne inne przestrzenie. I kompletnie nie rozumiem związku moich postów, z Twoim powyższym pytaniem.
    Ostatnio edytowane przez swider ; 25-09-2011 o 12:33 Powód: dodanie cytatu dla jasności.
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Ale jakiej przestrzeni? sRGB, AdobeRGB, ProPhoto?
    Sadze, ze adobe

Po raz kolejny mam apel do osób używających przy edycji fotografii przestrzeni AdobeRGB: jeśli nie wiecie do czego ona może Wam posłużyć, nie robicie wydruków szatańsko wysokiej jakości -- zostawcie ją w spokoju, naprawdę sRGB wystarcza w 99% przypadków.
    Sie podpisze!

Domyślnie

Jesli ogladac zdjecia na monitorze tzw. szerokogamutowym (czyli takim, ktory moze wyswietlic WIECEJ niz sRGB, np. dosc popularny NEC p221w),
    to fotki w programach, ktore nie maja modulu CM (np. Opera) wygladaja dziwnie przesaturowane i przekontrastowane.
    Jesli fotki wyswietlac w programie z modulem CM (np. PS, LR, Bridge - te na bank maja) to widac wszystko JAK TRZEBA.
    Ogladajac na "zwyklym" (czyli wyswietlajacym nie wiecej niz sRGB) niewazne w jakim programie (z czy bez CMM) zdjecia beda wyswietlane prawidlowo.
    Z szerokogamutowymi monitorami jest ten problem, ze programy nie potrafiac odczytac profilu szerokogamutowca robia syf w postaci przesaturowanych zdjec.
    Zeby bylo smieszniej (pisze to jako posiadacz szerokogamutowca p221w) zauwazylem, ze np. simplewiever, nawet odpalony w FF (z wlaczonym CMM)
    olewa ten modul i fotki sa przesaturowane (na p221w). Podobnie dziwne rzeczy robi windowsowy (win7) podglad, bo o ile w okienku wyswietla ok,
    to jesli uruchomimy "pokaz" (w prawym gornym rogu okienka) i wlaczy sie full screen, to CMM jakby sie wylaczal i fotki zaczynaja wygladac zle.
    Oczywiscie caly czas mowie o wyswietlaniu fotek na monitorze o szerszym niz sRGB gamucie.
    Mam nadzieje, ze zadnych bzdur powyzej nie napisalem... jesli tak to niech mnie ktos sprostuje, bo caly czas sam to probuje ogarnac

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów