Z tego co piszesz cyt. "Będzie możliwe niezależne korygowanie parametrów w zaznaczonych przez użytkownika obszarach. Obszary będzie można wyznaczać przy pomocy "inteligentnych" narzędzi o bliżej nieokreślonym współczynniku IQ." wnioskuje że nie przewidujesz możliwości przeniesienia zaznaczonego fragmentu na osobną warstwę, edytowania a potem wymieszania z tłem. Funkcja o której pisałem, pozwalając ustawić procentowe krycie edytowanego fragmentu działa właśnie tak jak gdyby zaznaczony fragment edytowany był na osobnej warstwie.
Nie wiem jak zaplanowałeś to w nowej wersji programu ale generalnie rozwiązanie o którym pisze ma sens jeśli w programie pojawi się jakieś okno historii lub kroków.
Wyobrażałem sobie to tak że po mapowaniu tonów wybieram "nowy krok" - zaznaczam fragment fotografii oraz wybieram narzędzie które chce użyć do jego edycji - ustawiam dostępne parametry a na koniec mam możliwość opisywanym suwaczkiem ustawić "krycie". Potem klikam kolejny krok wybieram inną funkcję .... i tak dalej coś na wzór przytaczanego Capture NX.
Jeśli chodzi o korzyści z proponowanego rozwiązania to przede wszystkim możliwość ustawienia krycia edytowanego fragmentu powoduje że granica między nim a nieedytowaną resztą obrazu staje się mniej widoczna. Bardzo często dobre efekty daje właśnie agresywniejsza obróbka fragmentu fotografii i ustawienie niewielkiego krycia. Jeśli planujesz w nowej wersji programu jakieś automatyczne funkcje typu auto poziomy, kontrast, kolor lub jakieś filtry to dzięki tej funkcji zyskujesz dodatkową możliwość płynnego ustawiania wartości tych parametrów.
Moim zdaniem takie rozwiązanie daje dużą swobodę w edycji obrazu zapewnia przejrzystość i pozwala łatwo wracać do wcześniej wykonanych czynności aby je poprawić. Funkcję tą możesz w przyszłości sukcesywnie rozbudować o rozwijane menu z możliwością wyboru metody jak ma być użyta podczas krycia.
Jeśli nowy program będzie działał podobnie do wersji 1.3 z tą różnicą że po zaznaczeniu fragmentu fotografii edycja zostanie ograniczona tylko do tego fragmentu to faktycznie ustawianie parametru krycia wydaje się mniej istotne.
Pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami