Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Nikon FG

Domyślnie

Może trochę offtop, ale jeśli nie zależy Ci na tej automatyce, która jest w Nikonie FG, bierz FM2. Sam mam i jest to chyba mój ulubiony analogowy korpus, świetne wykonanie, tytanowa mechaniczna migawka do 1/4000 s, wielki jasny wizjer, a jedyna elektronika w środku to światłomierz. Dla mnie idealny korpus, gdzie nie trzeba AF i super szybkości.
    P.S. Pomyliłem temat, proszę moderatora o usunięcie tego posta.
    Ostatnio edytowane przez haradrimm ; 22-09-2011 o 14:26
    D700 + MB-D10 | D100 + MB-D100 | FM2 | N 24-70 2.8 | N 50 1.4 | N 55 2.8 | N 70-200 2.8 | SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haradrimm Zobacz posta
    Może trochę offtop, ale jeśli nie zależy Ci na tej automatyce, która jest w Nikonie FG, bierz FM2.
    Chyba że 2x w roku będzie musiał np. zrobić zdjęcie jedną ręką.

Z szacunkiem do FM, "elektroniki" nie są złe, a bateria działa (jak na czasy cyfry) wieczność (a w bardziej bateriożernych manualach ZALEDWIE pół wieczności).

Fakt, FG jest z linii amatorskiej (FM2 z pół-pro lub pro) i paru rzeczy po prostu nie ma, to jest większy problem niż jego "zelektryfikowanie". Odpowiednikiem FM(2) jest FE(2).
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Właśnie nabyłem FG i od razu schody. Niezależnie od tego, co ustawię, wciąż miga dioda ostrzegająca przed niedoświetleniem (ta dolna). W manualu oprócz niej wyświetla się dioda z czasem, który ustawiłem, ale w trybie P i A tylko ta ostrzegawcza dioda świeci, tak jakby aparat w ogóle nie widział światła, które wpada przez obiektyw. Ktoś ma pomysł, może ja coś źle robię? Czy uszkodzony?
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Zamówiłem drugiego, działa idealnie Tamtego oddałem. Coś było zepsute...
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Właśnie nabyłem FG i od razu schody. Niezależnie od tego, co ustawię, wciąż miga dioda ostrzegająca przed niedoświetleniem (ta dolna). W manualu oprócz niej wyświetla się dioda z czasem, który ustawiłem, ale w trybie P i A tylko ta ostrzegawcza dioda świeci, tak jakby aparat w ogóle nie widział światła, które wpada przez obiektyw. Ktoś ma pomysł, może ja coś źle robię? Czy uszkodzony?
    No właśnie taki przypadek miałem z jednym z moich FG. Światłomierz był niesprawny, jakby nie zauważał 7-8 EV światła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haradrimm Zobacz posta
    Może trochę offtop, ale jeśli nie zależy Ci na tej automatyce, która jest w Nikonie FG, bierz FM2.
    Cała fajność FG i FM3a polega właśnie na tym, że łączą elektronikę z mechaniką. Seria FE odpada, bo bez baterii nie działa w ogóle. FM2(n) też jest oczywiście super, ale jednak fajnie czasem móc "po prostu pstrykać".
    Ideałem byłby FM3a, któremu by dodali tryb P i S jeszcze
    No i FM3a właśnie widziałem na aukcji za taką samą cenę, co FM2n, więc ten drugi traci trochę sens.

A że automatyka się przydaje, to potwierdza pierwszy film, jaki zrobiłem moim nowiuśkim FG. Miej więcej właśnie 1/3 zdjęć to manual, 1/3 to P, no i 1/3 to A. Trybu S brakuje mi najmniej.

Chociaż nadal nie rozumiem, co stało na przeszkodzie w dodaniu S do Nikona FG, podobnie jak dodanie A do Canona AE-1 program.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Seria FE odpada, bo bez baterii nie działa w ogóle.
    Powiedzcie, czy komuś tu z nas, w Europie, skończyła się bateria w manulu i był w "d" ? Proszę nie podawać przykładów reporterów na wojnach sprzed lat 30-tu, po zrobieniu setek rolek.

jednak w pokoleniu cyfry (nawet jesli niektórzy z nas jej rzeczywiście nie mają), lęk utraty baterii jest podstawowy.

bateria w manualach starcza na "wieczność" a bardziej proądożernych aparatach ('dwójki' niektórych modeli są tak postrzegane) tylko na "pół wieczności", zapasowa kosztuje 2zł, dostępna w jednak wielu miejscach, leży sobie płasko w torbie, i może czekać kilka lat. Już bardziej należy się liczyć po prostu z awarią pełnoletniego sprzętu (kto na ważną wyprawę, koledzy analogowi, bierze jeden korpus?)

W kupionym FG myślałem że mam problem z napięciem baterii, kupiłem, okazało się że tylko problem nie używanych od dawna styków.

Więc nie demonizujmy zasłyszanymi pogłoskami. Dla mnie to jak bajki o wilkołaku.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekCz Zobacz posta
    Więc nie demonizujmy zasłyszanymi pogłoskami. Dla mnie to jak bajki o wilkołaku.
    Sprawdziłem styki, nic nie pomogło. Pierwszy FG miał ewidentnie coś uszkodzone, odesłałem, dostałem zwrot kasy, kupiłem drugiego, działa.

Sprostowanie: no i wyszło szydło z worka, czyli moje czytanie bez zrozumienia
    FE/FE2 jak najbardziej potrafią działać bez baterii, dokładnie tak samo, jak FG.
    Ostatnio edytowane przez karolt ; 16-10-2011 o 09:30

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów