Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Nikon FG

Domyślnie Nikon FG

Malo jest wiadomosci o tym modelu na naszym forum, zapewne malo osob posiada Nikosia FG ale mam pare pytan do posiadaczy:
    - czy naciag migawki jest taki dziwny a mianowicie na koncu przewijania jest taki przeskok?
    - czy dzwiek migawki brzmi jak przesypywanie srubek w blaszanej puszce ?
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Ja mam FG20 , i też jest taki przeskok, na początku myślałem że coś jest walnięte

Co do drugiego pytania to się nie wypowiem, u mnie chyba jest ok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Malo jest wiadomosci o tym modelu na naszym forum, zapewne malo osob posiada Nikosia FG ale mam pare pytan do posiadaczy:
    - czy naciag migawki jest taki dziwny a mianowicie na koncu przewijania jest taki przeskok?
    - czy dzwiek migawki brzmi jak przesypywanie srubek w blaszanej puszce ?
    Tak - naciąg działa płynnie, a na końcu jest skok, który pokazuje że się naciągło.
    I co do dźwięku to lustro/migawka jest faktycznie głośny i blaszany.

W każdym razie tak jest w moim egzemplarzu.

Domyślnie

No wlasnie nabylem do swej kolekcji nowego FG i tylko te dwie blachostki troche mnie irytuja a tak to pucha na 5
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Hehe. Dźwięk migawki jest faktycznie dziwny. Do tego to stuknięcie lustrem, jakby aluminiowa łyżeczka stukała w niedopita butelkę wódki.
    Ale aparacik generalnie fajny.

Domyślnie

Pytanie dotyczące tego modelu.

Diody LED przy drabince, jak na mój gust słabiutko świecą. Bateria nowa. Porównuję z F301, aparat w podobnej koncepcji i z podobnych lat, jest znacznie jaśniej.
    W FG w pełnym słońcu niemal ich nie widać. Jak mocno kręcę głową (okiem) wejdę w taki punkt, że widać je odczuwalnie lepiej, ale pozycja nie ma nic wspólnego z komfortem.

Czy ktoś z poprzedników mógł coś dłubać, np próbując się z wymianą matówki czy czymś podobnym?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Moze ktos cos doradzi, moj FG cos zaniemogl a mianowicie wiesza sie lustro na kazdych czasach tylko nie w manualu M90, swiatlomierz pokazuje ciagle niedoswietlenie tzn dolna strzalka ciagle miga, wydaje mi sie ze kiedys czytalem o tym modelu i problemie ze swiatlomierzem, baterie mam sprawne.

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Ja nie mam szczęścia do tego aparatu. Miałem w życiu dwa egzemplarze FG, obydwa zepsute.
    W jednym był problem ze światłomierzem, a mianowicie pomiar pokazywał ok 6-7 przysłon za mało.
    Drugi egzemplarz miał problemy tutaj opisane czyli wieszanie lustra, co ewidentnie wskazywałoby na problem z elektroniką, ale jaki... tego nie wiem.
    Dodatkowo był problem mechaniczny, mianowicie dźwignia naciągu 'przycinała' działanie tarczy czasów - przy naciąganiu migawki czas był przełączany, np z 1/500 na 1/60... co w praktyce uniemożliwiało jakiekolwiek rozsądne użytkowanie aparatu.
    Także aparat fajny, ale jak dla mnie dość pechowy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    Moze ktos cos doradzi, moj FG cos zaniemogl a mianowicie wiesza sie lustro na kazdych czasach tylko nie w manualu M90
    FG ma wadę fabryczną, która objawia się całkowitym zawieszeniem lustra. Przejście na manual powinno odwiesić lustro i dalej działać.
    Znajomy maił taki problem. W serwisie powiedzieli dość wysoką cenę za naprawę. Dostałem od niego ten aparat za darmo. Przypadkowo na internecie znalazłem jak to odblokować. Wymiana baterii czy wyjmowanie nic nie daje.
    Przez wiele lat zablokowało się kilka razy i za każdym razem przejście na manual likwidowało problem.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Wlasnie o takie informacje mi chodzilo, po mojemu wada ta w FG to raczej awaria swiatlomierza ale mozna to ujac tez jako wada elektroniki, czegos tam musieli nie dopracowac, moze to zemsta pracownikow na zbyt male place

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów