Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez śwMikołaj Zobacz posta
    seria nie, ale klatki jedna za druga. ustawienia lampy byly TTL FP BL -0.7ev
    Sądząc z ustawień jakie podałeś, świeciłeś pod słońce; czyli z bardzo dużą mocą kilkadziesiąt razy, raz po raz.
    W takich warunkach chyba lampa ma prawo się spocić?

Domyślnie

seria nie, ale klatki jedna za druga. ustawienia lampy byly TTL FP BL -0.7ev
    Jeśli nie musisz mieć oświetlonej całej klatki przesuń palnik dalej od szybki tzn. ustaw zoom na 35mm albo nawet na 50mm wtedy palnik ma więcej miejsca. Niektórzy piszą, że dodatkowy czujnik jest w komorze akumulatorów które też się grzeją. W tym przypadku pozostaje tylko zakup dodatkowego pojemnika na baterie.
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Może Eneloopy - chyba mniej się grzeją. Co prawda oszczędzam lampę ale jeszcze mi się nie zdarzyło "thermal cut-off" - od początku na eneloop'ach.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Domyślnie

Ludzie.
    Jaki standard 30-40 zdjęć i lampa się gotuje?
    Teoria się kłania.
    Jeśli błyskacie serią na ISO 200, w pełnym słońcu to każda lampa się zagrzeje, bo pracuje prawie na maxa.
    Mam dwie takie lampy i nigdy mi się żadnej nie zdażyło zagotować choć każdorazowo podczas reportażu potrafię wykonać około 1000 błysków.
    Dodatkowo powiem Wam, że dzieje się tak na jednym komplecie baterii.
    Sięgnijcie do teorii, nauczcie się obsługiwać lampy i nie piszcie bzdur proszę.
    Kompensacja ekspozycji to nie wszystko.
    Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 19-09-2011 o 20:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cheyenne Zobacz posta
    Ludzie.
    Jaki standard 30-40 zdjęć i lampa się gotuje?
    Teoria się kłania.
    Jeśli błyskacie serią na ISO 200, w pełnym słońcu to każda lampa się zagrzeje, bo pracuje prawie na maxa.
    Mam dwie takie lampy i nigdy mi się żadnej nie zdażyło zagotować choć każdorazowo podczas reportażu potrafię wykonać około 1000 błysków.
    Dodatkowo powiem Wam, że dzieje się tak na jednym komplecie baterii.
    Sięgnijcie do teorii, nauczcie się obsługiwać lampy i nie piszcie bzdur proszę.
    Kompensacja ekspozycji to nie wszystko.
    Jak błyskasz lampą na wprost to na pewno nie musisz się martwić o przegrzanie. Włóż lampę do softboxa, albo odbijaj w sali która ma sufit bardzo wysoko i wtedy pogadamy. Niestety nie zawsze można używać przysłony f/1.4 i nie każdy ma możliwość podnieść ISO.
    Oczywiście Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jachu Zobacz posta
    Jak błyskasz lampą na wprost to na pewno nie musisz się martwić o przegrzanie. Włóż lampę do softboxa, albo odbijaj w sali która ma sufit bardzo wysoko i wtedy pogadamy. Niestety nie zawsze można używać przysłony f/1.4 i nie każdy ma możliwość podnieść ISO.
    nie błyskam na prost lecz staram się zmiękczyć światełko odbijajajc je lub stosując lumiquesta
    odbijam wielokrotnie od sufitów oddalonych o 2-3 metry od lampy, fakt że w pomieszczeniach stosuję na ogół ISO 2000

ponadto kolego tu w wątku jest mowa o przegrzaniu lampy podczas błyskania na dworze

Domyślnie

akurat focilem w strugach deszczu, palnik pochylony 45 stopni z zalozonym dyfuzorem...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

akurat focilem w strugach deszczu, palnik pochylony 45 stopni z zalozonym dyfuzorem...
    To po co to TTL FP BL -0.7ev ?

Domyślnie

jeszcze nie zdazylem lampy okielznac. przyznaje sie bez bicia. dostalem ja na dzien przed foceniem. kilka probnych blyskow w domu i nastepnego dnia trzeba bylo pstrykac. takie ustawinia wydawaly mi sie ok. zmniejszenie mocy blysku wynikalo z ustawien jakie zadalem. przy 0.0 moc blysku byla zbyt silna i wszystko w kolo sie swiecilo. slabszy blysk dawal mi to czego chcialem...teraz mam troche wiecej czasu wiec sobie poczytam o lampie...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

jeszcze nie zdazylem lampy okielznac. przyznaje sie bez bicia. dostalem ja na dzien przed foceniem. kilka probnych blyskow w domu i nastepnego dnia trzeba bylo pstrykac. takie ustawinia wydawaly mi sie ok. zmniejszenie mocy blysku wynikalo z ustawien jakie zadalem. przy 0.0 moc blysku byla zbyt silna i wszystko w kolo sie swiecilo. slabszy blysk dawal mi to czego chcialem...teraz mam troche wiecej czasu wiec sobie poczytam o lampie...
    TTl i korekta na minus jest OK, ale FP i BL mają swoje zastosowania (raczej do warunków, o jakich pisałem w pierwszym poście ). Nie wiem jakie miałeś czasy ekspozycji, ale w trybie FP dużo pary idzie w gwizdek więc może dlatego lampa się przegrzała.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów