Szukaj
Jeśli nie musisz mieć oświetlonej całej klatki przesuń palnik dalej od szybki tzn. ustaw zoom na 35mm albo nawet na 50mm wtedy palnik ma więcej miejsca. Niektórzy piszą, że dodatkowy czujnik jest w komorze akumulatorów które też się grzeją. W tym przypadku pozostaje tylko zakup dodatkowego pojemnika na baterie.
Oczywiście Nikon
Może Eneloopy - chyba mniej się grzeją. Co prawda oszczędzam lampę ale jeszcze mi się nie zdarzyło "thermal cut-off" - od początku na eneloop'ach.
Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.
Ludzie.
Jaki standard 30-40 zdjęć i lampa się gotuje?
Teoria się kłania.
Jeśli błyskacie serią na ISO 200, w pełnym słońcu to każda lampa się zagrzeje, bo pracuje prawie na maxa.
Mam dwie takie lampy i nigdy mi się żadnej nie zdażyło zagotować choć każdorazowo podczas reportażu potrafię wykonać około 1000 błysków.
Dodatkowo powiem Wam, że dzieje się tak na jednym komplecie baterii.
Sięgnijcie do teorii, nauczcie się obsługiwać lampy i nie piszcie bzdur proszę.
Kompensacja ekspozycji to nie wszystko.
Ostatnio edytowane przez cheyenne ; 19-09-2011 o 20:39
Oczywiście Nikon
nie błyskam na prost lecz staram się zmiękczyć światełko odbijajajc je lub stosując lumiquesta
odbijam wielokrotnie od sufitów oddalonych o 2-3 metry od lampy, fakt że w pomieszczeniach stosuję na ogół ISO 2000
ponadto kolego tu w wątku jest mowa o przegrzaniu lampy podczas błyskania na dworze
akurat focilem w strugach deszczu, palnik pochylony 45 stopni z zalozonym dyfuzorem...
jeszcze nie zdazylem lampy okielznac. przyznaje sie bez bicia. dostalem ja na dzien przed foceniem. kilka probnych blyskow w domu i nastepnego dnia trzeba bylo pstrykac. takie ustawinia wydawaly mi sie ok. zmniejszenie mocy blysku wynikalo z ustawien jakie zadalem. przy 0.0 moc blysku byla zbyt silna i wszystko w kolo sie swiecilo. slabszy blysk dawal mi to czego chcialem...teraz mam troche wiecej czasu wiec sobie poczytam o lampie...
Skontaktuj się z nami