Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Wątek: D700 i Err

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szumigt Zobacz posta
    Ja właśnie kilka err przerobiłem ... długa historia w każdym razie winien był przypięty (nie org co prawda) grip Alpha.
    Tak się zastanawiam czy nienikonowski grip może być przyczyną zwiech, bo zdarza się to użytkownikom nieużywającym BP. Sam używałem PB Phottixa i miałem kilka err, od dwóch zleceń nie używam i err, odpukać w niemalowane drewno, nie mam, ale to wcale nie musi być przyczyna. Może rzeczywiście jest to problem słabego aku lub brudnych styków, sam nie wiem, warto regularnie czyścić bagnet i styki.
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czy nienikonowski grip może być przyczyną zwiech, bo zdarza się to użytkownikom nieużywającym BP. Sam używałem PB Phottixa i miałem kilka err, od dwóch zleceń nie używam i err, odpukać w niemalowane drewno, nie mam, ale to wcale nie musi być przyczyna. Może rzeczywiście jest to problem słabego aku lub brudnych styków, sam nie wiem, warto regularnie czyścić bagnet i styki.
    Niestety. Ja po samym podpięciu już słyszałem jak zachowuje się migawka (wolniejsze opadanie). A jak bateria była na połowie to err się pojawiał. Oddałem grip-a na reklamację i ... wrócił nowy Czyli coś musiało w tym być.
    D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
    Mój fotoblog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szumigt Zobacz posta
    ... Oddałem grip-a na reklamację i ... wrócił nowy Czyli coś musiało w tym być.
    Ile czasu upłynęło od wymiany BP? Ile razy fotografowałeś z nowym? Przypominam, err zaliczają również korpusy bez podczepionych BP.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Ile czasu upłynęło od wymiany BP? Ile razy fotografowałeś z nowym? Przypominam, err zaliczają również korpusy bez podczepionych BP.
    Na ilość klatek ciężko będzie mi powiedzieć ... myślę że ok 1k ... a co do czasu to jakieś 1.5 miesiąca. To już pow wymianie a czas kiedy grip był w reklamacji to nie wiele bo wtedy mi aparacik raczej spoczywał. Ciężko było ale jakoś wtedy bez zleceń się obyło.
    D700 | D50 | T17-35/2.8-4 | N18-55 | N50/1.8G | N50/1.8D | N35/1.8G | T90/2.8 | Tair135/2.8 | N180 2.8 | N->M42 | SB-800x2
    Mój fotoblog

Domyślnie

mam to samo - jest to tylko i wyłącznie wina gripa, przeskakującego z bateri gripowskiej na aparatową. Przy zmianie dostaje errora i dupka. Niegripowym błędom proponuję testy, bo na pewno nie jest to wina zasilania. Używam różnych obiektywów, sromotnie zawiodłem się tym errorem na d700, miałem go już z 4-6 razy i za pierwszym razem serducho z mózgiem zaczęło szaleć (7k w d...), odpięcie obiektywu, gripa, kilka klatek zrobionych bez obiektywu, zapięcie wszystkiego, zmiana aku i wszystko działa. Kolejnym razem tylko zmiana aku w gripie, odpięcie obiektywu, jedna fota i starcza, więc na wesela polecam sprawdzac aku i korzystać z bardziej naładowanego. Mam 8 aku oryg (mam też d200 z gripem) - d200 mimo 290.000 zdjęć ani jednego errora od kiedy mam nie pokazało.
    NZ 6II, NZ 20mm 1.8, NZ 35mm 1.8, NZ 50mm 1.8, NZ 14-24 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blackmetal_x Zobacz posta
    (7k w d...)........... (mam też d200 z gripem) - d200 mimo 290.000 zdjęć ani jednego errora od kiedy mam nie pokazało.

Kolega świetnie podsumował. Miałem też D200 w którym zrobiłem 70tys z gripem delta i ANI RAZU się nie zawiesił.
    D300 również mi nie dokuczał....

Pozbędę się tego grata (D700) jak tylko wyjdzie następca i będę miał nadzieję że będzie bardziej dopracowany.
    Gwoli ścisłości dodam że drugi egzemplarz działa bezawaryjnie, paradoksem jest fakt że został przywieziony z Chin a ten wieszający się kupiłem u nas w Nikonie....

Domyślnie

u mnie błędy w d700 wyskakują z nieoryginalnymi bateriami które są trochę wyładowane, lipa, już więcej nie kupię zamienników, co tanie to drogie jak to mówią...
    ..Nikon...

Domyślnie

no kurde mam same oryginały, a wczoraj błędy bez migawki. Piprzony nikon

Domyślnie

no kurde mam same oryginały, a wczoraj błędy bez migawki. Piprzony nikon
    mam to samo - jest to tylko i wyłącznie wina gripa, przeskakującego z bateri gripowskiej na aparatową...
    Z nowym, wymienionym gripem, czy bez niego się to stało? Myślę, że pora zmienić zdanie, iż cyt. "...jest to tylko i wyłącznie...".

EDIT:
    Cytat Zamieszczone przez getos Zobacz posta
    u mnie błędy w d700 wyskakują z nieoryginalnymi bateriami które są trochę wyładowane, lipa, już więcej nie kupię zamienników, co tanie to drogie jak to mówią...
    Używam wyłącznie oryginałów. Myślę, że może z czasem, aku tracą moc podawczą prądu, czy jak to się tam zwie, skutkiem czego następuje zawieszenie. Tak sobie gdybam tylko. Ciekawe, czy problem był opisywany na zagranicznych portalach?
    Ostatnio edytowane przez bialogardzianin ; 15-09-2011 o 12:58

Domyślnie

Sprawdzone jednak, nie zauważyłem że bateria druga weszła. Tak więc wyjaśniam:
    GRIP nieoryginalny - podczas gdy oryginalne enel3e się kończy (korzysta najpierw z baterii gripa!) wyskakuje error. Nie trzeba rozłączyć całego zasilania i wyciągać wszystko. Wczoraj sprawdzone - odpiąć obiektyw i wykonać zdjęcia kilka bez niego, zapiąć, jak dalej błąd - znowu odpiąć. Nie wiem dlaczego, ale przez te zdjęcia zasilanie z gripa dopiero idzie na baterie wewnętrzną w d700. Jak na razie jest to najszybszy sposób ale zabiera te 30sek, więc ludziska - sprawdzajcie poziomy baterii przed ważnymi momentami.

Wczoraj wykonywałem kilka fotek w klubie i wtedy ciach - error, nigdzie się nie śpieszyło więc najpierw spróbowałem od obiektywu (odpiąć) i ruszył po kilku zdjęciach, 2x odpinanie i zapinanie. Poszukam szybszego sposobu (dłuuugi weekend przede mną, więc będzie wiele okazji)

Jeśli jakieś pytania - zapraszam
    Używam d700, grip MEIKE, oryginalne 8 akumulatorów enel3e. Lampa nie ma nic do rzeczy dzieje się i z nią i bez niej

PS - obiektywy - tokina i nikkory oryginalne i na wszystkich jest to samo, więc to nie styki
    Ostatnio edytowane przez blackmetal_x ; 15-09-2011 o 17:23

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów