Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Domyślnie

Heliopan juz nie robi KSM'a - to info z raysfoto.
    B+W robi KSM w wersji obudowy XS - taki slim z gwintem od frontu coby sie dekiel trzymal. Tegoz nabyle i jestem zadowolniony, w przeciwienstwie do UV.
    Nie wiem, nie znam się - nie bierzcie mnie na poważnie.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadas Zobacz posta
    Z błahego powodu chodzi o dekielek
    Kolejny powód: slim kupuje się by nie winietował na szerokim kącie. Z kolei na szerokim kącie w przypadku tego filtra występuje "błąd polara" ( nierównomierna polaryzacja), co w przypadku krajobrazu eliminuje zastosowanie polara na szerokim kącie.

Domyślnie

Napiszcie mi w takim razie jakie filtry polecicie na 35tke i 70-200 jakies konkretne modele
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Używam Marumi na tańsze szkła i B+W na 77mm.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Kolejny powód: slim kupuje się by nie winietował na szerokim kącie.
    Przeanalizuj rozmowę raz jeszcze i napisz gdzie negowałem zastosowanie SLIM pod szeroki kont .
    Z kolei na szerokim kącie w przypadku tego filtra występuje "błąd polara" ( nierównomierna polaryzacja), co w przypadku krajobrazu eliminuje zastosowanie polara na szerokim kącie.
    Tak i jesteś wstanie zobaczyć "błąd polara" na wydruku …..
    Pomijam to że nie powiedziałeś/napisałeś o którym polaryzacyjnym filtrze piszesz .
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Przeanalizuj rozmowę raz jeszcze i napisz gdzie negowałem zastosowanie SLIM pod szeroki kont .

Tak i jesteś wstanie zobaczyć "błąd polara" na wydruku …..
    Pomijam to że nie powiedziałeś/napisałeś o którym polaryzacyjnym filtrze piszesz .
    Chyba się żle rozumiemy
    Wcześnej napisałeś, że obecnie nie kupiłbyś polara w wersji slim z powodu jednego gwintu (chyba już są slim dwugwintowe, ale nie o to chodzi).
    I z tym się zgadzam, bo ten fabryczny dekielek szuka tylko okazji by się zgubić.
    Jako dodatkowy powód podałem, "błąd polara" występujący na szerokim kącie.
    Zatem jeśli zwykłej grubości filtr winietuje na szerokim kącie, a każdy polar ( również slim )w połączeniu z szerokim kątem może dać taki efekt (zdjęcie pochodzi z http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30410)

To sens zakupu filtra w wersji slim wydaje się conajmniej dyskusyjny.

Oczywiście efekt widoczny powyżej nie zależy od marki polaryzatora, czy grubości pierścienia filtra; a dotyczy samego zjawiska polaryzacji.

Domyślnie

Tak tylko że ilu tu ludzi na forum nikona miało z tym opisywanym zjawiskiem do czynienia ?
    Zdjęcie które pokazałeś z canon-board raczej przypomina mi efekt z osłony przeciwsłonecznej niż winietę czy wspominany błąd .
    Zawsze warto sprawdzić jak ktoś ma możliwość pożyczenia … choć …
    … ja nigdy tego nie robiłem jeśli chodzi o filtry (B+W) …. a może miałem tylko wielokrotne szczęście przy zakupach

Domyślnie

Gadas, przecież każde UWA w połączeniu z polarem da takiego babola jak powyżej. Przy 30 i 70-200 takie coś się nie będzie robiło.
    Ostatnio edytowane przez Ebeb ; 07-09-2011 o 12:37

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Tak tylko że ilu tu ludzi na forum nikona miało z tym opisywanym zjawiskiem do czynienia ?
    Zdjęcie które pokazałeś z canon-board raczej przypomina mi efekt z osłony przeciwsłonecznej niż winietę czy wspominany błąd .
    Zawsze warto sprawdzić jak ktoś ma możliwość pożyczenia … choć …
    … ja nigdy tego nie robiłem jeśli chodzi o filtry (B+W) …. a może miałem tylko wielokrotne szczęście przy zakupach
    To nie jest wada filtra, tylko jego fizyczna właściwość i nie dotyczy marki filtra, ani body. Przy szerokim kącie filtr nie jest w stanie spolaryzować całego kadru ( poczytaj jak działa filtr polaryzacyjny ).

Cytat Zamieszczone przez Ebeb Zobacz posta
    Gadas, przecież każde UWA w połączeniu z polarem da takiego babola jak powyżej. Przy 30 i 70-200 takie coś się nie będzie robiło.
    Oczywiście, a do 30mm nie potrzeba też oprawy typu slim i do tego wniosku całe zamieszanie można sprowadzić

Edit

Zdjęcie pochodzi z canon-board, bo to pierwsze z brzegu jakie google znalazło.
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 07-09-2011 o 13:11

Domyślnie

( poczytaj jak działa filtr polaryzacyjny )
    Praktykę przekładam nad teorie spiskowe …

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów