Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Chicago - byl ktos?

No więc milion pytań mi się nasuwa (staram się sam ogarnąć temat, ale im więcej info tym lepiej).
    A wiec na początek tylko kilka, bo nie wiem, czy znajdzie się ktoś kto był i może coś skrobnąć :
    Miejsca, które trzeba zobaczyć ?
    Czym najlepiej się poruszać po mieście ?
    Czego unikać ?
    Czy chodzenie z aparatem jest bezpieczne?
    itp itd....
    Znalazłem post kol. Rawa z fotami z Chicago - Rawa, mógłbyś coś skrobnąć ? Piszę w cafe zamiast pm, bo może komuś się tez przyda kiedyś.

Z góry dziękuję!
    Ostatnio edytowane przez locos ; 05-09-2011 o 21:05

Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Dziekuje Wladco Pixeli. Chyba nie potrafie korzystac z szukajki, bo znalazlem post kolegi Rawa tylko.

Domyślnie

Większość górali...

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Większość górali...

Większość górali podobnie jak w Polsce mieszkających na południu kraju, mieszka na dalekim południu Chicago z daleka od centrum.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Fotograficznie, to wszędzie da się coś ciekawego zobaczyć. Najciekawiej jest oczywiście w Downtown, czyli w samym Chicago (reszta dookoła to przedmieścia). Po centrum najlepiej poruszać się na piechotę. Obawiać się nie ma za bardzo czego, ale jak w każdym, innym, dużym mieście, nie ma co się narzucać przechodniom, szczególnie tym mniej domytym.

Tu masz idealną stronę, żeby zacząć planować, co zobaczyć: http://www.transitchicago.com
    Polecam obowiązkowo Fields Museum (najlepiej od samiuśkiego rana, bo jeden dzień to mało) i bardzo ciekawe Akwarium.

Do centrum najlepiej dojechac komunikacją miejską (kolejką) Parkowanie samochodu w centrum jest kłopotliwe/drogie.

Bardzo popularne Navy Pier możesz sobie darować, obrzydliwie zatłoczone centrum jedzeniowo-zakupowe. Chyba, że masz ochote zobaczyć ciekawych ludzi i porobić streeta. Wtedy, zdecydowanie jest to dobre miejsce.

Milenium Park i Sears Tower nie trzeba polecać, bo cokolwiek byś robił w centrum i tak tam trafisz

Nie wiem do kogo jedziesz. Ze swego doświadczenia wiem, że o miasto i jego tajemnice zdecydowanie lepiej pytać tzw. drugie pokolenie emigrantów. Pierwsze, zwykle wie jak dojechać do "siapy", najbliższego kościoła i "liquer store". Na tym zazwyczaj ich wiedza się kończy. Chyba, że będziesz miał szczęscie i trafisz do bardziej cywilizowanych.
    Młodzież w wieku 16+, urodzona i wychowana na miejscu jest zdecydowanie lepszym źródłem informacji, nawet od rodziców, którzy mieszkają tam po 30 lat.

A na koniec, choćbyś miał pod bronią kogoś zmusić, niech cię zawiozą do sklepu Cabela's - www.cabelas.com
    Przygotuj się, że wydasz tam dużo pieniedzy i nie będziesz chciał wyjść aż do zamknięcia Zakładam, że tak jak ja jesteś funem "męskich aktywności"
    Ostatnio edytowane przez mirekkania ; 05-09-2011 o 21:41

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirekkania Zobacz posta
    Nie wiem do kogo jedziesz. Ze swego doświadczenia wiem, że o miasto i jego tajemnice zdecydowanie lepiej pytać tzw. drugie pokolenie emigrantów. Pierwsze, zwykle wie jak dojechać do "siapy", najbliższego kościoła i "liquer store". Na tym zazwyczaj ich wiedza się kończy. Chyba, że będziesz miał szczęscie i trafisz do bardziej cywilizowanych.
    Młodzież w wieku 16+, urodzona i wychowana na miejscu jest zdecydowanie lepszym źródłem informacji, nawet od rodziców, którzy mieszkają tam po 30 lat.
    A więc tak - nie jade do nikogo, generalnie zeby bylo smieszniej to tak naprawde jade do Milwaukee (ale ze jest rzut beretem i miasto o wiele ciekawsze to zamierzam sie wybrac w weekend lub w dwa )

A na koniec, choćbyś miał pod bronią kogoś zmusić, niech cię zawiozą do sklepu Cabela's - www.cabelas.com
    Przygotuj się, że wydasz tam dużo pieniedzy i nie będziesz chciał wyjść aż do zamknięcia Zakładam, że tak jak ja jesteś funem "męskich aktywności"
    NIestety ale w moim przypadku ktos by mnie musial pod bronia zmusic zeby tam jechac hehe. Niestety to nie moja dziedzina...
    Mirekkania dzieki za wpis i ciekawe wiadomosci!

Domyślnie

Wielkie miasto, jest co robić, bez obaw. W Chipotle niezłe żarcie jak zresztą u wszystkich meksyków. Ale jak powiedział mój koleżka: w porównaniu z NYC - wiocha. W sumie zgadzam się.
    http://www.pbase.com/andrzejmakal/chicago
    Ostatnio edytowane przez maki ; 05-09-2011 o 23:20
    D800

Domyślnie

Ciężko coś doradzać, bo nie piszesz co Cię interesuje.

Dodam kilka opcji.
    - Wycieczka statkiem po jeziorze. Przystanie są w okolicy mostu przy Michigan Ave. albo na Navy Pier
    - Chinatown

- Muzeum kolejnictwa - 45 min autostradą w kierunku Rockford
    www.irm.org

- Wariackie zabawy . Na granicy Illinois i Wisconsin
    www.sixflags.com
    Jak masz czas i chcesz mieć dużo większe wrażenia to trzeba niestety jechać do Ohio do Cedar Point
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=112934
    jak i również
    http://www.wisdells.com

- Bardzo ładny ogród botaniczny na północ od Chicago w drodze do Wisconsin
    www.chicagobotanic.org

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Ciężko coś doradzać, bo nie piszesz co Cię interesuje.
    No wiec tak:
    Nie przepadam za miejscami czysto turystycznymi, gdzie jest pełno ludzi, preferuje miejsca w których można poznać nieco lokalnego życia. Wiadomo, ze ciężko to połączyć z bezpiecznym fotografowaniem przeważnie, ale jeśli znasz jakieś ciekawe zaułki i jednocześnie w miarę bezpieczne to śmiało możesz się podzielić.
    Tak żeby zobrazować - będąc w Budapeszcie najbardziej spodobała mi sie dzielnica cygańska, w której czułem się najmniej pewnie podczas całego pobytu w tym mieście oraz ichniejsze metro, w którym spędziłem dużo czasu siedząc ze statywem.
    Generalnie to dzięki za wszelkie porady i namiary.
    Ostatnio edytowane przez locos ; 06-09-2011 o 21:29

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów