Close

Strona 185 z 371 PierwszyPierwszy ... 85135175183184185186187195235285 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 841 do 1 850 z 3702

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez motzel Zobacz posta
    A to ciekawe co piszesz
    Wie Pan w ogóle co to jest wyciek pamięci? Wie Pan jak temu może przeciwdziałać system operacyjny i jak to robią Windows i inne systemy?

bo mojego laptopa z W7 ostatnio restartowałem jakieś 3 miesiące temu. Ale tak wiem, mój komputer należy do tych chlubnych wyjątków. Co ciekawe drugi (stacjonarny z Vistą) też jest wyjątkowy. Kurde, mam tyle szczęścia, że chyba w Lotto zagram.... (...) na obu moich kompach (...) nie ma żadnego problemu po uśpieniu systemu.
    Jasne, przecież wszystkie komputery z Windows w tym wątku są idealne i niezawodne.

Akurat przedawnianie sesji przeglądarki to nie cecha klienta (przeglądarki), a serwera. Bo to właśnie serwer decyduje jak długo ważna jest sesja. I jeśli ustali, że jest to 10 minut to żaden cudowny OSX na to nic nie poradzi, po uśpieniu trwającym 11m będziesz musiał się ponownie logować.
    Napisałem: "i innych funkcji zależnych od czasu"

A to Twoje "wcale" ma się nijak np. do wypowiedzi kichu parę postów wyżej. Każdy system ma jakieś problemy. Tylko czasem trzeba ściągnąć klapki z oczu, żeby umieć to przyznać.
    No właśnie. Komuś, gdzieś, kiedyś zawisła makówka i jest precedens którego wszyscy rozpaczliwie się uczepili.

A to już tylko świadczy o głupocie.
    Zatem, jak rozumiem stara się Pan nie usypiać Pan komputera z otwartą i nie zapisaną robotą?
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-09-2011 o 10:45
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Tom01 odezwę się jeszcze raz - uprawiasz taką wspaniałą selektywną demagogię, że chyba powinieneś zostać posłem, senatorem bądż nawet premierem tego kraju nad Wisłą.

Przeciętny użytkownik (czy to maca czy windy) ma w poszanowaniu to co to jest kernel, co to jest wyciek pamięci, co to jest cokolwiek innego - komputer ma mu działać zadowalająco, podobnie jak np. aparat ma robić zdjęcia i użytkownik ma w .... (ukłon dla Krzysia - automoderacja) to jak aparat to przetwarza, nie przetwarza, jak odczytuje informację z matrycy, jak to zapisuje na karcie itd. Jako zatwardziały macowy fundamentalista nie jesteś w stanie uwierzyć, że winda może działać stabilnie (co pokazuje coraz większa liczba osób), ale jako argumentu w dyskusji używasz tego, że mac pracuje stabilnie i automatycznie odrzucasz jakiekolwiek dowody na inny stan rzeczy - przy tym odnosząc się do dyskutantów protekcjonalnie.

Mam tylko pytanie - płacą Ci za to czy naprawdę jesteś tak głęboko przekonany o tym, że młotek firmy A lepiej wbija gwoździe niż młotek firmy B.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Usilnie szukam? Nieee... To jest normalna kolej rzeczy. Ty podajesz absurdalna odpowiedz, a ja przecieram oczy ze zdumienia i zadaje pytanie pomocnicze, zeby to zrozumiec. Po prostu chce sie wszystkiego dowiedziec. Jesli Twoim wyjasnieniem na problemy z usypianiem sa zmiany w GUI nowej wersji systemu, ktore powoduja, ze "usypianie nie dziala tak jak dotychczas", to uwazam -- delikatnie mowiac -- za ciezki absurd.
    Jeszcze raz. Nie jest to błąd w systemie a nowe, inne rozwiązanie. Wyjaśnię może ciut dokładniej. OSX ma kilka trybów pracy. Podobnie zresztą do Linuxów, oznaczane "runlevels". Jest ich ze pięć. Tryb pracy GUI to jeden z takich poziomów. Różne procesy (programy potrzebne systemowi do pracy) są włączane i wyłączane zależnie od aktualnego poziomu systemu. Tryb uśpienia jest w Lionie powiązany z tzw "clamshell" czyli chyba odpowiednikiem "runlevel 3 lub 4" w Linuxie, czyli pełnowartościowy system ze wszystkimi funkcjami ale bez GUI. W Lionie zmieniono nieco przydział procesów do poziomy i stąd dezorientacja. Trzeba przestawić pewien drobiazg inaczej ustawiony w Snow Leopardzie. Podobny problem jak owo usypianie sprawia wiele programów które nie uwzględniają innej specyfiki zarządzania poziomami, czyli np aplikacje do administracji zdalnej VNC. Jeśli Lion wyłączy monitor, serwer VNC odrzuca połączenia. Dopiero aktualizacja takich "źle działających" aplikacji przez producentów przywróci normalny stan kojarzony z OSX-em, czyli "działać od dotknięcia".

W opluwanym przez Ciebie Windows, z obojetnie jakim GUI, uzytkownik klika na "uspij" (badz zamyka klape laptopa) i wszystko -- z niczym nie musi sie zapoznawac, bo "uspij", to jest po prostu... "uspij"!
    No właśnie nie do końca. Windows robi to zupełnie inaczej. Po prostu zamraża zawartość RAM ustawiając odpowiednie wskaźniki do uruchomienia. Niestety nie ma czegoś takiego jak "runlevels" co wynika wprost z konstrukcji systemu, przez co nie ma możliwości kontroli wszystkich procesów. Do tego dziurawy system przydziału zasobów i wywłaszczania, które razem czasem powodują opisany wcześniej objaw że żądanie usypiania wcale nie wprowadza systemu w standby.

Nie. Postepuje jak kazdy normalny, swiadomy uzytkownik komputera. Neguje historyjki wyssane z palca, na temat tego, jak to "wyciagam z pudelka i pracuje", jak "nic nie trzeba konfigurowac, bo po prostu dziala", itp.
    W znakomitej większości przypadków dokładnie tak właśnie jest. To jest rzecz fascynująca wielu ludzi. Nie wiadomo jak - robi się samo. Zresztą sam miał Pan doświadczenia z makówką. Wielu windziarzy czuje się przy tym zagubionych bo nie ma guzików i klikania.

Tu nie chodzi o to, kto ile moze, tylko o fakt, ze w ogole moze, co wg Ciebie nie jest takie oczywiste, jesli chodzi o bledy i problemy Mac OS. Przeciez rowniez Mac OS wydaje zaraz po nowym systemie kolejne poprawki, bo sie okazalo, ze jednak sie cos sypie. A moze tak nie jest? A moze to tylko wyjatek? A moze tymi poprawkami rozwiazuja wszystkie problemy?
    Poprawki ukazują się co jakiś czas. Dodają jakieś funkcjonalności i poprawiają błędy. Jak to poprawki. Podkreślam jednak po raz kolejny, że problemy systemu to margines. Osobiście w czasie 3-4 lat spotkałem się może z kilkoma problemami w OSX, które w miarę upływu czasu okazały się w większości rzeczami do rozwiązania. Dla porównania w Windows zauważam też problemy, ale w większości nie da się ich rozwiązać bo mają zbyt silne zakorzenienie w systemie. Wrócę znów do nieszczęsnego usypiania. Przez kilka lat na kilku komputerach NIGDY nie zdarzył mi się problem z usypianiem, wzbudzaniem. Niedawny problem w Lionie dotyczył nie przestawienia czegoś co powinienem a miałem źle ustawione w Snow Leopardzie. I znów porównanie do Windows. Jeśli czasem występuje problem z usypianiem, a występuje, to NIE DA się tego naprawić. Po prostu system czasem wykazuje dysfunkcję.

Odpuscmy wiec Liona. Wrocmy do "stabilnej" wersji, okrzeplej juz przeciez jesli chodzi o znajomosc uzytkownikow i wydane poprawki: Snow Leo. Pokusilem sie o poczytanie, wiec przy kazdym, podam ewentualnie rozwiazania wynikle z poczytania tych watkow.
    Nie mam w tej chwili czasu na przejrzenie, ale w późniejszym czasie czemu nie. Pobawimy się w analizę jaki procent leży w faktycznych defektach systemu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-09-2011 o 11:34
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jeszcze raz. Nie jest to błąd w systemie a nowe, inne rozwiązanie.
    I to nowe, inne rozwiazanie powoduje, ze dotychczasowi uzytkownicy, znajacy system, nie bardzo potrafia uruchomic tak elementarnej funkcji jak usypianie systemu. W tak genialnym, przyjaznym i latwym w obsludze systemie?

No właśnie nie do końca. Windows robi to zupełnie inaczej.
    Kryste! A niech on se to robi jak chce! G... mnie obchodzi jak on to robi, albo ze robi inaczej niz MacOS. Ma zrobic i koniec. Robi, dziala, efekt jest taki jak oczekuje: przerywam prace, usypiam, klade sie spac, wstaje rano, ruszam myszka i mam stan sprzed lulania -- wszystkie programy tak samo uruchomione, projekty otwarte -- wracam do pracy.

Poprawki ukazują się co jakiś czas. Dodają jakieś funkcjonalności i poprawiają błędy.
    Nie, niemozliwe... Bledy?? Jakie bledy?? W MacOS?? Przeciez to system bezbledny, tylko uzytkownicy to gamonie!
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Kolega się bawi trochę w manipulacje? Może nieco bardziej prawdziwy przykład:

To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    Może z cudzysowem? Bo tak to wyszukuje wszystko ze słowem "problem". Dla porównania:
    "problem z mac" - 293 000
    "problem z windows" - 6 380 000

Domyślnie

nie jestem fanboyem maca i smieszy mnie ta dyskusja i klapki na oczach, ale uczciwie musze przyznac ze zapytanie "problem z mac" jet bez sensu bo tyczy sie tez sieciowek...

Domyślnie

I to nowe, inne rozwiazanie powoduje, ze dotychczasowi uzytkownicy, znajacy system, nie bardzo potrafia uruchomic tak elementarnej funkcji jak usypianie systemu. W tak genialnym, przyjaznym i latwym w obsludze systemie?
    Pogadamy jak cywilizowani ludzie czy z zaczepkami? Chyba że Pana bawi takie drażnienie się, bo ja wtedy wysiadam.

Kryste! A niech on se to robi jak chce! G... mnie obchodzi jak on to robi
    Fajnie, o ile robi bo na razie to właśnie "G" robi.

Domyślnie

Może z cudzysowem? Bo tak to wyszukuje wszystko ze słowem "problem". Dla porównania:
    "problem z mac" - 293 000
    "problem z windows" - 6 380 000
    Ja tylko żartowałem. Daleki jestem od wojenek Mac - PC. I jedno i drugie jest moim narzędziem pracy.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Pogadamy jak cywilizowani ludzie czy z zaczepkami? Chyba że Pana bawi takie drażnienie się, bo ja wtedy wysiadam.
    Ale jakie zaczepki? Przeciez to wynika z tego co napisales wczesniej.

Fajnie, o ile robi bo na razie to właśnie "G" robi.
    Widocznie wtedy, kiedy Ty go uzywasz, bo u mnie zachowuje sie tak, jak tego oczekuje. Jak widac po toku dyskusji, nie jestem jedynym uzytkownikiem PC z Windows, ktory nie ma z tym problemow. Po tych opowiastkach, jak kazdy element Windows jest do d..., jak wszystko sie wali, i jak w ogole nie da sie tego uzywac, wnioskuje, iz po prostu nie potrafisz uzywac komputera.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Strona 185 z 371 PierwszyPierwszy ... 85135175183184185186187195235285 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów