Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Statyw,ale jaki ?

Witam
    Doświadczenia w tej materii nie mam żadnego, pierwszy i ostatni jak na razie statyw jaki kupiłem to chińszczyzna za 90PLN.
    Zestaw jaki mam zamiar montować to D300,S10-20, czasem N80-200, w przyszłości D700 i coś szerokiego.
    Statywów jak psów, nie mam pojęcia czego szukać, na co zwrócić uwagę.
    Będę wdzięczny za jakieś nakierowanie, ewentualnie gotowe, sprawdzone rozwiązanie.
    Cena myślę, że do 1000PLN.
    Pozdrawiam Mirek

PS. Przepraszam za lenistwo
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nimnull Zobacz posta
    Witam
    Doświadczenia w tej materii nie mam żadnego, pierwszy i ostatni jak na razie statyw jaki kupiłem to chińszczyzna za 90PLN.
    Zestaw jaki mam zamiar montować to D300,S10-20, czasem N80-200, w przyszłości D700 i coś szerokiego.
    Statywów jak psów, nie mam pojęcia czego szukać, na co zwrócić uwagę.
    Będę wdzięczny za jakieś nakierowanie, ewentualnie gotowe, sprawdzone rozwiązanie.
    Cena myślę, że do 1000PLN.
    Pozdrawiam Mirek

PS. Przepraszam za lenistwo
    Wiec jest kilka rzeczy na ktore trzeba zwrocic uwage:
    -waga
    -wysokosc
    -material
    -ilosc sekcji
    -szybkosc rozkladania
    Najlepiej pojsc do jakiegos sklepu gdzie maja wiekszy wybor i troche pomacac. Warto popatrzec na manfrotto benro triopo.

Domyślnie

Ze swojej strony mogę z czystym sumieniem polecić BENRO Travel Angel A-2681 M8.
    Ten model jest o tyle ciekawy, że posiada odczepianą 1 nogę, dzięki temu mamy tripod i monopod w jednym.
    Samo wykonanie statywu - rewelacja. Faktem jest, że po spakowaniu nie jest najmniejszy, ja akurat wożę go w samochodzie, w związku z tym dla mnie wielkość po spakowaniu nie była priorytetem. Dla mnie liczył się kompromis pomiędzy jakością wykonania, ceną a możliwościami. Ten model Benro okazał się być bezkonkurencyjny.
    Dokładny opis masz tutaj:http:http://www.foto-beta.pl/sklep.cgi?se...a=20&subkat=75

Do tego dorzuć jeszcze jakąś porządną głowicę kulową... znowu polecę Benro model B-1 i wierz mi - z takiego zestawu będziesz na pewno zadowolony.
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

Ja używam tego Triopo MT-128 oraz głowicy Triopo NB-3S, jeśli chodzi o noszenie po górach jest OK, przy swojej wadze stabilny.
    Drugi to Manfrotto tu już tylko zasobność portfela, miałem GoldPhoto ale nie polecam, szczególnie głowic niby to samo co Manfrotto
    (ale tylko z wyglądu) gorsza regulacja, mniejsza stabilność.
    Nikon D300, D80, F80

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    BENRO Travel Angel A-2681 M8 mnie zainteresował, raz na jakiś czas zdarza mi się robić trochę sportowych zdjęć - piłka nożna, to może i monopod się przyda.
    Muszę podejść obmacać do jakiegoś sklepu.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Przejrzyj ten temat http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=188398 akurat tam też jest mowa i kilku statywach, które mogą Ciebie zainteresować. Poza tym mnie osobiście odrzucają wszelkie statywy na tzw blokadę poprzez przekręcenie nogi i wg mnie zaciski są lepsze (chyba wiadomo o co chodzi)
    Nikon D90 + Nikor 18-105 VR; Nikor 35 1,8; samyang 14/2,8 i kilka drobnostek

Domyślnie

A tu masz kilka testów:
    Triopo MT-128
    Slik PRO700DX
    Manfrotto
    Benro A2681T

Miłej lektury i mniejszych dylematów z wyborem statywu niż ja mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misiak76 Zobacz posta
    Poza tym mnie osobiście odrzucają wszelkie statywy na tzw blokadę poprzez przekręcenie nogi i wg mnie zaciski są lepsze (chyba wiadomo o co chodzi)
    Też wydawało mi się, że zaciski są lepsze dopóki nie sprawdziłem jak działa blokada poprzez przykręcanie - szczerze, mając "sprawną" rękę czas złożenia/rozłożenia statywu w obu przypadkach jest porównywalny.
    D7500 - 35/1.8 - 50-100/1.8 - BENRO A-2681m8

Domyślnie

bardziej bym się zastanowił nad głowicą niż nad statywem (o ile oczywiście najpierw ustalisz priorytety, znaczy czy ważniejsza waga, czy stabilność). Osobiście używam statywu benro (zapomniałem modelu) z głowicą B-1 i powiem szczerze, że przy d700+80-200 2.8 sytuacja wygląda tak, że jeśli nie daj Boże zapomnę o wstępnym uniesieniu lustra, to przy czasach około 1/30 - 1/60 sek. zbyt ciekawie nie jest (zdarzają się poruszone fotki przez drgające lustro) Jeszcze gorzej jest przy tych samych czasach z s5. Natomiast generalnie nie jest źle, znaczy spokojnie tą głowicę mogę polecić, bo jest stabilna i przede wszystkim bardzo dobrze się z nią pracuje...tyle tylko, że trzeba pamiętać o tym uniesieniu lustra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zyrafal Zobacz posta
    Też wydawało mi się, że zaciski są lepsze dopóki nie sprawdziłem jak działa blokada poprzez przykręcanie - szczerze, mając "sprawną" rękę czas złożenia/rozłożenia statywu w obu przypadkach jest porównywalny.
    Przy rozkładaniu statywu w terenie np.: skarpy, woda zaciski lepiej się sprawują, natomiast przy wmiarę równym podłożu nie ma już znaczenia co i jak

Proponuję się przejść do sklepu i sprawdzić samemu, który rodzaj blokady bedzie odpowiadał.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów