Szukaj
Wiesz ja moje kupilem w zestawie za 180 funciakow....podaje aktualne ceny
A takowy jest widoczny, nie neguje tego co piszesz, ale znam opinie nie jednego ktory uzywal Lee i porownuje je do innych filtrow. A o strosunku ceny do jakosci to napisalem....po co kupowac 17-55 Nikkora jak jest Tamron 17-50![]()
Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 29-08-2011 o 17:58
Nikon http://greg77.com/
Witam , mam pytanie. W swoich zasobach podsiadam 3 filtry. UV - na każdym obiektywie, polaryzacyjny i połówkowy szary. Zastanawiałem się nad możliwością połączenia tych filtrów w różnych kombinacjach . Czy na UV mogę dokręcić polarka ,czy na polarka mogę dokręcić połóweczkę , czy na polarka mogę dokręcić szarą połówkę i dodatkowo UV nie ściągać ? Ktoś odpowie tak i dokup jeszcze kilka następnych i zrób piękną kanapkę . Ja odpowiadam . UV stosuję jako zabezpieczenie szkła i nie chce mi się jej nawet odkręcać . Jest piękny słoneczny dzień samo południe , jestem nad wodą dokręcam polara . Dodatkowo chciałbym uwydatnić piękne chmurki pierzaste wiec zakładam szarą połówkę . Czy to ma jakikolwiek sens czy wyjdzie kupa nie fota ? Pozdrawiam.
X-E2 , 18-55 , torba i plecak
Polar spełnia rolę UV, więc ich łączenie nie ma sensu. Ale... czasem nie ma czasu na zabawy z filtrami, więc się dokręca następny. Wszystkie te filtry można łączyć, ale pamiętaj, że każda dodatkowa szybka, choćby minimalnie, ale jednak obniża dostęp światła. U mnie rekordem jest UV + 5 cokinówAle to było wymuszone trudną sytuacją oświetleniową.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Hmm tak podejrzewałem ale czasem dobrze mądrego posłuchać . Teraz byle do wiosny i na pewno nadarzy się okazja na wypróbowanie odpowiednich krzyżówek . Pozdrawiam.
X-E2 , 18-55 , torba i plecak
Witam, mam pytanie odnośnie filtrów polaryzacyjnych.
Czy warto dopłacać do czarnej serii filtrów polaryzacyjnych od Hoya:
typy mam następujące:
1) http://www.ebay.co.uk/itm/2906036806...84.m1423.l2649 (niebieska seria)
2) http://www.ebay.co.uk/itm/3006242664...84.m1423.l2649 (czarna seria)
Różnica to jedyne 10 f ale przecież te 10 f można do jakiegoś szkła dorzucić jeśli rożnica w jakości będzie niezauważalna?
Jeżeli to ma być Hoya, to co najmniej HMC lub SHMC.
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Widzę że te linki chyba się nie otwierają...
Czy SHMC to to samo co HD a może HMC to HD (czarna seria)?
Bo jak patrzę ta niebieska seria o której wspominałem to DMC tylko więc pewnie niżej niż HMC i SHMC...
A z Marumi odpowiednikiem SHMC będzie MC - WPC? Dobrze kojarzę?
Marumi MC, to standard, raczej do tańszych szkieł. WPC to średnio tani bdb filtr, jakościowo odpowiednik B+W.
Cytat:
Napisał ALF
Jedyne co przychodzi mi do glowy to black promist - ale to zupelnie inna bajkaNapisał fafniak
Trafilem na ten opis przypadkiem i mam jedno zasadnicze pytanie - dlaczego rozrozniony jest filtr grey i ND ?
Jezeli takie filtry istnieja (nie chodzi mi oczywiscie o ND) to bardzo bym prosil o zdjecie takiego filtra i filtra ND bo jakos nijak nei moge sobie przypomniec istnienia takiego czegos.
bo to są zupełnie inne filtry...ND nie ma nic wspólnego z szrością...ND to skrót od neutralnej gęstości, a "szarak", to nazwa popularna obiegowa, a nie fachowa...natomiast filtr grey (szary), to jak nazwa wskazuje, filtr kolorowy, a więc mający inne efekty niż filtr NDMimo, że jestem kompletnym laikiem pozwolę się nie zgodzić z ALFemNapisał ALF
przez to "grey" to narobiło się niezłego zamieszania, do niedawna Cokin produkował filtry grey i twierdził, że to filtry szare, tak też klasyfikowali je znawcy przedmiotu, obecnie często trafiam na info, ze to jednak ND z czym nie do końca się zgadzam bo dają zafarb charakterystyczny dla szaraków...filtry szare robi np Marumi...Tiffen robi zarówno wersje profi jak i kit, a tych drugich znacznie więcej, połowa rynku amerykańskiego jest tym zapchana Filtry szare robią na ogół firmy, które produkują dla masowego odbiorcy...
Mógłbym pokazać różnicę w wyglądzie, ale na zdjęciach to nie wyjdzie, cza pomacać
Filtr szary nie może dawać "zafarbu" ponieważ barwa szara jest barwą achromatyczna czyli niekolorowa tak samo jak barwa czarna i biała. Z tego to powodu nie mówimy o odcieniach a o stopniach albo poziomach szarości i co ciekawe w rzeczywistości(bo nie ma idealnej bieli) za barwę białą bierzemy najjaśniejszy(w otoczeniu?) stopień szarości. Barwa szara powstaje przez wymieszanie w równych proporcja kolorów w konsekwencji filtr szary nie powinien "farbować" nam zdjęć bo przyciemnia(?) każdy kolor w jednakowym stopniu tyle, że biały(najjaśniejszy szary) może stać się " bardziej" szary.
Czy dzielenie filtrów na neutralnie szare i ND nie jest zwykłym nieporozumieniem? Zwróćcie uwagę jak Cokin nazywa swoje filtry czy to pełne czy połówki niebieskie, Tabacco to zauważycie, że tylko przy neutralnie szarych podaje ND...
Skontaktuj się z nami