Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Nikon D3 err

Domyślnie Nikon D3 err

Witam,

W moim nikusiu pojawia się co drugie zdjęcie Err na wyświetlaczu, zdjęcia robi czarne, czyli w ogóle nie naświetla i nie działa live view. Hmm oddaje oczywiście do serwisu, ale może macie jakieś pomysły co to może być? Mam nadzieje ze nie migawka, bo to dopiero z 80 tysięcy zdjęć, świeżak .

Pozdrawiam,
    AMI
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Domyślnie

wygląda jednak na to, że migawka się nie otwiera

Domyślnie

Zastanawiam się czy to nie elektronika? Ostatnio mocno wilgotno w powietrzu i trochę z nim latało się deszczyku.

Domyślnie

nie naświetla matrycy, nie działa LV (co jest związane z uniesieniem lustra i otwarciem migawki), myślę że najprościej będzie zdjąć obiektyw i sprawdzić, czy lustro się podnosi i migawka otwiera, choćby nawet w trybie czyszczenia matrycy. Zastanawia mnie tylko jedno, czemu co drugie zdjęcie ?? (może też być problem z zacierającym się mechanizmem podnoszenia lustra)

edit: właśnie mi przyszło do głowy jeszcze, że w sumie problemem może być też słabe zasilanie, znaczy bateria
    Ostatnio edytowane przez look ; 02-08-2011 o 14:28 Powód: bo sobie przypomniałem

Domyślnie

Przygotuj 1700 PLN na wymianę migawki. W ubiegłym roku to przerabiałem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez look Zobacz posta
    nie naświetla matrycy, nie działa LV (co jest związane z uniesieniem lustra i otwarciem migawki), myślę że najprościej będzie zdjąć obiektyw i sprawdzić, czy lustro się podnosi i migawka otwiera, choćby nawet w trybie czyszczenia matrycy. Zastanawia mnie tylko jedno, czemu co drugie zdjęcie ?? (może też być problem z zacierającym się mechanizmem podnoszenia lustra)

edit: właśnie mi przyszło do głowy jeszcze, że w sumie problemem może być też słabe zasilanie, znaczy bateria
    look, D3 nie ma trybu czyszczenia matrycy, a w LV lustro sie nie podnosi i nie widać czy migawka sie podniosla czy nie. Ale z tą baterią sprawdzę, bo mam w sumie na ostatniej kresce.

Cytat Zamieszczone przez werdys Zobacz posta
    Przygotuj 1700 PLN na wymianę migawki. W ubiegłym roku to przerabiałem.
    Werdys, nie strasz mnie. A miałeś te same objawy?

Domyślnie

Dokładnie. Co więcej z przebiegiem ok. 150.000, czyli w połowie gwarantowanej drogi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    look, D3 nie ma trybu czyszczenia matrycy, a w LV lustro sie nie podnosi i nie widać czy migawka sie podniosla czy nie. Ale z tą baterią sprawdzę, bo mam w sumie na ostatniej kresce.

Werdys, nie strasz mnie. A miałeś te same objawy?
    jest taka funkcja jak uniesienie lustra , to jest chyba to o co chodziło w sensie czyszczenia matrycy .
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    jest taka funkcja jak uniesienie lustra , to jest chyba to o co chodziło w sensie czyszczenia matrycy .
    Uniesienie lustra nie odsłania od razu matrycy, zapewne jak weźmiesz na B i naciśniesz drugi raz to podnosi się i migawka, przy LV masz to od razu wiec ja tak czyściłem matryce zawsze.

Domyślnie

generalnie chodziło mi o spowodowanie, żeby lustro się podniosło a migawka otworzyła (jakkolwiek to realizując, można i przez czas B). Tylko, że to może o tyle nie dać miarodajnych rezultatów, że nie dzieje się za każdym razem jak zrozumiałem. W każdym razie życzę, żeby nie była to migawka, ale jakbym miał obstawiać to na nią właśnie bym stawiał w największym stopniu (drugie miejsce mechanizm lustra) po wykluczeniu problemów z zasilaniem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów