Close

Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 282

Domyślnie Co wybrać D 90 czy D 5100? D 7000? czyli największy leitmotiv tego działu

Witam serdecznie,

W związku z faktem, że pewne tematy są wiecznie żywe, postanowiłem 'wypłynąć' na forum z trapiącym mnie od dawna tematem.

Otóż nie potrafię się zdecydować na body. Chciałbym dość dobry stosunek ceny do jakości, nie chcę również wykastrowanego 3100.
    Co wybrać? D5100 z super matrycą i autofokusem w full HD? A może D 90, z drugim LCD i super ergonomią? A może połączenie tych dwóch- D7000 ale z kitowym obiektywem?
    Mam analagowego EOSA, więc z racji posiadania już obiektywu 28-105 canona może jednak też zdecydować się na Eosa 60D?

Panie i Panowie! Spokojnie. To temat kaczka, który mam nadzieję będzie wypływał przy każdym wyszukiwaniu dotyczącego tego problemu. Tym wszystkim, którzy się wahają, czytają mnóstwo testów, szperają na dx0 mark chcę pomóc. Powiadam i odpowiadam na pytanie z tematu! Prosto, bez kluczenia 'zależy co potrzebujesz'

Zauważyłem, że amerykanie dawno odkryli starą prawdę: 'najbardziej przydatne odpowiedzi na pytania to te jednoznaczne i proste, bez kręcenia'. Dlatego:

jeżeli nie wiesz co wybrać a fotografia to dla ciebie coś więcej niż cykanie 'se' na spacerkach z rodziną, najlepszym wyborem budżetowym jest Nikon D90

Tygodnie analiz, oglądania. D 5100 naprawdę kusił. Super matryca! D7000- no tak, bez obiektywów ale za to jakie body! Eh!
    Do czego aparat? 60% portret, 20%landszaft 10% street.
    Postrzegam siebie jako średnio zaawansowanego amatora. Do tej pory strzelałem Nikonem D40, następnie D70s a potem D80. Ostatnie dwa lata to piękne chwile z potężnym D 300, który towarzyszył mi na 3 kontynentach i wytrzymał burzę piaskową na pustyni, która zabiła obiektyw (18-200 vr ii) oraz upadek do dość głębokiej kałuży.
    Fotografowałem przede wszystkim N35/1.8 i n50/1.8. Mój skromniutki dorobek i możliwości tych obiektywów można sobie oglądać na www.klewaniec.com i na flickrze http://www.flickr.com/photos/klewaniecdotcom/.

Tak się jednak stało, że musiałem wyprzedać, latami gromadzony zestaw słoików i sprawdzoną parę SB-800. Eh, poszedł też grip.

Minęły dwa lata i człowiek bez fotografii się po prostu męczy. Z racji, ze teraz zastosowanie już zupełnie niekomercyjne- nie mam potrzeby na wzmacniane body i nie mogę liczyć, że na siebie zarobi.

Zajmuje się przede wszystkim portretami, krajobrazami i fotografią uliczną. Wiadomo, pełna klatka najlepsza. Skoro mnie na nią nie stać remedium to DX+ stałki

Nikon D 90 wygrywa z poniższych względów:

- stosunek cena/ jakość= MIAZGA. Za 2500 PLN otrzymujemy dobrze wykonane BODY z 2 ekranami LCD (z czego jeden 3 cale), świetną ergonomie i chociaż możliwość nagrywania filmów
    -matryca Tak, D 5100 i D 7000 mają cudowną matryce ale D90 wciąż robi zdjęcia. Matryca nie odbiega tak bardzo od d7000, jak np. D80 od d300/d90. Nie będziecie drukować tych fotek w formaccie A2, więc 12,3 wystarczy
    [b]- używalne ISO wyższe niż w niektórych nowych puszkach jak Sony a 580. Nie mówiąc o 4/3
    [b]-Silnik autofokusa. Kocham portrety= z D5100 mogę sobie odpuścić Nikkora 85/1.8. Z D 90 nie ma tego problemu
    [b]- Porównywalny Canon, z drugim ekranem, 18mpx i podobnym zakresem ISO- Eos 60D- kosztuje 3400 PLN...
    [b]- kup taniej, a resztę zainwestuj w słoiki!

A więc zamiast D5100 za tę samą cenę mam D 90. Co więcej?
    Zastanawiałem się nad D7000 ale wystarczyłoby mi tylko na kitowy obiektyw. Po co. Znacznie, ZNACZNIE lepszą jakość zdjęć osiągam dzięki faktowi, że w cenie D7000 BODY mam zestaw D90+ 'legendarny' Nikkor 35/1.8 wraz z niesamowicie ostrym na f/4 i przydatnym nikkorem 50/1.8. I jeszcze kitowy, oemowy 18-55 II (do landszaftów- robi jako obiektyw para-szeroko kątny)

A więc reasumując. Każdy kto się waha nad jakąkolwiek sytuacją z udziałem D 90, niech bierze D90

W porównaniu z droższym body- tak, lepiej dokupić szklarnie
    W porównaniu z tańszym, podobnym- ma bogatsze opcje i super ergonomie.

D90 przegrywa, kiedy jest kasa i na lepsze body (d300s/ d7000) i na niezłe obiektywy.

Mam nadzieję, że ten post będzie wyskakiwał przy kolejnych wyszukiwaniach znienawidzonego tematu, dziękuję i życzę mnóstwa robienia zdjęć i kolekcjonowania obiektywów mniej megapikseli nie boli.
    Ostatnio edytowane przez badabuzz ; 01-08-2011 o 07:07

Domyślnie

Twój post dokładnie celuje w moje rozterki. Tylko, że dalej nie wiem czy kupić d7000 czy d90, bo nie wiem czy czasem nie wypadnie mi konieczność robienia wydruków właśnie na A2. Na dzień dzisiejszy biorę d90, ale boję się, że za trzy lata będę robił powiększenia na wystawy foto, albo na ścianę - czy wtedy d90 mi wystarczy ? Niestety nie stać mnie za bardzo na d7000 i na lepsze słoiki... na pewno nie zostanę przy kitowym. Robię głównie landszafty.
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 01-08-2011 o 12:58

Domyślnie

W fotografii należy pamiętać po jednym.
    BODY nigdy nie jest przyszłościowe. Przyszłościowe są obiektywy

Dlatego to, co będzie za 3 lata jest nieważne. Rób zdjęcia D90, fundusz inwestuj w szklarnie lub po prostu dobre szkło.

Ja swoje landszaftY z usa spokojnie drukuje na dużych formatach aż takiej tragedii nie ma (jezeli nie było cropa to jest dobrze)

D7000 fantastyczne ale co z tego jak będzie z kitowym obiektywem?

Za 3 lata fajnie będzie mieć dobry słoik i zmienić body.

Niefajnie będzie mieć super body i ciułać na kolejne szkło albo strzelać kitem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Twój post dokładnie celuje w moje rozterki. Tylko, że dalej nie wiem czy kupić d7000 czy d90, bo nie wiem czy czasem nie wypadnie mi konieczność robienia wydruków właśnie na A2. Na dzień dzisiejszy biorę d90, ale boję się, że za trzy lata będę robił powiększenia na wystawy foto, albo na ścianę - czy wtedy d90 mi wystarczy ? Niestety nie stać mnie za bardzo na d7000 i na lepsze słoiki... na pewno nie zostanę przy kitowym. Robię głównie landszafty.
    1.na razie będziesz miał d90+kit i już wystawy planujesz ( wiedzy brak więc raczej zaczynasz )
    2.co biedni ludzie z d700 i d3s mają powiedzieć z maluszkom matrycą 12mpix .... kup se Canona może jak się ścigasz na mpixy

@badabuzz a landszafty z polski też się da drukować czy tylko USA

Domyślnie

No ja pier.... 20 lat fotografuję, tyle że slajdy robię i zdjęcia już wystawiałem... prosze mnie nie obrażać, zaczynam, jasne....
    Tyle , że zaczynam z cyfrą bo już mam dość analoga
    Slajdy skanuję swoim nikonem 4000 dpi i mam odbitki większe niż A3 przy 300 dpi z tego (inna kwestia, czy dobrej jakości) - pewnie zaczynam, ha

Ależ mnie wk... tutaj niektórzy

A w ogóle to jaki kit, ja już obiektyw najpierw wybrałem ,tylko nie wiem jakie body, w życiu nie poprzestałbym na kicie
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 01-08-2011 o 14:41

Domyślnie

A się czepiasz nieco za mocno tego kita, ja tam chciałbym mieć kitowy 24-70/2.8, coś mi się zdaje że Twój wybraniec jakościowo będzie sporo w dół odstawał od tego "kita".

Domyślnie

Sigmę już sobie odpuściłem - w rzeczy samej porażka. A na kita to najbardziej nadawał przedmówca darkmajin.

Teraz celuję w tamrona 17-50 vc.... ale tak żeby trafić w udaną sztukę... lepiej ? Od razu mówię, że na 17-55 2.8 mnie nie stać...

A teraz pytanie do Badabuzz - czy wydruk A3 bez cropa z D90 nada się na wystawę ?
    Ostatnio edytowane przez decadent ; 01-08-2011 o 15:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darkmajin Zobacz posta
    @badabuzz a landszafty z polski też się da drukować czy tylko USA
    wiele z nich to po prostu mocne cropy, taki mój skrót myślowy, a nie nachalizm

Cytat Zamieszczone przez decadent Zobacz posta
    Sigmę już sobie odpuściłem - w rzeczy samej porażka. A na kita to najbardziej nadawał przedmówca darkmajin.

Teraz celuję w tamrona 17-50 vc.... ale tak żeby trafić w udaną sztukę... lepiej ? Od razu mówię, że na 17-55 2.8 mnie nie stać...

A teraz pytanie do Badabuzz - czy wydruk A3 bez cropa z D90 nada się na wystawę ?

1. TAMRON- miałem dwa różne Tamrony 17-50/2.8 (jeden nawet nie był marki tamron :P ) i oba trafiały w punkt Tutaj fotki tym rewelacyjnym pod względem stosunku ceny do jakości obiektywem- fajna GO http://www.klewaniec.com/search/label/muscle%20cars

2. WYDRUK
    A3? 420x297mm? Moim zdaniem akceptowalne. Drukowało się 70x100 i dawało radę
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-08-2011 o 18:28

Domyślnie

Na pewno obiektywy stracą na wartości mniej, niż puchy.

Domyślnie

Temat dobrze podsumowal ,ktore body nalezy wybrac
    Wg mnie lepiej inwestowac w szkla , niz w drogie body , szczegolnie jak sie jest poczatkujacym "lustro-fotografem" . Mozna pare lat "pobawic" sie d90 ,a pozniej dokupic (bo sprzedaz d90 bedzie nie oplacalna - lepiej zostawic) jakas pelna klatke jesli sie spodoba zabawa.

PS: w 90% kazdy bedzie chwalic to co uzywa bo jakze by inaczej , chociaz ja akurat wybralem d90 bo dla mnie jest lepsze od pozostalych (na kamerce mi nie zalezalo bo mam kamerke normalna)
    D90 / N35 1.8G / N70-300VR 4.5-5.6G

Strona 1 z 29 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów