Szukaj
A ja polecę Sigmę 120-300/2,8 z TC 1,4x/2x Sigmy. jedna stoi na allegro za 4999zł i mamy 300 na końcu i F2,8, które pozwala używać TC 2x z AF. HSM jest na tyle szybki, że łapie samoloty bez problemu, fakt, swoje waży, ale stabilizacja przy lotniczej fotografii głupieje i tylko pogarsza sytuację. Polecam to szkło, bo tych 5k jest warte![]()
NIKON SYSTEM
No rzeczywiście: 70X2=100 to chyba nowa matematyka. Więc jeżeli juz to 140-400 więc radzę skorzystać z tego kursu![]()
Ale taka matematyka nijak się ma z rzeczywistością, ponieważ nie jest to szklo 140-400 tylko cały czas zestaw 70-200 + TCIII.
Rzeczywiście wpisy Japanemikaton bardzo niewiele wnoszą do wątku, delikatnie mówiąc.
A co do meritum: mam 70-200 i z TC1,7II daje radę, ale wg mnie widać mocny spadek jakości. Poza tym pod fx jest nadal szeroko.
a np. cos takiego
Nikkor AF-S 300 mm f/4 D IF-ED + TC 2.0III (lub jakis mniejszy)?
bedzie lepszy od zestawu sigmy?
na aledrogo sigma jest za 6k + jeszcze tc, to wychodzi prawie jak uzywany nikkor 70-200 + tc.
Nikon D*** vs. Sony NEX **
Cena body nie ma znaczenia. Powiem tylko, ze każdy robi takim sprzętem na jaki jest go stać i wycieczki w te strone nie są zbyt sympatyczne, delikatnie mówiąc.
300/4,0 + TC2,0III może byc ciemno. Af może sie nie wyrabiać zakladając, że podepniesz ten konwenter. Jeżeli chcesz koniecznie z TC to celowalbym w kierunku 70-200+TC ale:
to też sensowna propozycja. Szklo bardzo chwalone na forum i docenione też przez lotnikow jak pamietam. Znajomy posiada właśnie do D90 i sobie chwali. Niestety kończy sie na 300mm i TC od nikona nie podepniesz.
Skontaktuj się z nami