Ja się dziwię, że jeszcze nikt nie zaproponował zmiany nagrywarki DVD na BR. Kopie zapasowe NEFów na jednej płycie nie na pięciu są naprawdę wygodniejsze.![]()
Szukaj
Ja się dziwię, że jeszcze nikt nie zaproponował zmiany nagrywarki DVD na BR. Kopie zapasowe NEFów na jednej płycie nie na pięciu są naprawdę wygodniejsze.![]()
D200 plus graty...
Można. Ja robię kopie dwie. Na zewnętrznym HD i na nośnikach BR.
D200 plus graty...
Czemu ?
Znaczy ja tez robie dwie kopie - jeden dysk bedacy w komputerze synchronizuje sie automatycznie co pare godzin z folderami magazynowego dysku ktore uzywam najczesciej, i do tego na zewnetrznym dysku robie pelny cotygodniowy back-up. Ale synchronizacja wewnetrzna jest robiona ze wzgledu na to ze magazyn mam na trzech dyskach w RAID0 i niestety ryzyko utraty danych pomiedzy "tygodniowkami" jest zbyt duze. pytam wiec raczej czemy na BR dyski ?
Ostatnio edytowane przez tomwidlak ; 21-07-2011 o 14:28
Wolę mieć dwie kopie na wszelki wypadek...![]()
D200 plus graty...
W wypadku padnięcia jednego DVD macie na pięć płyt cztery całe, czyli jakby nie liczyć 80% danych, ale gdy padnie płyta BD, wtedy mamy w stosunku do archiwizacji na DVD, 100% straty.
Wolę zatem dobre nośniki DVD i kopię na HDD, niż jakieś wynalazki.
Poganin, byłeś o włos szybszy, więc nie wiadomo kto tu komu powinien postawić browara.![]()
Ostatnio edytowane przez Johanan ; 21-07-2011 o 14:56
Medice, cura te ipsum.
Jeśli pozostałe płyty zostaną nagrane w tym samym czasie, na tym samym nośniku i nagrywarce, to jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo, że Ci wszystkie padną.
Już nie wspomnę o tych samych wątpliwościach przy kolejnych technologiach FDD->CD->DVD->BR->?
Chyba trochę przesadzasz z tymi 'wynalazkami'. BR nie jest super świeżą nowością. Płytki Panasonica mają 50 lat gwarancji archiwizacji. Wiem, marketing itp., ale płyty DVD już nie są tak starannie robione jak kilka lat temu. Niestety. Moim zdaniem płyty BR są lepszym nośnikiem danych niż DVD. Cena nie jest już wysoka, a jakość płytek jest bardzo dobra. Są lepiej zabezpieczone przed uszkodzeniem od DVD.
Wspomniałem o tym, z tego względu, że jako 'pstrykacze' produkujemy sporą ilość danych, które łatwiej (i moim zdaniem bezpieczniej) jest składować na płytach BR. Przy cenie nagrywarki ok. 400 zł i ceny za nośnik ok. 5 zł nie jest to wysoki koszt. Nie musicie korzystać. Ja mam i sobie chwalę i nie zamierzam nikogo przekonywać.![]()
D200 plus graty...
Jeszcze jedno pytanie odnośnie kart graficznych, Geforce GTX570 czy Radeon 6970 ?
Skontaktuj się z nami