Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Ostrość fakt leży, podobnie jak ekspozycja. Takie przepały w D300s?
    Przy dobrych warunkach oświetleniowych gdzie można by było szkło przymknąć, tu jeszcze exp jest ciągnięta na plus. (zdjęcie na torach). Z cieni coś wyciągniesz, z przepału nie.
    W gorszych warunkach iso wyższe ale przesłona też wysoka f5,6 a czas 1/80 więc o poruszenie nie trudno. . (zdjęcie w pokoju). Chociaż witryna za młodymi wydaje się ostra.
    Te w kościele przy czasie 1/60 raczej bym pominął. Organy wyszły ok, a młodzi jako że w ruchu, to przy 1/60 nie dziwne, że facjaty im się rozjechały.
    A jakąś fotkę bez przepałów z dobrą ekspozycją z FF masz?
    Wiem, że są przepały, wybrałem fotkę pierwszą z brzegu. O dziwo podpiąłem teraz Tokinę i bez korekty obraz jest ostrzejszy, czyli coś było grzebane. Jednak zauważyłem, że ustawienia +20 działają lepiej dla obiektów daleko oddalonych, z bliska lepiej spisuje się zerowe ustawienie :/
    Ostatnio edytowane przez neografik ; 14-07-2011 o 11:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neografik Zobacz posta
    Przesyłam fotki z Tokiny:

http://imageshack.us/g/818/dsc0403e.jpg/
    (nieobrobione)

Po kiego grzyba zdjęcie z para młoda na torach ma +1,33EV?

Co do FF to faktycznie jest problem z Postępu.Kiedyś wysłałem moje D90 bo też miała problem z AF (lekki BF) .Wyregulowali ale przyjechała z jeszcze większym.....FF . Wysłałem Panom spowrotem D90 tym razem wraz z 35/1,8 która trafiała z innymi aparatami znajomych w punkt.Kazałem wyregulować D90 pod 35/1,8.Pan serwisant dość mocno się upierał,że ich regulacja jest ok i ze moja 35/1,8 ma FF .Kategorycznie zakazałem regulować szkła i wyregulować pod nie puszkę.

Od tamtej regulacji D90 śmiga aż miło.Trafia w punkt ze wszystkimi moimi szkłami.Wina leży w aparaturze Panów na Postępu i nie dam sobie wmówić,że jest inaczej.
    Ostatnio edytowane przez --Richie-- ; 14-07-2011 o 13:36

Domyślnie

Przesyłam fotki z Tokiny:

http://imageshack.us/g/818/dsc0403e.jpg/
    (nieobrobione)
    Nawet odpaliłem ViewNX by zobaczyć w który punkt ostrzyłeś. I co? I nic! Albo ja nie wiem jak go używać (chociaż na moich fotkach "nieobrobionych" to widać) albo te Twoje są już obrobione.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Nawet odpaliłem ViewNX by zobaczyć w który punkt ostrzyłeś. I co? I nic! Albo ja nie wiem jak go używać (chociaż na moich fotkach "nieobrobionych" to widać) albo te Twoje są już obrobione.
    Wywołałem z rawa w PSD na ustawieniach standardowych. Ja celuje punktem ostrości przeważnie na twarz i kadruje.

Domyślnie

Ja również słałem d300s dwukrotnie. Za pierwszym razem skalibrowali tak, że z -10 zrobiło się +20 i było mało. Za drugą wysyłką napisali, że wg nich jest lux. W końcu w ruch poszedł imbus 1.5mm i teraz jest żyleta.
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Domyślnie

Ja ustawiłem dla wszystkich obiektywów +15 i teraz chyba jest ok, będę testować. Moje pytanie czy przy takiej korekcji w body będzie działać prawidłowo jakby ustawili to prawidłowo w serwisie?

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Moje pytanie czy przy takiej korekcji w body będzie działać prawidłowo jakby ustawili to prawidłowo w serwisie?
    Body jak najbardziej , ale układ AF już już niekoniecznie. Mogą się pojawić błędy tego typu, że na krótkie dystanse ostrzył będzie na 102, an długi dystanse do fotografowanego obiektu kupa będzie
    Po pierwsze primo to Panie kolego zweryfikuj czy aby problem leży po stronie korpusu. Nikon ostatnim czasy dość precyzyjnie zaczął punkt ogniskowania ustawiać w D700. Musisz się dorwać do tych samych obiektywów i zrobić szybki test czy błąd ogniskowania jest powtarzalny na innym egzemplarzu szkła. Z Tokiną będzie problem, ale 50mm to w każdym sklepie jest. Dopiero potem jakieś konkretne działania podejmuj.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 15-07-2011 o 11:20

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Body jak najbardziej , ale układ AF już już niekoniecznie. Mogą się pojawić błędy tego typu, że na krótkie dystanse ostrzył będzie na 102, an długi dystanse do fotografowanego obiektu kupa będzie
    Dzięki za odpowiedź, dzisiaj to sprawdziłem. Wyszło szydło z worka. Na zero tak jak ustawili w serwisie na krótkie dystanse jest idealnie w punkt, na dalsze jest kupa. Na +15 na dalszą odległość jest ok, na odległość do ok. 1 m jest dziwnie. Wykonałem zdjęcia ustawiając się pod kontem do ściany, celowałem na kontrastowy obiekt. Ustawiam F1.4 i jest idealnie, czym większa przysłona tym gorzej gdzie dla F4.0 to już duży back focus, ale to jak wspomniałem dla odległości ok. 1m. Nie ma tego zjawiska gdy obiekt jest ustawiony równolegle do aparatu. Sprawdziłem to na statywie i aparat ustawiłem pod kątem, gdzie punkt ostrości dałem na kartkę, widać na napisach że przesuwa się pole ostrości czym większa przysłona. Tak chyba nie powinno być, tym bardziej, że na LV jest idealnie w punkt niezależnie od przysłony. Tylko nasuwa mi się pytanie, jak powiedzieć w serwisie, jak mają ustawić sprzęt? Dodam, że body wraz z moją 50tką wysłałem do serwisu. Nie ma u mnie w mieścinie sklepu fotograficznego, a znajoma konkurencja używa puszki C. Pokombinuje aby sprawdzić to na innym obiektywie, ale sądzę że potwierdzi się moja teza, że jest nadal źle i nie obędzie się bez kolejnej wizyty w serwisie.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Widzę, że się całkiem konkretnie zakręciłeś z tymi ścianami i kątami przy nich.
    Skorzystaj z tego przyrządu pomysłu forumowego kolegi
    http://www.skibek.pl/zts/2011/03/nowy-lenscal/
    unikniesz kątów i patrz moje pierwsze primo, czyli zrób weryfikacje poprawności ogniskowania korpusu, a nie swoich obiektywów. Poszukaj kogoś z okolić kto nie narzeka na swoje szkła bo śmiem iść o zakład, że przyczyną błędnego ogniskowania będą szkiełka. D300S to dokończona konstrukcja, bardzo udany aparat, czego powiedzieć nie mogę o poprzedniku D300 bo tam AF to ....

ps
    Wszystkim innym gorąco zalecam, nie korzystnie i nie sprawdzanie swoich sprzętów. Robią poprawnie zdjęcia, niech robią dla Was dalej.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 15-07-2011 o 20:58

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów