Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Domyślnie D300s i front focus

Witam

Kupiłem D300s wraz z 50 1.4G oraz Tokina 11-16. Po pierwszym plenerze okazało się, że prawie wszystkie fotki nie trafione, front focus Ustawiłem w body precyzyjną korektę AF dla 50-tki + 15 dla Tokiny +20. Jednak nie zawsze się to sprawdza, nadal aparat ma problem z ustawieniem ostrości w punkt. Najdziwniejsze jest to, że w Tokinie gdy ustawiam ostrość na obiekt ok. 2-3 m oddalony od aparatu to występuje bardzo duży back focus, z dalszą odległością od obiektywu jest już ok. Odwrotnie jest z Nikkorem, czym dalej tym gorzej. Aparat wysłałem do serwisu, dzisiaj przyjechał z powrotem i chyba nie muszę pisać, że nadal jest tak samo. Notatka serwisowa wspomina o korekcie układu AF, ja jednak nie widzę różnicy, założyłem 50-tkę ustawiłem na + 15 korektę i ostrość jest o wiele lepsza niż na ustawieniach zerowych. Tylko mnie to dziwi czemu dla serwisu jest dobrze inaczej. Zaznaczę, że AF ustawiam na tryb AF-S.
    Moje pytanie, co to może być? Macie jakiś sprawdzony sposób aby serwis tym razem naprawił prawidłowo sprzęt?

pozdrawiam

Domyślnie

No bo niestety jest tak, że Panowie w serwisie na Postępu nie umieją poprawnie ustawić AF. Zarzekają się ze wszystko robią idealnie na 0 a tu g.... prawda. Ja miałem zupełnie ten sam problem.

Byłem u nich osobiście, ustawili mi AF według swoich możliwości, od razu na miejscu pokazywałem im, że dalej jest FF, ale oni uważali że zrobili dobrze. W końcu ustawili mi AF tak jak ja chciałem (według nich źle) i jestem zadowolony. Szkoda tylko że 2 wycieczki do Warszawy i 2 wysyłki do serwisu kosztowały mnie 250zł.

Dodam jeszcze, że 50tki AF-S to często same w sobie mają FF tak że trzeba jest ustawiać na +15, tak więc musisz przetestować swój korpus jak jakimś innym pewnym obiektywie. A Swoją Tokine to tak jak Sigmy, bedziesz musiał wysłac na regulacje, ale dopiero wtedy gdy bedziesz pewien że korpus działa poprawnie.
    Ostatnio edytowane przez pawulon ; 13-07-2011 o 23:18
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Domyślnie

Przypuszczam, że gdybym pojechał do nich to też bym to w taki sposób załatwił. Sęk w tym, że do stolicy mam 350 km dlatego szukam sensownego rozwązania na tym forum. Szlak mnie trafia jak mam patrzeć na takie zamazane fotki, tymbardziej że sprzęt kosztował swoje w dodatku przeszedłem z C aby nie mieć problemów z AF - taki paradoks.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neografik Zobacz posta
    Witam

Kupiłem D300s wraz z 50 1.4G oraz Tokina 11-16. Po pierwszym plenerze okazało się, że prawie wszystkie fotki nie trafione, front focus Ustawiłem w body precyzyjną korektę AF dla 50-tki + 15 dla Tokiny +20. Jednak nie zawsze się to sprawdza, nadal aparat ma problem z ustawieniem ostrości w punkt. Najdziwniejsze jest to, że w Tokinie gdy ustawiam ostrość na obiekt ok. 2-3 m oddalony od aparatu to występuje bardzo duży back focus, z dalszą odległością od obiektywu jest już ok.
    No niech mi ktoś wreszcie wyjaśni jak wygląda FF lub BF w Tokinie 11-16? Może jakieś fotki z EXIFem?
    DOF podaje, że przy 11 mm, przysłonie 2,8 i odległości 2,5 metra "Depth of field" rozciąga się od 1,16 m do nieskończoności. Jak tu zobaczyć BF lub FF?

Domyślnie

czizus 50 na 1.4 jeszcze da się zrozumieć, ale żeby szerokokątne ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawulon Zobacz posta
    Byłem u nich osobiście, ustawili mi AF według swoich możliwości, od razu na miejscu pokazywałem im, że dalej jest FF, ale oni uważali że zrobili dobrze. W końcu ustawili mi AF tak jak ja chciałem (według nich źle) i jestem zadowolony.
    Ja pitole , poprostu to jest jakas masakra z tym kalibrowaniem :/
    Wychodzi na to ze jak ktos bedzie wysylal na kalibracje to trzeba zaznaczyc w opisie usterki " prosze o zla kalibracje body " to moze wtedy bedzie ok
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jo44 Zobacz posta
    Jak tu zobaczyć BF lub FF?
    robiąc zdjęcia np. osławionych bateryjek na minimalnej odległości ostrzenia?
    Głębia wtedy jest na tyle mała, że sprawdzisz dokładność AF.
    Minimalna odległość ostrzenia dla tego obiektywu to 30cm... jak masz FF/BF zobaczysz od razu.
    Nie wszyscy robią krajobrazy.
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Domyślnie

Witam

Kupiłem D300s wraz z 50 1.4G oraz Tokina 11-16. Po pierwszym plenerze okazało się, że prawie wszystkie fotki nie trafione, front focus ... ... ... ... ... ... ... ... ... pozdrawiam
    Witam!

Pokaż te fotki (ful z exif).
    100% hobby. ... ... www
    Ami 66 > Smena 8m > Fed 5 > Lubitel 166B > Zenit TTL > Minolta > Sony > Pentacon six TL - Nikon F - Nikon D

Domyślnie

Przesyłam fotki z Tokiny:

http://imageshack.us/g/818/dsc0403e.jpg/
    (nieobrobione)

Domyślnie

Przesyłam fotki z Tokiny:

http://imageshack.us/g/818/dsc0403e.jpg/
    (nieobrobione)
    Ostrość fakt leży, podobnie jak ekspozycja. Takie przepały w D300s?
    Przy dobrych warunkach oświetleniowych gdzie można by było szkło przymknąć, tu jeszcze exp jest ciągnięta na plus. (zdjęcie na torach). Z cieni coś wyciągniesz, z przepału nie.
    W gorszych warunkach iso wyższe ale przesłona też wysoka f5,6 a czas 1/80 więc o poruszenie nie trudno. . (zdjęcie w pokoju). Chociaż witryna za młodymi wydaje się ostra.
    Te w kościele przy czasie 1/60 raczej bym pominął. Organy wyszły ok, a młodzi jako że w ruchu, to przy 1/60 nie dziwne, że facjaty im się rozjechały.
    A jakąś fotkę bez przepałów z dobrą ekspozycją z FF masz?
    nic...

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów