Witam
Kupiłem D300s wraz z 50 1.4G oraz Tokina 11-16. Po pierwszym plenerze okazało się, że prawie wszystkie fotki nie trafione, front focusUstawiłem w body precyzyjną korektę AF dla 50-tki + 15 dla Tokiny +20. Jednak nie zawsze się to sprawdza, nadal aparat ma problem z ustawieniem ostrości w punkt. Najdziwniejsze jest to, że w Tokinie gdy ustawiam ostrość na obiekt ok. 2-3 m oddalony od aparatu to występuje bardzo duży back focus, z dalszą odległością od obiektywu jest już ok. Odwrotnie jest z Nikkorem, czym dalej tym gorzej. Aparat wysłałem do serwisu, dzisiaj przyjechał z powrotem i chyba nie muszę pisać, że nadal jest tak samo. Notatka serwisowa wspomina o korekcie układu AF, ja jednak nie widzę różnicy, założyłem 50-tkę ustawiłem na + 15 korektę i ostrość jest o wiele lepsza niż na ustawieniach zerowych. Tylko mnie to dziwi czemu dla serwisu jest dobrze inaczej. Zaznaczę, że AF ustawiam na tryb AF-S.
Moje pytanie, co to może być? Macie jakiś sprawdzony sposób aby serwis tym razem naprawił prawidłowo sprzęt?
pozdrawiam
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami