Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: ogniwa do SB800

Unhappy ogniwa do SB800

Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem lampy błyskowej SB800. W instrukcjo obsługi przeczytałem, że nie zaleca się używać z SB800 baterii manganowych o dużej mocy. Do lampy dokupiłem komplet ogniw Ni-MH firmy GP 2700 mAh. Stąd moje pytanie. Czy te ogniwa Ni-MH o pojemności 2700 mAh są tymi bateriami których z tą lampą nie powinno się używać? Proszę o poradę bo na prawdę nie wiem.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Baterii a nie akumulatorów. Spokojnie możesz używać, z takimi GP o jakich piszesz (2700mAh) pracuję dość długo i sprawują się świetnie, polecam.
    Ostatnio edytowane przez Kuba_eM ; 14-02-2007 o 09:21
    d200 z bandingiem i jakieś tam różne winietujące szkiełka z aberacjami i dystorsjami...

Domyślnie

Co do GP
    Używam 2300 i 2500mAh, nic nigdy się nie stało z Sabinką, a co najlepsze te baterie biją kilkukrotnie Energizery które szybko się rozładowują.

Pozdrawiam

Paweł
    śluby, robaki, i dzieciaki a także wyprawy
    Pawel Borowka
    <')(((<-( <')(((<-( The deeper I go
    <')(((<-( The better I get

Domyślnie ładowarka

A czy ktoś ma taka ładowarkę ??
    http://www.ulubiony.pl/komputery/zas...00_129720.html
    Musze kupić akumulatorki i ładowarkę, szukam czegoś dobrego no i jak to zawsze bywa - taniego
    Pozdrawiam
    D70s, D7200, 18-70, 18-105, Tamron 70-300, SB-800, polar

Smile Baterie do SB-800

Własnie kupiłem ładowakę z zestawem 4 aku GP 2700. Długo stałem przed półką w Media. Zdecydowałem sie ładowarkę za 119 zł z adapterem do zapalniczki samochodowej. Firma GP model PB Travel. Nominalny czas ładowania 4 aku o pojemności 2700 producent określa na 395 minut. 1 sztuka ładuje się 185 minut. Już wczśniej czytałem na tym forum, że firma GP sprawuje się nieźle. ( Mam baterieę GD do kamery Canon XL-1 - i co prawda jest słabsza niż oryginalna ale znakomicie uzupełnia komplet. Zobaczymy jak się akumulatorki sprawią. na pewno napiszę...Pozdrawiam Przemek
    D50 + DX18-70+ ( z innej parafii - kamera Canon xl1). SB-800. Tamron SP Di 90mm; NEC P221W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magat Zobacz posta
    Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem lampy błyskowej SB800. W instrukcjo obsługi przeczytałem, że nie zaleca się używać z SB800 baterii manganowych o dużej mocy. Do lampy dokupiłem komplet ogniw Ni-MH firmy GP 2700 mAh. Stąd moje pytanie. Czy te ogniwa Ni-MH o pojemności 2700 mAh są tymi bateriami których z tą lampą nie powinno się używać? Proszę o poradę bo na prawdę nie wiem.
    Pozdrawiam
    To, o czym piszesz (Ni-MH), to są ogniwa niklowo-wodorkowe...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie ładowarka

Cytat Zamieszczone przez MarcinJ Zobacz posta
    A czy ktoś ma taka ładowarkę ??
    http://www.ulubiony.pl/komputery/zas...00_129720.html
    Musze kupić akumulatorki i ładowarkę, szukam czegoś dobrego no i jak to zawsze bywa - taniego
    Pozdrawiam
    Tą ładowarkę też oglądałem, ale była stosunkowo droga ( 189 zł) i stwierdziłem, że wydawanie kilkudzieseięciu zł na zbędny wyświetlacz, w który jest wyposażona nie ma sensu - a predkość ladowania - tak naprawdę to nigdy nie jest godzina. lepiej zainwestować rónicę w drugi kpl aku - 4 sztuki kosztują 70 zł.
    Pozdrawiam przemek - nie wiem czy moja opinia nie jest trochę spóźniona
    D50 + DX18-70+ ( z innej parafii - kamera Canon xl1). SB-800. Tamron SP Di 90mm; NEC P221W.

Domyślnie

A może któryś z kolegów używał tych ogniw do swojej Sabinki?
    http://www.rayovac.com/recharge/hybrid_technology.shtml
    A co do accu dostępnych na rynku to bardzo dobre są HFR dostępne tu:
    http://www.nowyelektronik.home.pl/in...ULATORY&nazwa=
    Nikon Z6_2, N Z35/1.8S, Viltrox AF 85/1.8_II, Angelbird CFexpress 512GB, SanDisk SDXC 128GB, plecak i torba +filtry UV

Domyślnie

To co jest ważne przy zasilaniu SB-800, to to, by zasilające ją ogniwa (nieważne 4 czy 5) były jednakowe pod względem pojemności i stopnia zużycia. W lampie są one połączone szeregowo i jeśli którekolwiek z nich jest słabsze od pozostałych (czyli - od strony elektrycznej - reprezentuje większą rezystancję wewnętrzną), jest niejako pasożytem, który "pożera" część energii pozostałych ogniw.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aldus Zobacz posta
    To co jest ważne przy zasilaniu SB-800, to to, by zasilające ją ogniwa (nieważne 4 czy 5) były jednakowe pod względem pojemności i stopnia zużycia. W lampie są one połączone szeregowo i jeśli którekolwiek z nich jest słabsze od pozostałych (czyli - od strony elektrycznej - reprezentuje większą rezystancję wewnętrzną), jest niejako pasożytem, który "pożera" część energii pozostałych ogniw.
    Popieram w 101%.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów