Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Domyślnie

Edit (zabrakło 1 min na edycję ). Trochę głupio brzmi to pytanie "czy odczuję różnicę" Chodzi mi o to czy dla mnie amatora warto dopłacać? Przesiadłem się z d300s na d700 i jestem baaardzo zadowolony. Czy to podobna różnica między tymi monitorami? Mam problem, bo nigdy nie pracowałem na niczym lepszym. Nawet nie widziałem jak taki NEC wyświetla zdjęcia. Może różni się od mojego samsunga tylko minimalnie co dla profi foto jest ważne, a ja tego nawet nie zauważę. A wtedy lepij kasiorkę zaoszczędzić.

Edit 2. Muszę pamiętać o pisaniu postów przed piwem. Jeszcze wyprostuję poprzedni post. Napisałem, .."coś deko tańszego od tego co mam". Oczywiście chodzi o coś deko lepszego od Samsunga ale tańszego od pa231w. Przepraszam za zawiłości myślowe.
    Ostatnio edytowane przez Hamarama ; 07-07-2011 o 22:10
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli nie jesteś jakimś wyznawcą techni-bożka, a przy tym nie zajmujesz się fotografią pofersjonalnie, to pakowanie się w urządzenie szerokogamutowe jest zupełnie bez sensu, bo wygeneruje tylko dodatkowe koszty, a i tak efektów swojej pracy nie przełożysz na papier korzystając z większości labów.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Jeśli nie jesteś jakimś wyznawcą techni-bożka, a przy tym nie zajmujesz się fotografią pofersjonalnie, to pakowanie się w urządzenie szerokogamutowe jest zupełnie bez sensu, bo wygeneruje tylko dodatkowe koszty, a i tak efektów swojej pracy nie przełożysz na papier korzystając z większości labów.
    Tzn. Wstarczyłoby mi właśnie to co mam tylko problem polega na drobnym detalu w postaci czerni. Odchylam się w lewo na krześle i garnitur który jest czarną plamą patrząc na wprost, po spojrzeniu pod kątem zaczyna mieś jakieś paski. Wolałbym widzieć te detale patrząc na wprost. Ogólni kolory mi odpowiadają. Są w miarę akceptowalne. Naczytałem się jednak o tym przycinaniu czerni przez tego samsunga i teraz nie mogę przez to się z nim polubić. Czy do 2k znajdę coś lepszego w tej jednej jedynej kwestii?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dobrze ustawiony monitor wąskogamutowy, np. jakiś EIZO serii "S", powinien doskonale się sprawić.

Co do małych neców, to nie mam wielkich doświadczeń, ale Marcin zwany Czornyjem, dużo więcej Ci o tej marce powiedzieć może.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Akurat PA231W jest jednym z nielicznych przedstawicieli ginącego gatunku monitorów o normalnym gamucie, zbliżonym do sRGB. Pozostałe monitory serii PA są wprawdzie szerokogamutowe, ale ich gamut można ograniczyć jednym kliknięciem do sRGB, AdobeRGB i czekogolwiektamsobiebądź.

A jeśli chodzi o jakość, mz. nie ma na rynku nic lepszego od serii PA. Ciężko mi się wypowiadać nt. różnicy jakiej doświadczy się po przesiadce z Samsunga, bo od kilku lat jestem rozbestwiony jakością moich pieczołowicie wykalibrowanych wyświetlaczy NEC, ale z wygody jaką daje praca na chirurgicznie precyzyjnym sprzęcie tej klasy zrezygnowałbym baaaardzo niechętnie.

Domyślnie

No ja mam tak z tym d700. Niby wystarczyłoby pewnie d300, a nawet i d90 ale d700 daje przyjemność w fotografowaniu. Co do monitora to wymagam żeby się nie świecił jak stadion narodowy i oddawał w miarę wiernie to co zarejestrował aparat. A mam wrażenie, że mój samsung gdzieś mnie oszukuje Wynalazłem jeszcze jakiegoś NECa 221 ale coś mało przychylnie się o nim wypowiadałeś w sensie różnych egzemplarzy. Cenowo jednak, odpowiadałby mi bardzo.

Domyślnie

Wydaje mi się że p221w byłby właśnie idealnym wypośrodkowaniem pomiędzy Twoim samsungiem a serią pa neca. Miałem go i bardzo chwaliłem. Sprzedałem koledze z forum przy przesiadce na pa.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów