Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

nie orientujecie sie , które popularne wśród fotografów laby oferują wydruk pełnego gamutu papieru?
    Czy wy odbitki posyłacie częściej Adobe RGB czy srgb? Porównywaliście jakaś odbitkę drukowaną na dwa sposoby?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez davnes Zobacz posta
    nie orientujecie sie , które popularne wśród fotografów laby oferują wydruk pełnego gamutu papieru?
    Czy wy odbitki posyłacie częściej Adobe RGB czy srgb? Porównywaliście jakaś odbitkę drukowaną na dwa sposoby?

Lab z racji wykorzystywanej technologii druku nie jest w stanie odtworzyć barw występujących w AdobeRGB, więc w plikach do drukowania na takim urządzeniu nie należy go stosować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gio Zobacz posta
    Lab z racji wykorzystywanej technologii druku nie jest w stanie odtworzyć barw występujących w AdobeRGB, więc w plikach do drukowania na takim urządzeniu nie należy go stosować.
    Twoje twierdzenie jest błędne.

Prawda jest taka że całej przestrzeni sRGB nie nadrukują. Ale są w stanie nadrukować barwy z poza przestrzeni sRGB, które jeszcze są w aRGB ... i dla tego w labach w których pracują kumaci ludzie, lepiej stosować aRGB niż sRGB.

ps. po prostu przestrzeń barw labu jest w niektórych miejscach węższa od sRGB a w innych szersza ... aby wykorzystać całą przestrzeń labu trzeba stosować przestrzeń obejmującą w 100% gamut labu
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 05-07-2011 o 09:10

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    Prawda jest taka że całej przestrzeni sRGB nie nadrukują. Ale są w stanie nadrukować barwy z poza przestrzeni sRGB, które jeszcze są w aRGB ... i dla tego w labach w których pracują kumaci ludzie, lepiej stosować aRGB niż sRGB.
    Które w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki. Standardowe oprogramowanie minilabu nie przyjmuje niczego poza sRGB.

Domyślnie

może ktoś jeszcze się wypowie bo mnie tez to interesuje i to bardzo.
    Skoro lab obcina znacznie kolory z naszych drogich monitorów to w takim razie po co szerokogamutowy potwór kryjący 95% srgb.
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie

Monitor pokrywający adobeRGB przydaje się*w przypadku nielicznych wyjątków, które jednak nie obcinają.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    Skoro lab obcina znacznie kolory z naszych drogich monitorów to w takim razie po co szerokogamutowy potwór kryjący 95% srgb.
    Zapewne dla 95% ludzi nic powyżej srgb nie jest potrzebne, poza nielicznymi wyjątkami. A że teraz każdy monit ma superduperRGB 150% to już inna kwestia.
    Dostajemy wtedy tragicznie ustawionego, nieregulowanego śmietnika z masakrycznym gamutem, którego opanowanie nie jest dla wszystkich proste.

Domyślnie

Skoro już jesteśmy przy klasie śmietnikowej to wręcz przeciwnie ... ludzie "ceniący" sobie tego typu sprzęt raczej lubią nieco przesycone kolory z materiału sRGB ... więc lepiej by mieli ten gamut ~85+% aRGB (i oczywiście zero profilowania) - przynajmniej nie będą doprowadzać do większych anomalii próbując wycisnąć extra blink blink mlask mlask kolorki z monitora sRGB (72% aRGB)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avatarr Zobacz posta
    Przecież lab nie jest jedynym urządzeniem do robienia wydruków.

Domyślnie

Torszkę się podepnę pod wątek. Nie mam okazji porównania monitorów, bo mojej mieścinie nie ma nic ciekawego od ręki żeby przetestować w sklepie. Obecnie posiadam Samsunga SuncMaster F2380 i zaczynam dostrzegać jego wady w postaci braku detali w czerniach. Czy mój obecny sprzęt w porównaniu z omawianym to jest jakaś przepaść jakościowa? Od biedy bym mógł się wysilić i zakupić tego NECa. Czy odczuję różnicę? A może jest coś deko tańszego lepszego od tego co mam?
    Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów