Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Domyślnie

eskimos rzeczywiście masz rację z vr normal/aktiv natomiast jasne jest, że jest ścisła zależność pomiędzy wartością przysłony i czasem no i jeszcze iso... przysłona nie decyduje o zamrożeniu ruchu ale determinuje użycie krótkiego czasu, jak zwał tak zwał ale wiadomo o co chodzi

Domyślnie

Wnioski, jakie mi się nasuwają po przeczytaniu ostatnich dwóch stron postów są następujące:

F2.8 jest przydatne - czy uzyskam te same efekty (GO) na 70-300VR?
    VR pomaga obniżyć czasy.
    Wszystkie trzy szkła 70-200 2.8 są ogólnie lepsze od 70-300 VR.

Ktoś mi jeszcze proponował zakup 18-200VR EDII, czy warto za cenę taką samą jak Tamron z 2.8 i ostrą jak brzytwa optyką?

EDIT: Jestem na 90% zdecydowany kupić Tamrona. Od początku mi pasował a poczytałem trochę wiecej opinii użytkowników i za swoją cenę jest super. Duuużo lżejszy od Nikona. Znalazłem go online za 516 Euro z dostawą, co jest bardzo dobrą ceną w porównaniu z Nikonem za 1700 średnio.

Nadal poczytam chętnie Wasze opinie a może komuś innemu pomogą w przyszłości.
    Ostatnio edytowane przez Szadzik ; 04-07-2011 o 06:01
    D7100+11-16 2.8; 35 1.8; 17-55 2.8; 70-200 2.8 VC

Domyślnie

jeśli chodzi o najlepszą stabilizację jaką znam to polecam statyw sprawdzone działa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -bob- Zobacz posta
    jeśli chodzi o najlepszą stabilizację jaką znam to polecam statyw sprawdzone działa
    Nie polecam jeśli latasz tylko z plecakiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szadzik Zobacz posta

F2.8 jest przydatne - czy uzyskam te same efekty (GO) na 70-300VR?
    VR pomaga obniżyć czasy.
    Wszystkie trzy szkła 70-200 2.8 są ogólnie lepsze od 70-300 VR.

Ktoś mi jeszcze proponował zakup 18-200VR EDII, czy warto za cenę taką samą jak Tamron z 2.8 i ostrą jak brzytwa optyką?
    AD1 Nie. Na 2.8 będziesz miał znacznie mniejszą głębie niż na 70-300vr. Jak przymniesz do wartości większej bądź równej 4-5.6 (zależnie od ogniskowej w 70-300) przy tej samej ogniskowej będziesz miał to samo.
    AD2. VR pomaga obniżyć czasy, ale przy statycznych zdjęciach. Jeśli ktoś/coś się rusza to stabilizacja nie zastąpi Ci krótszego czasu, bo nie zamrozi ruchu.
    AD3. Zależy do czego

AD4 - masz chyba pokryty dolny zakres więc po co dublować ogniskowe? Poza tym 18-200 to nie jest ostra jak brzytwa optyka... Jak przymkniesz którekolwiek 70-200 do takiego f od jakiego się dopiero zaczyna 18-200 to zobaczysz żylete

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    AD1 Nie. Na 2.8 będziesz miał znacznie mniejszą głębie niż na 70-300vr. Jak przymniesz do wartości większej bądź równej 4-5.6 (zależnie od ogniskowej w 70-300) przy tej samej ogniskowej będziesz miał to samo.
    AD2. VR pomaga obniżyć czasy, ale przy statycznych zdjęciach. Jeśli ktoś/coś się rusza to stabilizacja nie zastąpi Ci krótszego czasu, bo nie zamrozi ruchu.
    AD3. Zależy do czego

AD4 - masz chyba pokryty dolny zakres więc po co dublować ogniskowe? Poza tym 18-200 to nie jest ostra jak brzytwa optyka... Jak przymkniesz którekolwiek 70-200 do takiego f od jakiego się dopiero zaczyna 18-200 to zobaczysz żylete
    Czyli ogólnie trzeba brać Tamrona 2.8 i liczyć że mi się spodoba a jak nie to zawsze zostaje Nikkor 70-200 2.8 VR II.

Domyślnie

Czyli ogólnie trzeba brać Tamrona 2.8 i liczyć że mi się spodoba a jak nie to zawsze zostaje Nikkor 70-200 2.8 VR II.
    Jak jestes zdecydowany na 70-200/2,8 i masz na to bilety NBP to bym się chwili nie zastanawiał i brał Nikkora. Zawsze będziesz miał gdzieś z tyłu głowy, że może być lepiej Po co sprzedawać i dodatkowo tracić kasę? Nie jestem ekspertem od giełdy, ale tamron dużo straci na wartości jako używany a Nikkora będziesz miał na baaardzo długo. Przerabialem temat na własnej skórze

Domyślnie

Przy ograniczonym budżecie ja bym chyba Tamrona wybrał (właściwie rok temu po niego jechałem do sklepu, ale nie mieli, a mieli za to Nikkora no i tak się złożyło... :P). Nie wiem za ile aktualnie można kupić VRII, ale używki VR I chodzą w okolicach 4500-4700, więc może jest to złoty środek między tymi dwoma o które pytasz.

Domyślnie

No właśnie co chwila mi się takie myślenie włącza, że potem będę żałował i stracę na sprzedaży.

Wtedy w głowie mi sięrodzi pytanie, czy zwykłemu zjadacza chleba jak ja potrzebne jest szkło za 6.5kzl? (Jakbym kupował Nikkora to tylko VR II).

Domyślnie

No właśnie co chwila mi się takie myślenie włącza, że potem będę żałował i stracę na sprzedaży.

Wtedy w głowie mi się rodzi pytanie, czy zwykłemu zjadacza chleba jak ja potrzebne jest szkło za 6.5kzl? (Jakbym kupował Nikkora to tylko VR II).
    Prędzej czy później będziesz miał Nikkora - pytanie czy dołożysz do zamiany czy nie
    A dlaczego zwykly zjadacz chleba nie może mieć Nikkora?! ja jestem zwykłym zjadaczem chleba i mam
    A na marginesie powiem tylko, że VRII to naprawdę super szkło i tylko zdrowy rozsądek wstrzymuje mnie od zmiany mojego VRI...

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów