Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Matury

Domyślnie Matury

http://www.tvn24.pl/-1,1708811,0,1,w...wiadomosc.html

Kurcze dla mnie to lekki szok !!
    Aż tak trudne były czy jednak to co obserwuje staję się faktem ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cinki23 Zobacz posta
    http://www.tvn24.pl/-1,1708811,0,1,w...wiadomosc.html

Kurcze dla mnie to lekki szok !!
    Aż tak trudne były czy jednak to co obserwuje staję się faktem ...
    A dla mnie żaden szok. Społeczeństwo staje się coraz bardziej odmóżdżone. Czasem przeprowadzam rekrutację do pracy i niektórych kandydatów mi naprawdę szkoda. Mają syndrom dla którego wymyśliłem nawet nazwę - upośledzenie nabyte.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Matury nie są trudne, są jednak przedmioty, na których trzeba pomyśleć samemu, a tego niestety, moim zdaniem, szkoła średnia nie uczy.

Są utarte schematy postępowania z danymi problemami, interpretacji problemu itd. itd.; inne są niedopuszczalne po prostu.
    Przychodzi potem matura i rzuca się takiemu maturzyście problem, którego nie przerobił na zajęciach - i to jest już nie tylko problem natury, że tak powiem, tematycznej, ale problemu z własnym myśleniem. I to nie zawsze jest wina piszącego maturę. Zaczyna się taki zastanawiać czy to już gdzieś było, jak to ogarnąć, żeby trafić w "klucz"; zamiast spróbować rozwiązać to samemu próbuje się wymyślić, jakby poradził sobie z tym nauczyciel. To nie jest dobre.

Skąd to wiem? Pisałem w ubiegłym roku maturę i dokładnie tak się czułem z niektórymi zagadnieniami. Teraz mam trochę inny pogląd, bo jestem na studiach, na których można do oporu kombinować, jak rozwiązać problem, ważne, żeby rozwiązać go poprawnie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    A dla mnie żaden szok. Społeczeństwo staje się coraz bardziej odmóżdżone. Czasem przeprowadzam rekrutację do pracy i niektórych kandydatów mi naprawdę szkoda. Mają syndrom dla którego wymyśliłem nawet nazwę - upośledzenie nabyte.

Niestety potwierdzasz moje spostrzeżenia.
    Olewanie i zadowolenie bylejakością wykazywaną przez niektórych, musi w końcu mieć gdzieś swój efekt.

Domyślnie

... jest też jednosta socjopatologiczna zwana analfabetyzmem wtórnym i to tu pasuje: http://www.ithink.pl/artykuly/biznes...spoleczenstwa/

Domyślnie

Rodzicu! Kup dziecku kolejny telewizor, komputer/laptopa, telefon, (inny sprzet RTV), pozwol na coraz wiecej komunikatorow/bzdur pokroju NK/FB, a nastepnie zwal to na nauczycieli, wydaj kupe kasy na korepetytora a na koncu placz, ze dziecko sie nie uczy!
    Nikt mi nie powie, ze wystarczy ksiazka do nauki* i chęci

*nie chodzi o przekonanie, ze np. komputer jest zlem

Domyślnie

Tez jestem w szoku, zwlaszcza, ze matury z roku na rok sa coraz latwiejsze.
    Ale z drugiej strony 15 lat temu te 25% uczniow zamiast startowac do matury konczyloby zawodowki. A teraz wymaga sie , zeby wszyscy lacznie z tymi mniej zdolnymi koniecznie mieli srednie z matura.
    Pozdrawiam A.

Oszczędny w słowach Awatar kemot
    Miasto
    Tomaszów Maz.

Domyślnie

Rewolucja w oświacie dała powszechność, ale i obniżenie poziomu.

-Panie magistrze, jeszcze frytki poproszę.
    Polish my lens girl oooahh polish my lens girl ohh-ahh polish my lens ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez altezza Zobacz posta
    Ale z drugiej strony 15 lat temu te 25% uczniow zamiast startowac do matury konczyloby zawodowki. A teraz wymaga sie , zeby wszyscy lacznie z tymi mniej zdolnymi koniecznie mieli srednie z matura.
    Właśnie takie podejście do zawodówek skutkuje po części takimi, a nie innymi fachowcami w tym kraju. Potrzeba tu fachowców rzetelnie wykształconych w szkołach zawodowych. Magistrów po "zarządzaniu" czy "turystyce" mamy już na tony. Inna sprawa, że komuna wykształciła system edukacji w której zawodówka stała się szufladą dla tych trochę z tyłu, trochę z dołu.

Na szczęście to się zmienia.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez altezza Zobacz posta
    Sam pisałem w tym roku maturę i z pierwszym twoim zdaniem się nie zgodzę, bo w tym roku matura była trudniejsza niż rok temu, nie powiem ze to na prawdę coś trudnego ale poniektórym mogło sprawić problem (choć nie ma co ukrywać połowa zadań to są zadania charakterystyczne które się zawsze powtarzają, wystarczy tylko trochę chęci, a jak ktoś ma to gdzieś to oblewa i potem zwala na system nauczania).
    Wymaga się żeby wszyscy mieli średnie z maturą, a nawet magistra, teraz posiadanie tylko (albo aż) zawodu to wstyd :/
    Nikon + Nikkor + Sigma + Nissin + duperele + mało czasu i umiejętności

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów