Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Pytanie o D300s

Domyślnie

Słuchajcie, nie ma o co kruszyć kopii jeśli chodzi o D7000. Tej puchy nie kupię i już. Wspomniałem o niej jedynie po to, by zilustrować swoje preferencje. Robię głównie krajobrazy i architekturę. Jedno i drugie lubię robić przy kiepskich warunkach oświetleniowych: deszcze, sztormy, mgły itp. Potrzebuję pudełka szczelnego i z dobrą matrycą. Dobrą zarówno jeśli chodzi o rozpiętość tonalną, jak i o czułość w nieobrabianych RAW-ach.

Sedno mojego pytania jest takie: czekać na D400 czy łapać D300 póki jest.

Aha... udane zdjęcia mam zamiar drukować, oprawiać i wieszać na ścianę. I oglądać z bliska, bo nie mieszkam w lofcie.
    Dlatego liczba pikseli w matrycy jest mi nieobojętna. Wolałbym, żeby przy 300 DPI nie wychodziło mi zdjęcie o rozmiarach A4.

Ale to jest kolejne źródło problemu. Bo w dużych matrycach łatwiej o szum. Jeśli Nikon ulegnie pikselozie i walnie matrycę 24 MPI, z którą będzie problem przy ISO +400, to ja pięknie dziękuję za taki "zysk".
    Ostatnio edytowane przez avenarius ; 24-06-2011 o 14:22
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avenarius Zobacz posta
    Sedno mojego pytania jest takie: czekać na D400 czy łapać D300 póki jest.
    A ile jesteś w stanie poczekać, bo jak rozumiem twoją puchę szlak trafił i nie masz czym focić. Następca D300 się pojawi ale z ostatnich ploteczek wynika, że nie wcześniej niż za kilka miesięcy. A co będzie, gdy wysiedzisz już do premiery i okaże się, że liczą sobie za niego >6000 PLN, a na domiar złego wsadzą w niego matrycę z D7000, której nie trawisz(patrz: D80->D200, D90->d300, D7000->?) Pewnie wiele Ci to nie pomogło, ale nad czym tu właściwie radzić skoro niewiadomo kiedy będzie, za ile i co będzie miał w środku. Jeśli o mnie chodzi to poczekam cierpliwie i z 1 rok, ale na szczęście mam czym focić.

P.S Z tych samych plot wynika, że D400 będzie miał 24Mpx, a tego możesz już nie znieść To tylko spekulacje, ale możesz już się zacząć bać. W cene 5000 PLN też nie wierzę, nawet D7000 kosztował na początku 4700.

Edit: Jeżeli jakość obrazka w D90 Ci pasowała, potrzebujesz uszczelnionego miniczołgu, a kasy masz do wydania ile piszesz to chyba nie masz za dużego wyboru.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-06-2011 o 14:51

Domyślnie

Jednak włożenie 24mpx, to lekka przesada Sam czekam na premierę D400 i spodziewałem się jej na lipiec około 20... Jednak póki, co żadnych wycieków nie ma, jest absolutna cisza w tej materii, a D300s znikają ze sklepów. Chyba coś jednak się pojawi w lipcu?

Domyślnie

W sumie też ostatnio "słyszałem", jak ktoś na forum narzekał że w euro już nie mają dostaw. Może rzeczywiście coś jest na rzeczy.

Domyślnie

O lipcu zapomnij. Najbardziej optymistyczne plotki zaczynają się od końcówki sierpnia. To, że Euro nie ma dostaw może wynikać z faktu, że mają taką "przewidującą" strategię. W salonach Nikona - proszę zauważyć - D300s wciąż jest. W FotoJockerze sprzedawca mówił mi, że wycofanie D90 zapowiadali już trzy miesiące temu, a wciąż przysyłają mu nowe. Tym bardziej nie wierzy w zniknięcie D300.
    Ostatnio edytowane przez avenarius ; 24-06-2011 o 15:05
    Pozdrawiam!

Domyślnie

a ja proponuje zakup używanego D300 z rozsądnym przebiegiem w dobrej cenie (obecnie około 2800 zł ) a gdy wyjdzie coś nowego w przystępnej cenie i godnego zakupu to po prostu wrzucisz tu na forum lub na allegro D300 ( dużo pewnie nie stracisz ) i kupisz nową puszkę ... Kupując nowe D300s ze sklepu stracisz dużo i za kilka miesięcy będziesz sobie pluł w brodę . Lub szukaj używanej D700 - gwarantuję , że będziesz bardziej zadowolony niż z nowego D300s.
    Ostatnio edytowane przez simil ; 24-06-2011 o 15:23
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrow Wlkp

Domyślnie

popieram przedmówce .... D300 w dobrym stanie i jak wejdzie nowy model to podejmiesz decyzje a do tego czasu będziesz focił aż milo ....
    D700, MB-D10, T16-28/2.8, N24-120/4, S50/1.4 Art, S70-200/2.8, Rf-603, SB-700, YN-460-II

Domyślnie

Dzięki za sugestię. Jednak w moim domu leży korpus od D90 z wodą z solą z Morza Tyrreńskiego w środku. Teoretycznie była szansa przeczyścić go "zaraz po", tym bardziej, że dużo wody się nie nalało. Ale jak wiem z dwóch serwisów "aparat Panu pochodzi jakieś 3 m-ce i znowu stanie."

Strasznie to zachwiało moim zaufaniem do używanych aparatów. Bo przyznaję, że miałem - raczej myśl niż poważną pokusę - ideę odpicowania mojego body i wciśnięcia go komuś na allegro.

Generalnie najbardziej przemawiają do mnie uwagi o tym, że w D400 może się pojawić matryca z D7000 i że, jakby nie było, to D300 jest sprzętem sprawdzonym. Klaruje mi się jednak myśl poczekania do sierpnia, zobaczenia czy wypuszczą i co wypuszczą. A w wakacje może wreszcie bez aparatu przysiądę i pracę napisze.

Jak widzicie już sobie racjonalizuję okres postu.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Ja szczerze mówiąc, to po premierze d7k obawiam się każdej następnej. Chodzi mi o jakieś choroby wieku dziecięcego. Miałem dylemat, czy kupić d7000, czy d300s i w końcu stwierdziłem, że bardziej zależy mi na robieniu zdjęć, niż użeraniu się z serwisem. Jeśli jakość obrazka z d300s Ci odpowiada, to bym specjalnie nie czekał. Tym bardziej, że ja obstawiam, że na początku d400 będzie kosztował ponad 6000zł i ukaże się w naszych sklepach nie prędzej niż na jesień. Z racji nowości, a potem świątecznego szału, pewnie stanieje do jakiś rozsądnej ceny po nowym roku.

Domyślnie

Kupując na forumowej giełdzie masz większą szansę, że trafisz na sztukę zgodną z opisem sprzedawcy niż na odpicowany złom, ale jeżeli możesz się jeszcze wstrzymać to nie ma o czym gadać. Za jakiś czas wszystko będzie jasne.

P.s Nauka najważniejsza, ja też musiałem najpierw odrobić lekcje żeby móc sobie pograć w piłkę.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 24-06-2011 o 19:03

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów