Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Pytanie o D300s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avenarius Zobacz posta
    Kondziu, dziękuję za Twoje linki. Rzeczywiście nie chodziło mi o porównanie D300 i D300s, chociaż po Twoim wpisie zacząłem tę opcje rozważać, co prawda bez szczególnego entuzjazmu. Istotą sprawy było właśnie to, że za chwilę(?) może się pojawić coś lepszego(?) na aps-c niż D300 i D300s. I czy warto na to poczekać.

A pokrowiec przeciwdeszczowy mam i to bardzo dobry.

Ale on wszystkiego nie załatwia, jak się przekonałem.
    Rozwiń myśl proszę, bo się właśnie przymierzałem do zakupu czegoś tego typu.
    D300s, N35/1.8, N50/1.8, N85/1.8, N18-70, N70-300VR, SB600/800 + trochę gratów / Sony HX5V

Domyślnie

Zakup jest jak najbardziej OK i bardzo polecam. Tzn. jest to dodatkowy grat, który trzeba ze sobą mieć, ale jak się jeździ na focenie samochodem (a ja zwykle tak robię), to żaden kłopot. Notabene mój model (Kata) ma folię świetnej jakości - gruba i wytrzymała, a zarazem bardzo miękka i ślicznie się zwija. Za to elementy z materiału są sztywne. Ale to szczegóły. Na długie sesje ze statywu jest jak najbardziej OK. Z ręki również, chociaż dziwnie się z tym człowiek czuje, gdy musi co chwila wyciągać ręce z bocznych rękawów. Nie można za bardzo wieszać na szyi.

To, co Cię zaniepokoiło, czyli to "nie załatwianie wszystkich problemów" w zasadzie niepokoić nie powinno. Pisałem o przypadkach nadzwyczajnych, takich jak ten, który mi się przydarzył, gdy przepływający statek wzbudził taka falę, że oberwał mój plecak fotograficzny leżący na skałach dość wysoko nad linią wody. Aparat właściwie tylko zawilgotniał przez chwilę, a już go szlag trafił. Od tej pory nie śmieję się z uszczelnień i m.in. dlatego tak się zafiksowałem na D300s, którego szczelność jest wzorcowa. Do tego stopnia, że jeśli następca będzie pod tym względem szedł na jakieś kompromisy, to wykupię starą "trzysetkę" z magazynu raczej.

Jak widzisz sam pokrowiec nie ma tu nic do rzeczy.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kondzio-foto Zobacz posta
    Napisałem Ci jakie są różnice między d300 a d300s (bo nic lepszego nie ma na apsc) i dlaczego bardziej polecam d300 jeśli nie masz nic przeciwko używanym i nie masz zamiaru wrzucić na firmę to odpisałeś, że nie chodziło Ci o porównanie d300 z d300s......

Kup puszkę i rób zdjęcia! Czym się martwisz? Tym, że sprzedaż ją ze stratą 200-300 zł po wyjściu d400?

Jeśli fotografujesz dużo w deszczu to kup pokrowiec przeciwdeszczowy jest ich dużo na rynku różnych producentów.

Jak sprzedasz po roku używanego d300 ze stratą 200-300zł to chyba komuś z rodziny... Więcej proszę takich porad więcej....

Domyślnie

No właśnie...
    Aż zajrzałem na allegro po tym fragmencie

Zabrakło jednego zera.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Odrób zadanie domowe i sprawdź daty wypuszczenia tych body o jakich piszesz. Nowsza matryca była najpierw w wyzszych modelach
    Nie chodziło mi o to, w którym modelu matryca była wcześniej, a o to że były w tych modelach te same matryce(lub niemal identyczne). Nie pisałem, że w niższych modelach matryce były wcześniej, skąd taka interpretacja?

Domyślnie

Sugerowałeś tą wyliczanką, że matryca z D7000 będzie w D400

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    ... Następca D300 .....a na domiar złego wsadzą w niego matrycę z D7000, której nie trawisz(patrz: D80->D200, D90->d300, D7000->?),..
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-06-2011 o 17:58
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avenarius Zobacz posta
    Istotą sprawy było właśnie to, że za chwilę(?) może się pojawić coś lepszego(?) na aps-c niż D300 i D300s. I czy warto na to poczekać.
    Jeśli rok, czy pół roku to dla Ciebie chwila, to czekaj

Domyślnie

Sugerowałeś tą wyliczanką, że matryca z D7000 będzie w D400
    Tak sobie gdybałem do czego przyznaję się bez bicia. Po prostu D7000 wydaje mi się być następcą D90 i jest o jedno oczko niżej pozycjonowany niż D400(czy jakkolwiek się będzie nazywał), a tak się składa, że w poprzednich latach w tych parach były montowane bardzo podobne matryce. Proszę to traktować jako wróżenie z fusów i broń Boże nie podchodzić do tego zbyt poważnie. Nadal jednak nie widzę, gdzie napisałem że w niższych modelach matryce były montowane wcześniej.

P.s Wystarczy przeczytać następne zdanie, te po cytacie, w którym piszę że tak naprawdę nie ma żadnych sprawdzonych wiadomości jakie bebechy będzie miał następca D300, czym daję do zrozumienia że moje gdybania trzeba wziąć w nawias i że nie mam żadnych wartościowych informacji na ten temat. Dla tych ze słabym wzrokiem, pod koniec wypowiedzi powtórzyłem jeszcze raz dla jasności, że tylko spekuluję
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 26-06-2011 o 18:28

Domyślnie

a tak się składa, że w poprzednich latach w tych parach były montowane bardzo podobne matryce.
    A ja zwróciłem uwagę na fakt, że najpierw były montowane w wyższych modelach. D7000 będzie niższym modelem niż D400, więc nie powinien dostać matrycy po niższym modelu.

Nadal jednak nie widzę, gdzie napisałem że w niższych modelach matryce były montowane wcześniej.
    A czy ja mówię, że tak napisałeś?
    Ty tylko dałes w pewnym kierunku strzałeczki D80->D200.

Lubisz się tak przekomarzać?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A ja zwróciłem uwagę na fakt, że najpierw były montowane w wyższych modelach. D7000 będzie niższym modelem niż D400, więc nie powinien dostać matrycy po niższym modelu.
    Więc może dostanie inną matrycę za to jeszcze bardziej upchaną, ale kto to wie. Gdybyś potraktował moją wypowiedź jako całość a nie ograniczył się do cytatu, pewnie doszedłbyś do wniosku że miałem na myśli jedynie że tak naprawdę nic nie wiadomo, ale sprawy moją iść w kierunku który nie podoba się autorowi wątku(za dużo pikseli). Mogą, ale nie muszą( zaczynam się ubezpieczać, bo to też może mi ktoś wyciągnąć )
    Ty tylko dałes w pewnym kierunku strzałeczki D80->D200.
    To tylko twoja interpretacja, niepotrzebnie dałem strzałeczki zamiast myślników, miało to pokazać w sposób nieco bardziej graficzny, która puszka stoi wyżej w hierarchii. Nie wpadłem na to, że można to interpretować w sposób jaki Ty to uczyniłeś. Głupio wyszło, mea culpa
    Lubisz się tak przekomarzać?
    Nie lubię, gdybym lubił zapytałbym czy lubisz się czepiać

P.s Podsumowując, jeszcze raz zaznaczam że moja wypowiedź nie była oparta na faktach, jedynie na domysłach i plotkach i nie należy jej traktować zbyt poważnie(zabrzmiało jak ostrzeżenie na lekach), ale o tym już pisałem. Obiecuję też, że już nie będę tu śmiecił. Pozdrawiam oczekujących i życzę wam i sobie jak najszybszego rozstrzygnięcia.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 26-06-2011 o 19:44

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów