Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Pytanie o D300s

Domyślnie Pytanie o D300s

Normalnie nie zawracałbym Wam gitary, ale mam jakoś nietypowo trudno z podjęciem decyzji.
    Muszę kupić aparat. Poprzedni (D90) szlag mi trafił, z mojej winy.

Przymierzałem się do D300s. I tu problem. Jak wielu wie, ten model właśnie ma zniknąć. EuroAGD np. już go nie sprowadza, wycofali z oferty. Z drugiej strony na pewno jeszcze będzie przez jakiś czas dostępny. Ale nie uśmiecha mi się kupić go, a potem odkryć, jak za dwa miesiące wchodzi D400 choćby z połową tych parametrów, których domyślają się autorzy rozmaitych portali. Wytrzymałbym te dwa miesiące, chociaż wakacje bez focenia - smutek i nostalgia! Uzależniłem się - świat bez puszki mnie nie cieszy już.

Ale jeśli to ma być np. marzec 2012 - kurde, to już nie wytrzymam! Za dużo życia mi ucieknie. Albo jeśli będzie kosztował 7000 PLN,-.

Rozważałem kupno D7000,- który nie jest modelem "schodzącym". Ale zraziły mnie te pół-uszczelnienia [poprzedni aparat załatwiła mi właśnie woda morska], a nade wszystko całkiem nieakceptowalne dla mnie szumy w RAW-ach przy nawet lekko podniesionym ISO. Ja lubię robić zdjęcia pochmurne, wieczorne i nocne, a nie wszędzie sprawę załatwia statyw.

Dalej, czy to możliwe, że po pojawieniu się D400 cena D300s spadnie? A może będzie jeszcze D300x? Pomysł kosmiczny, ale sprzedawca w FotoJockerze mówił mi, że coś takiego słyszał.

Rozważam sprawę z lewa i z prawa i nic mi się nie klaruje. Czy ktoś ma jakieś genialne myśli, które naświetlą mi sprawę z nowej strony? Bo już głupieję.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

Powiem tak, poniżej D300s bym nie schodził nie wydaje mi się by cena spadła ze względu na nowszy model a co do ceny może nie będzie kosztował 7000 zł ale pewnie około 5000 zł. Jest jeszcze jeden aspekt przeważnie jest tak że nowy model ma wiele wad ( D5000, D7000 ) więc może warto zainwestować w sprawdzoną puszkę
    Pewnie nie pomogłem ale chociaż wyraziłem swoje zdanie
    podpis niezgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez avenarius Zobacz posta
    Rozważałem kupno D7000,- który nie jest modelem "schodzącym". Ale zraziły mnie te pół-uszczelnienia [poprzedni aparat załatwiła mi właśnie woda morska], a nade wszystko całkiem nieakceptowalne dla mnie szumy w RAW-ach przy nawet lekko podniesionym ISO.
    Jeśli dla ciebie dyskwalifikujące są szumy D7000(jedna z niewielu rzeczy, za które jest na forum chwalony) to D300s tym bardziej Ci pod tym względem nie będzie odpowiadał. Z resztą masz materiał porównawczy bo fociłeś tą samą matrycą(lub niemal identyczną. Miałeś D90). Skoku jakościowego w samym obrazku zatem nie uświadczysz. Rozumiem, że to tylko jeden aspekt ale jak mniemam dość ważny dla ciebie.

Domyślnie

Przypomnę różnicę między nimi:
    d300s ma filmy HD, d300 nie ma
    d300s ma dwa sloty kart pamięci, d300 jeden
    d300s robi 7kl/s , d300 6 kl/s
    d300s nowy ok 4350zł, d300 używka 2850 zł

Jeśli nie zależy Ci na firmach to jak dla mnie dopłata nie jest warta 1500 zł.

Na d400 nie czekaj, bo nie wiadomo kiedy wejdzie, a jak wejdzie to na pewno będzie kosztował powyżej 5 tyś.

Jak już wejdzie d400 to będziesz miał warty ok 2300 zł d300 i ocenisz wtedy czy warto dołożyć ok 3 tyś do d400.
    Ostatnio edytowane przez Kondzio-foto ; 23-06-2011 o 20:28

Domyślnie

Nie chodzi mi o różnice między d300s a d300. Filmy i szybkostrzelność mi do niczego niepotrzebne. Zależy mi na szczelnej i mocnej puszce. Nie od rzeczy byłaby też trochę większa matryca o niskich szumach. Chodzi mi właśnie o tę matrycę.

Cenę powyżej 5000 mogę zaakceptować. Ale już powyżej 6000 zaczyna być trudno.
    Pozdrawiam!

Domyślnie

To niestety nic lepszego od d300s nie ma (na mniejszej matrycy) nawet do 6 tyś.

Trochę większa matryca to d700. Za 6 tyś kupisz używany.
    Tylko, że po zmianie na tą trochę większą matrycę obiektywy mogą Ci nie pasować.
    Ostatnio edytowane przez Kondzio-foto ; 23-06-2011 o 23:13

Domyślnie

Pół roku temu miałem podobny dylemat, dopisałem się wtedy do istniejącego wątku, żeby swoim niezdecydowaniem nie zaśmiecać forum.

Kupiłem D300s i uwielbiam robić nim zdjęcia. Nie zamienił bym go na D7000. Gdybym była oficjalna informacja kiedy będzie D400 to bym się wstrzymał z zakupem.

Jedno wydaję mi się pewne, że cena D300 znacznie nie spadnie po premierze D400, po prostu D300 zniknie ze sklepów.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

i ja należę do tych, którzy kupili D300s po premierze D7000. Nie żałuję. Kupuj i rób zdjęcia.
    D300s | N17-55 | S10-20/4-5,6 | SG3-IR | Marumi CPL Super DHG | Velbon cx-888 | Tamrac Pro 12 | Tamrac System 3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Jeśli dla ciebie dyskwalifikujące są szumy D7000(jedna z niewielu rzeczy, za które jest na forum chwalony) to D300s tym bardziej Ci pod tym względem nie będzie odpowiadał.
    Kolega pisał o szumach w RAW, a nie w gładzonym jpg. Uważam, że warto dołożyć parę stówek do D300s, co z resztą sam uczyniłem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NeXuS Zobacz posta
    Kolega pisał o szumach w RAW, a nie w gładzonym jpg. Uważam, że warto dołożyć parę stówek do D300s, co z resztą sam uczyniłem.
    Proszę wskaż miejsce, w którym napisałem że chodzi mi o jpgi Napisałem jedynie, że wielu użytkowników bardzo chwali sobie tą matrycę. W jednym z wątków Fatmat wysilił się nawet na mini test w którym zestawił D3 i D7000 i ten drugi wcale tak bardzo nie odstawał jeśli chodzi o szumy na wysokich czułościach(nie wyciągam zbyt daleko idących wnisków, ale widziałem na własne oczy). Tylko to miałem na myśli i napisałem, by autor wątku wziął to pod uwagę jeżeli jest to dla niego warunek krytyczny. Nie pisałem która pucha jest lepsza, o ile i czy warto do niej dopłacić itp(sam dla siebie wybrałbym D300s). Na myśli miałem jedynie matrycę, a jeśli uważasz że ta w D300s jest lepsza to napisz o tym "głośno".

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów