Witam,
starałem sie przeszukać wcześniejsze wątki i odpowiedzi nie znalazłem.
Czy na szeroki kąt (od 10 mm) powinien być filtr polaryzacyjny w wersji Slim? Korpus to APS-C. Zależy mi, żeby na krótkim końcu nie było winiety.
Dzięki
Szukaj
Witam,
starałem sie przeszukać wcześniejsze wątki i odpowiedzi nie znalazłem.
Czy na szeroki kąt (od 10 mm) powinien być filtr polaryzacyjny w wersji Slim? Korpus to APS-C. Zależy mi, żeby na krótkim końcu nie było winiety.
Dzięki
Dzięki Art Eri,
z tego co przeczytałem, to filtr polaryzacyjny aby nie wprowadzać winiety nie musi być w wersji Slim. No i 120 PLN-ów do przodu, Eh... Dobry Dil n![]()
Chyba nie doczytałeś dokładnie, przy takich ogniskowych polar jest zbędny (właśnie przez błąd polaryzacji); więc kilka setek do przodu
Przykład:
http://plfoto.com/zdjecie,krajobraz,1,1374766.html
potwierdzam przy 10 mm polar, heliopan slim "łapie " tylko część,np.nieba.
Jeżeli chodzi tylko o przyciemnienie nieba, wydaj te pieniądze na szarą połówkę.
Doczytałem i wiem, aby osiągnąć "fajne kolorki nieba i fajną zieleń i widoczne dno pod powierzchnią wody" to powinienem/muszę zastosować filtr polazyzacyjnyMnie chodziło o to, czy w Sigmie 10-20 4-5,6 (77mm) zastosowany Polar "musi być w wersji Slim aby nie powodować zbyt dużej winiety", czy też wystarczy "polar o standartowej" grubości". Chodzi mi o różnicę między tymi rodzajami filtrów.
Albo od razu zainwestuj w system LEE - tu znajdziesz najlepszą jakość, komfort użytkowania oraz brak zafarbów. Powoli kompletuje ten system i po moich przejściach z filtrami innych firm - system LEE mogę śmiało polecić.
Skontaktuj się z nami