Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Zamek Lubelski

Thumbs up

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Przepraszam, że tak się czepię - obecna budowla ZWANA zamkiem lubelskim była wybudowana w XIX w. jako więzienie (na wzgórzu, gdzie faktycznie dawniej był zamek, ale "się wziął i zniszczył") i od samego początku była tym więzieniem. Z czasem stała się miejscem kaźni Polaków walczących o niepodległość: od czasów carskich, poprzez czasy hitlerowskie, aż po czasy komunistów. Nie jest więc to zamek wykorzystywany na więzienie, tylko więzienie nazywane zamkiem lubelskim. Ja sam wolę używać nazwy "zamek", ale...

Nie zmienia to wszystko faktu, że budowla jest ładna, malownicza i można tam zrobić fajne zdjęcia, a nawet pozwiedzać .

Przepraszam za ten OT raz jeszcze.
    Nie czepiasz się, nie czepiasz ...

Miło mi, że interesujesz się historią. To dzisiaj rzadkość. Mnie też po głowie mocno chodziło, że w czasach carskich naszych patriotów tam więzili. Nie byłem pewien, więc pominąłem. Pisałem na żywo, "z głowy". Wszędzie w literaturze pamiętnikarskiej spotykałem się z określeniem zamek. Zwiedzałem tyle zamków, pałaców i dworów, że niestety z upływem czasu miesza mi się to. Mam jeszcze inne zainteresowania oprócz focenia i historii, a z wykształcenia i wykonywanej pracy od zawsze jestem tylko "techniczny". Proszę o odrobinę wyrozumiałości.

Twój głos odebrałem jak najbardziej pozytywnie.
    Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.

Cool

Zamek królewski w Lublinie.

"Pozostałościami średniowiecznego założenia są cylindryczna wieża, kaplica oraz resztki tzw. baszty głównej na północnym zboczu. .... Budowla ucierpiała szczególnie w latach 1648-1657, kiedy dotknęły ją niszczące najazdy wojsk kozackich, moskiewskich, szwedzkich i węgierskich. .... W latach 1823-1826 na miejscu rozebranego zamku wzniesiono .... gmach więzienny w stylu neogotyckim, który wchłonął również cylindryczną wieżę i kaplicę."

Źródło: str. 278-281; Leksykon zamków w Polsce. Lesze Kajzer, Stanisław Kołodziejski, Jan Salm. Redakcja naukowa Leszek Kajzer. Arkady, Warszawa 2001.

W 2003r. pracownik muzeum mówił o wykorzystywaniu wieży na więzienie. Po wyjściu Niemców w wieży pozostało kilkadziesiąt trupów i niesamowita ilość krwi. Wieża jako więzienie była też wykorzystywana przez kilka lat po wojnie.

Nazewnictwo "zamek". W literaturze oraz w opracowaniach naukowych operują pojęciem "zamek".

Uważam, że jest konsensus. Ty masz rację a ja mam słuszność. Masz rację mówiąc, że dobudowano w XIX w. więzienie czego ja nie podważałem. Ja mam słuszność mówiąc, że zamek był wykorzystywany na więzienie w czasie ostatniej wojny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krokus66 Zobacz posta
    Ty masz rację a ja mam słuszność.

Nie miałem zamiaru się sprzeczać... dobrze, że nie odebrałeś mojej wypowiedzi negatywnie.

Wszyscy operują nazwą "zamek" - wiem. Ja sam tak mówię. Jednak nie wszyscy się z tą nazwą zgadzają... Dla jednych budowla wyglądająca jak zamek jest zamkiem, dla innych ta sama budowla stworzona z myślą o byciu więzieniem od samego początku jest zwyczajnie więzieniem (wystylizowanym na zamek).
    Samo operowanie (nawet w opracowaniach naukowych) nazwą "zamek" wydaje się być uproszczeniem: bryła budowli wygląda jak "rasowy" zamek i tyle (ci co tam byli więzieni sami mówili, że "siedzieli w zamku"). Mniejsza jednak o to... Teraz jest tam muzeum - niech więc "zamek" będzie zamkiem!
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie Zamek Lubelski

Ponownie widok Zamku. Mam nadzieję, że jeszcze się nie znudził

Były opinie, żeby pokazać trochę szerzej i o innej porze dnia. Zatem spełniam prośbę
    Niech Was nie przeraża wygląd barierek zabezpieczających. Został już zaplanowany remont traktu prowadzącego na Zamek więc za jakiś czas miejsce to powinno prezentować się jeszcze efektowniej. Pozdrawiam

Domyślnie

Moim zdaniem - słabo.
    Kadr nie podoba mi się: wolałbym zamek w mocnym punkcie, za dużo nieba (nuda, nic się tam nie dzieje), światło też niezbyt dobre - trochę promyków słońca zdałoby się...
    Schody ładne prowadzą do tego zamku - może z nimi też popróbuj. Budynek też ładny, "ma potencjał" .
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Za kolegą wyzej ,kadrował bym inaczej np .coś w ten deseń:

Było by ciekawiej gdyby panowie znajdowali sie blizej prawego rogu.

Talking

Bardzo dobrze.

Ujęcie ciekawe, inne. Nie wiem gdzie "wlazłeś" i że jesteś jeszcze cały. Kolor nieba ma trochę dziwny odcień.

Po kadrowaniu.
    Uważam, że zdecydowanie zbyt mocno ucięta góra i lewa strona. Proponuję z lewej strony ciąć ludzi wraz ze słupkiem. Zamek pozostanie w centrum oraz pokazane będzie jego najbliższe otoczenie na czym zyska cały obraz. Niebo jeśli ciąć, to z wyczuciem gdyż szkoda delikatnych chmurek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów