Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Szeroki kąt

Domyślnie

Przed zakupem szerokiego obiektywu próbowałem S10-20 - nową i starą, Tamrona 10-24 i n10-24, Po próbnych zdjęciach odpadła stara Sigma i Tamron - nie podeszły mi. Do wyboru została mi S10-20/3,5 i N10-24, ostatecznie wziąłem Nikona ponieważ:
    - mniejszy rozmiar filtru
    - możliwość automatycznej korekcji dystorsji (działa tylko z obiektywami N)
    - większy zakres zooma
    - różnica w cenie ok 350zł (przed podwyżkami cen obiektywów Nikona)
    - obrazek podobny

Domyślnie

Sigma 12-24, dobre szkło z tych tańszych

Domyślnie

mszewcz, przymierz się do Tokiny 12-24. To bardzo fajne szkiełko. Bawiłem się nim w wersji Pentax. Śmiało mogę polecić.
    Pozdrawiam
    Jacek
    "Skądkolwiek wieje wiatr, zawsze ma zapach Tatr"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Sigma 12-24, dobre szkło z tych tańszych
    Również polecam (i mam) tę Sigmę. Z DX jest bardzo szeroko, z FX - ultra szeroko

Domyślnie

Miałem T12-24 v.I i byłem zakochany w tym szkle. Pozbyłem się go zbierając kasę na przesiadkę z D200 na D300, z myślę jednak, że kupię jak się tylko odkuję. Przypadkiem trafiła mi się S10-20 4/5,6 i okazała się nieco lepsza od Tokiny. Zdecydowany plus za pracę pod światło oraz cichy i szybki AF (używałem w reporterce).
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Krystyno! a co sądzicie o tej sigmie: Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM za jedyne 2700. Miałem ją praktycznie cały dzień na testy, ale nie przetestowałem porządnie ;( Tylko kilka fot z pijackiej imprezy Na pewno mogę powiedzieć, że ostrzy zanim dotknę spustu
    max00R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez max00r Zobacz posta
    Krystyno! a co sądzicie o tej sigmie: Sigma 8-16 mm f/4.5-5.6 DC HSM za jedyne 2700. Miałem ją praktycznie cały dzień na testy, ale nie przetestowałem porządnie ;( Tylko kilka fot z pijackiej imprezy Na pewno mogę powiedzieć, że ostrzy zanim dotknę spustu
    Weź pod uwagę że z przodu ma wypukłą soczewkę.. co do samego obiektywu to całkiem nieźle wypadł na teście u optycznych.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Domyślnie

Sam już nie wiem, chciał bym teraz coś jasnego, ale to 8 mm! Jest wypukła i piękna, ale reszta soczewek nieźle to prostuje...
    max00R

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez max00r Zobacz posta
    Sam już nie wiem, chciał bym teraz coś jasnego, ale to 8 mm! Jest wypukła i piękna, ale reszta soczewek nieźle to prostuje...

Ja miałem na myśli że na 8 mm filtrów nie można stosować.
    Zenit 12 XP - zepsuł się

Wink

Jak by się człowiek uparł. Oni teraz dodają nakładkę na rozetkę i na tą nakładkę można dokręcić chyba jeszcze co się chce... Na tej wypukłej już jest nałożony/napylony filtr UV.

Przykładowe foty:
    http://www.flickr.com/groups/1381252...th/5670760703/
    Ostatnio edytowane przez max00r ; 25-05-2011 o 23:07
    max00R

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów