Szukaj
Ja zmieniałem D80>D90>D300s.
Przejście z D80 na D90 było dla mnie odczuwalne, ale jak koledzy wcześniej napisali, nie był to przeskok, a raczej taki spacerowy krok. Wg mnie na plus to mniejsze szumy i większe użyteczne iso. W D80 - max iso 1600 jak dobrze naświetlony był kadr, w D90 iso 1600 normalnie użyteczna czułości, a i iso 2500 dawało radę. Przeskok spory pod tym względem. Wg mnie D90 znacznie lepiej naświetlał, praktycznie zapomniałem co to przepały. W moim odczuciu D90 też miał mniejszy apetyt na prąd, autoiso, które czasami było dość wygodne podobne jak aktywne d-lighting. Działanie AF raczej na tym samym poziomie. Do tego dochodziły mniej lub bardziej użyteczne bajery typu wgrywanie swoich profili, lepszy telewizor no i odkurzacz.
Czy warto to kwestia ceny. W moim przypadku różnica była 700-800 i uznałem że warto.
Natomiast po przesiadce z D90 na D300s to już był konkretny skok i zupełnie inna bajka.
Niby te same matryce, ale obrazek wg mnie jakiś taki inny, bardziej szczegółowy, no i klawiszologia, która uzmysłowiła mi jak ja wcześniej bez tego dawałem radę
Jedyna wada D300s to gabaryt i waga, szczególnie jak sporo czasu musisz go nosić ze sobą + inne graty
nic...
Ja bym za tę różnicę kupił jakiś obiektyw... na pewno pod względem szumu jest spory postęp w D90 do starszego brata. Spokojnie 2000 iso jest bez zastrzeżeń. Nawet iso 3200 jest przy poprawnej ekspozycji w pełni używalne. W d80 to wg mnie 800 iso jest już kiepskie - to nie tylko kwestia szumu ale tez degradacji koloru...(co nie znaczy że niekiedy zdjęcie na te powiedzmy 1250 iso nie będzie znośne....)Wszystko zależy do czego ma ten korpus służyć - jeżeli głównie plener to D80 nie ma sensu wymieniać na d90 czy nawet D300 (oczywiście biorąc pod uwagę różnicę jaką trzeba dopłacić). Zwłaszcza jeżeli jest to fotografia hobbystyczna - dobry obiektyw da dużo lepsze efekty.
jestem po takiej zamianie
moim zdaniem warto, wysokie ISO super w D90
minus to brak ISO 100, które w D80 było
Nie , myslę o Nikon d90 (2300) lub nikon D300 za 3000 z przebiegiem ok. 40000. czy z takim przebiegiem warto brac Nikona d 300?
Wiem, ze migawka jest deklarowana na ok 150 00. Ale aparat to nie tylko migawka>
W nikonie d90 i d300 jest ta sama matryca ,z ta tylko róznica ze w d300 jest lepszy filtr na matrycy ,bardziej przejzysty i dlatego zdjecia wydaja sie ostrzejsze.Ja brałbym zdecydowanie d300 ,bo 40000 klapniec to żłobek.
Ostatnio edytowane przez iron idem ; 24-05-2011 o 19:52
D800E ,D7000, D300S, SIGMA SD14.
Skontaktuj się z nami