Witam,
Niedawno przesiadlem się z canona na D7000 i mam pewien problem.
Dodam oczywiście, ze użyłem szukajki jak i przegladalem temat zbiorczy odnosnie d7000. Niestety tam w kółko wałkowany jest problem AF, a nie o to mi chodzi w tym temacie. Ciężko równiez z 600 stron obu tematów wyłuskać odpowiednie informacje - a uwierzcie, że próbowałem.
Moj problem jest bardzo prosty i podejrzewam ze mnie szybko naprowadzicie na rozwiązanie.
Otóż w słoneczne dni przy pomiarze matrycowym i balansie bieli auto bądź "słońce", wiele mych fotografii posiada zbyt żywe, przejaskrawione kolory. - twarze "idą w pomarańcz", trawa miejscami dosłownie aż się świeci. W takie słoneczne dni mam ustawiona stałą korektę -0.7 - -1 EV. jednak to nie do końca pomaga.
Nie dotyczy to wszystkich fotografii jednakże problem jest zauważalny. Poprzednio bylem użytkownikiem canona (450d) gdzie nie uświadczyłem tego problemu. Jedyną różnicą w mym korzystaniu z Canona vs Nikon jest to, że tu na razie korzystam więcej z priorytetu przysłony - tam korzystałem głownie z pełnego manuala.
Podejrzewam, że mój błąd wynika zapewne z braku wystarczającego doświadczenia w korzystaniu z tejże lustrzanki / błędnego ustawienia balansu bieli.
Czy moglibyście mnie naprowadzić na problem?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami