Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rebelia Zobacz posta
    A masz doswiadczenie z Tamronem? Który byś brał. Relacja cenowa na 2 miejscu. Który przeciętnie jest lepszy?
    Wyszrpneli ci z ręki? Czy z pokoju?

Domyślnie

Tylko testowałem, ale na forum jest sporo o obu wersjach bo to popularne szkła. Wejdź w dział optyka, albo skorzystaj z szukajki. Możesz też poczekać na "przedmówców", mają i polecają więc chyba warto. Z tego co czytałem dużej różnicy nie ma. Jak się trafi na dobrą sztukę to obydwa są ostre. Osobiście nie odpowiadała mi szybkość z jaką to szkło ustawiało ostrość, choć nie jest źle(ale i tu dużego doświadczenia nie mam więc się kategorycznie nie wypowiadam).

P.S. Ukradli mi z sejfu w pokoju hotelowym.
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 12-05-2011 o 22:50

Domyślnie

W cenie w okolicach 3kzł to bym poszukał używki: N 17-55 2.8
    A jak już upierasz się na Sigmę i Tamrona to weź sobie oba do ręki i podejmij decyzję-jest prosta, różnicę w budowie zobaczysz odrazu miałem podobny dylemat, po mojej stopce widać na co się zdecydowałem
    FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erbe Zobacz posta
    W cenie w okolicach 3kzł to bym poszukał używki: N 17-55 2.8
    A jak już upierasz się na Sigmę i Tamrona to weź sobie oba do ręki i podejmij decyzję-jest prosta, różnicę w budowie zobaczysz odrazu miałem podobny dylemat, po mojej stopce widać na co się zdecydowałem
    a co myslisz o zakresie ogniskowych 16-35? Będzie brakowało?
    |300s|N50 1,4|

Domyślnie

Ja bym sie zastanowił nad N16-85 albo N18-200. Moim zdaniem na wakacje/wycieczki/spacery idealne. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny - szczególnie 18-200, jakościowo jeden i drugi bije 18-105, co prawda trochę ciemne w stosunku do wyżej wspomnianego tamrona czy sigmy, ale za to można uniknąć przekładania obiektywów w niekorzystnych warunkach, a przy dobrym oświetleniu dadzą dobre efekty. Właściwie to za budżet 4 tyś można kupić któryś z wymienionych przeze mnie zoomów oraz T17-50 do robienia zdjęć w domu bez lampy.
    Ostatnio edytowane przez chrupkus ; 15-05-2011 o 16:15

Domyślnie

Do focenia dziecka bez lampy w domu, nadają się tylko stałki niestety. Światło 2.8 to już bardzo często ciemnica dla D300s. Ale za dnia da radę. Natomiast 50mm to za mało trochę jeżeli chcesz spokojnie dziecko fotografować bez przeszkadzania mu. Zatem do pomieszczenia niezastąpiony (dla DX) będzie zestaw stałek: 35/1.8, 50/1.4, 85/1.8. Natomiast plenerek, wycieczki, spacer itd - wtedy rzeczywiście można użyć kompletnie innego obiektywu - N18-200 przychodzi na myśl jako pierwszy. Jeżeli masz możliwość posiadania w pokoju hotelowym, samochodzie itd. dostępnych wszystkich tych obiektywów, wtedy sytuacja jest niemal idealna. Po prostu bierzesz ze sobą zoom plus jedną wybraną stałkę, która sprawdzi się awaryjnie w słabym świetle lub po nocy. Albo gdy widzisz coś, co warto by uwiecznić w jak najlepszej jakości. Jedną stałkę zawsze się gdzieś upcha (w kieszeń chociażby).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Do focenia dziecka bez lampy w domu, nadają się tylko stałki niestety. Światło 2.8 to już bardzo często ciemnica dla D300s. Ale za dnia da radę. Natomiast 50mm to za mało trochę jeżeli chcesz spokojnie dziecko fotografować bez przeszkadzania mu. Zatem do pomieszczenia niezastąpiony (dla DX) będzie zestaw stałek: 35/1.8, 50/1.4, 85/1.8. Natomiast plenerek, wycieczki, spacer itd - wtedy rzeczywiście można użyć kompletnie innego obiektywu - N18-200 przychodzi na myśl jako pierwszy. Jeżeli masz możliwość posiadania w pokoju hotelowym, samochodzie itd. dostępnych wszystkich tych obiektywów, wtedy sytuacja jest niemal idealna. Po prostu bierzesz ze sobą zoom plus jedną wybraną stałkę, która sprawdzi się awaryjnie w słabym świetle lub po nocy. Albo gdy widzisz coś, co warto by uwiecznić w jak najlepszej jakości. Jedną stałkę zawsze się gdzieś upcha (w kieszeń chociażby).
    N18-200 byłby ok, ale wydaje mi się, że taki duży zaktes ogniskowych wpływa na jakość wykonywanych zdjęć, raczej bym się skłaniał ku N16-85. Najbardzej to jasny 2,8 T lub S no ale nie wiem jak będą się sprowowały jeśli chodzi o autofokus. Naprawdę trudna decyzja. Nawet ostatnio sprawdzałem w FJ N16-35 4G. Może Sigma ze światłem 2,8?
    |300s|N50 1,4|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chrupkus Zobacz posta
    Ja bym sie zastanowił nad N16-85 albo N18-200. Moim zdaniem na wakacje/wycieczki/spacery idealne. Zakres ogniskowych bardzo uniwersalny - szczególnie 18-200, jakościowo jeden i drugi bije 18-105, co prawda trochę ciemne w stosunku do wyżej wspomnianego tamrona czy sigmy, ale za to można uniknąć przekładania obiektywów w niekorzystnych warunkach, a przy dobrym oświetleniu dadzą dobre efekty. Właściwie to za budżet 4 tyś można kupić któryś z wymienionych przeze mnie zoomów oraz T17-50 do robienia zdjęć w domu bez lampy.
    Racja T17-50 i N16-85. To chyba będzie dobry komplecik, dodatek do N50 1,4G.
    |300s|N50 1,4|

Domyślnie

Masz uszczelnioną i wytrzymałą puchę do tego budżet w wysokości 4 tys i zastanawiasz się na kitowym plastikiem 18-105, tamponem czy sigmą??? Nie twierdzę, że to złe obiektywy, wręcz przeciwnie ale takim budżetem kupiłbym używanego Nikkora 17-55/2.8, który podobnie jak Twoja pucha jest szczelna, pancerna w wykonaniu i dodatkowo z dobrym światłem. Wg mnie spokojnie sprosta Twoim wymaganiom.
    lub np:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=180320
    Ostatnio edytowane przez pil74 ; 15-05-2011 o 23:12
    nic...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Masz uszczelnioną i wytrzymałą puchę do tego budżet w wysokości 4 tys i zastanawiasz się na kitowym plastikiem 18-105, tamponem czy sigmą??? Nie twierdzę, że to złe obiektywy, wręcz przeciwnie ale takim budżetem kupiłbym używanego Nikkora 17-55/2.8, który podobnie jak Twoja pucha jest szczelna, pancerna w wykonaniu i dodatkowo z dobrym światłem. Wg mnie spokojnie sprosta Twoim wymaganiom.
    lub np:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=180320
    Dobry pomysł. Jak i co sprawdzać. Może być przechodzony auofokus?
    |300s|N50 1,4|

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów