Który będzie lepszy, bardziej ostry, lepsze kolory.
Szukaj
Który będzie lepszy, bardziej ostry, lepsze kolory.
A może Tamron SP AF28-75/2,8 XR Di LD
czyli wynik 1 v 0 dla 18-70. skoro tak to przy nim zostaje. mam też 50/1,8 który jest przereklamowany i kiepski. 18-70 lepiej ostrzy niestety troche ciemniejszy.
WOW! Miałeś odwagę powiedzieć coś takiego na tym forum... WOW!
A tak na serio... Ja tu jestem początujący, ale właściwie w każdym temacie (czy to o obiektywach - który lepszy?... zazwyczaj temat schodzi w kierunkiu wyższości stałek nad zoomamii i zawsze wspomniane zostają te obiektywy... albo o puszkach - jaki obiektyw do nich... ) przewija się wątek pięćdziesiątek 1.4 i 1.8. Że super, że świetne, że na portret, że światło, że genialne optycznie... A tu takie komentarz... Możesz to wyjśnić bliżej, bom ciekawy...![]()
D40 + AF-S 24-85f/3.5-4.5 G IF +1 bardzo fajne szkło w jednak dalszej [] przyszłości...
Gabriel, ja też miałem po zakupie nienajlepszą opinię o tej 50 f1.8. Już nawet chciałem wymieniać egzemplarz bo myślałem, że mam FF/BF albo coś. No to ustawiłem aparat na statywie, testowa plansza i robimy zdjęcia - idealnie, zawsze idealnie, no to kurde zadałem pytanie co jest nie tak. I wyszło szydło z worka, moja ręka wymaga treningu pod to szkło, głębia przy przesłonie f1,8 jest na tyle mała, że wystarczyło drobne poruszenie mnie względem fotografowanego obiektu i już np. zamiast w oczy trafiłem w nos lub ucho z ostrością. Dodatkowo przy f1.8 to ten obiektyw faktycznie nie jest hiper ostry, ale już lekkie przymknięcie go powoduje, że staje się ostrzejszy niż wspominany przez Ciebie 18-70. Teraz dużo zdjęć robię właśnie tą 50, tylko szkoda trochę, że przez crop 1,5 staje się trochę wąska, bo czasem za krótkie są nasze mieszkania.
Pozdrawiam
Erie
szkoda, że to już nie to samo forum...
Zgadzam sie Erie, przy 1,8 można omsknąć się z ostrością w dany punkt ze względu na małą GO, przy przymknięciu nawet niedużym, już bardzo ostry, przy odrobinie czasu na obycie sie z 50, będziesz miał naprawdę dobre zdjęcia, choć trochę z ogniskową po cropie ni przypiał ni odpiał, aczkolwiek za tą cenę to aż wstyd nie braćJa swojej 50 nigdzie nie oddam
![]()
D7200
UWAGA! Zaraz padnie kluczowy argument: "no to po co mi 1,8 skoro musze przymknac?"
![]()
Skontaktuj się z nami