Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie 24-120 VR vs 18-70 DX

Który będzie lepszy, bardziej ostry, lepsze kolory.

Domyślnie

A może Tamron SP AF28-75/2,8 XR Di LD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabriel Zobacz posta
    A może Tamron SP AF28-75/2,8 XR Di LD
    Wg mnie to świetne szkło w swojej klasie cenowej,tylko:
    -trzeba duuuużo cierpliwości i szczęścia by znaleźć ten odpowiedni(ostry i bez FF/BF) egzemplarz
    -będzie Ci brakować szerszego kąta,ale zawsze możesz w przyszłości rozwinąć swoją "szklarnię" w tym kierunku...

Domyślnie

Który będzie lepszy, bardziej ostry, lepsze kolory.
    ciężko wyczuć... ostrzejszy będzie 18-70 ale 24-120 ma stabilizacje..

po mojemu :

18-70:
    + ostrość
    + szeroki
    - winetuje

24-120
    - brak szerokiego k.
    - mydło
    + VR
    + ciekawy zakres
    |D90|D7200|S10-20|35 f1.8|18-105vr |T70-300VC |T150-600VC |
    FOTKIJETPHOTOS,AIR FOTO

Domyślnie

czyli wynik 1 v 0 dla 18-70. skoro tak to przy nim zostaje. mam też 50/1,8 który jest przereklamowany i kiepski. 18-70 lepiej ostrzy niestety troche ciemniejszy.

Domyślnie

...mam też 50/1,8 który jest przereklamowany i kiepski...
    WOW! Miałeś odwagę powiedzieć coś takiego na tym forum... WOW!
    A tak na serio... Ja tu jestem początujący, ale właściwie w każdym temacie (czy to o obiektywach - który lepszy?... zazwyczaj temat schodzi w kierunkiu wyższości stałek nad zoomamii i zawsze wspomniane zostają te obiektywy... albo o puszkach - jaki obiektyw do nich... ) przewija się wątek pięćdziesiątek 1.4 i 1.8. Że super, że świetne, że na portret, że światło, że genialne optycznie... A tu takie komentarz... Możesz to wyjśnić bliżej, bom ciekawy...
    D40 + AF-S 24-85f/3.5-4.5 G IF +1 bardzo fajne szkło w jednak dalszej [ ] przyszłości...

Domyślnie

Gabriel, ja też miałem po zakupie nienajlepszą opinię o tej 50 f1.8. Już nawet chciałem wymieniać egzemplarz bo myślałem, że mam FF/BF albo coś. No to ustawiłem aparat na statywie, testowa plansza i robimy zdjęcia - idealnie, zawsze idealnie, no to kurde zadałem pytanie co jest nie tak. I wyszło szydło z worka, moja ręka wymaga treningu pod to szkło, głębia przy przesłonie f1,8 jest na tyle mała, że wystarczyło drobne poruszenie mnie względem fotografowanego obiektu i już np. zamiast w oczy trafiłem w nos lub ucho z ostrością. Dodatkowo przy f1.8 to ten obiektyw faktycznie nie jest hiper ostry, ale już lekkie przymknięcie go powoduje, że staje się ostrzejszy niż wspominany przez Ciebie 18-70. Teraz dużo zdjęć robię właśnie tą 50, tylko szkoda trochę, że przez crop 1,5 staje się trochę wąska, bo czasem za krótkie są nasze mieszkania .

Pozdrawiam
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Zgadzam sie Erie, przy 1,8 można omsknąć się z ostrością w dany punkt ze względu na małą GO, przy przymknięciu nawet niedużym, już bardzo ostry, przy odrobinie czasu na obycie sie z 50, będziesz miał naprawdę dobre zdjęcia, choć trochę z ogniskową po cropie ni przypiał ni odpiał, aczkolwiek za tą cenę to aż wstyd nie braćJa swojej 50 nigdzie nie oddam
    D7200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drakenus77 Zobacz posta
    ciężko wyczuć... ostrzejszy będzie 18-70 ale 24-120 ma stabilizacje..

24-120
    - brak szerokiego k.
    - mydło
    + VR
    + ciekawy zakres
    24-120 VR to mydło a jak to stwierdzenie ma się do testów http://www.photozone.de/8Reviews/len...56vr/index.htm

nie wynika z nich by było tak tragicznie
    a co do minusów to bym dodał większą aberację chromatyczną ale ciekaw jestem czy naprawde daje tak mocno po oczach; ma ktoś może z grupowiczów to szkiełko, chętnie bym zobaczył kilka przykładowych zdjęć
    co do ostrości to chyba zawszę można delikatnie wyostrzyć softem
    pozdr.
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Uprawnienia umieszczania postów