Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Domyślnie

xmp to jest po prostu plik XML z okreslonymi polami. z tym ze opisujacy parametry wystepujace w sofcie Adobe,
    choc realnie nie stoi nic na przeszkodzie, zeby inne aplikacje za ich pomoca "wywolywaly" foty

Domyślnie

nooo teraz już rozumiem więcej. Pliki xmp są bardzo fajne.
    No i LR zyskał mocną przewagę nad NX.
    Jest jeszcze jedna sprawa.
    Z tego co zauważyłem czy LR nie czyta ustawień z puszki np d-lighting?
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p4oj Zobacz posta
    [...]
    No i LR zyskał mocną przewagę nad NX.
    Jest jeszcze jedna sprawa.
    Z tego co zauważyłem czy LR nie czyta ustawień z puszki np d-lighting?
    Noooo i teraz właśnie tą przewagę stracił
    Niestety nie czyta ustawień puszki. To potrafi tylko NX.

Domyślnie

na czym dokladnie polega problem z poslugiwaniem sie suwakami Fill/Clarity?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na czym dokladnie polega problem z poslugiwaniem sie suwakami Fill/Clarity?
    Ale problem czytania ustawień aparatu to coś więcej niż tylko d-lighting.
    Oczywiście jednym to przeszkadza innym nie.

Domyślnie

Długo zastanawiałem się nad LR, miałem mieszane uczucia. W końcu ściągnąłem sobie triala i zacząłem rzeźbić. Ten program jako wywoływarka jest bardzo podobny do ACR (w sumie to to samo, z tym, że LR umożliwia prace na wirtualnych kopiach plików, a to się bardzo przydaje) ale pazur pokazuje dopiero w kwestii organizacji pracy. Mam pedantyczną naturę i sposób zarządzania zdjęciami, jaki umożliwia LR jest mi bardzo na rękę. Sam fakt importowania zdjęć do katalogu wymusza wręcz porządek na dysku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Sam fakt importowania zdjęć do katalogu wymusza wręcz porządek na dysku
    Właśnie fajne jest to, że zdjęcia mogą sobie leżeć tam gdzie były wcześniej. Bodaj LR 1 wymuszał wciąganie fot w odmęty własnej biblioteki i to było słabe.
    I'm one of those bad things that happen to good people

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    Właśnie fajne jest to, że zdjęcia mogą sobie leżeć tam gdzie były wcześniej. Bodaj LR 1 wymuszał wciąganie fot w odmęty własnej biblioteki i to było słabe.
    Źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że zaimportowanie zdjęć powiązane jest z możliwością wskazania katalogu, podkatalogu, wybranego przez nas, a jak nie to i tak LR sam to zrobi (po dacie) i to w jakiś sposób porządkuje dysk. Oczywiście można mieć folder zdjęcia, w którym będzie wszystko, a potem podzielić to na kolekcje już w bibliotece, ale ja jakoś wolę katalogować od razu, w folderach na dysku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez de Fresz Zobacz posta
    znowy mieszanie pojec

biblioteka to jest tryb pracy w LR. ten do przegladania zawartosci...

...katalogu. ktory jest ta baza danych fot, do ktorej sie importuje. zawsze i bezwzglednie.

a to gdzie leza foty na dyskach to kwestia drugorzedna i niestety nadal zle robiona przez uzytkownikow i w konsekwencji jeszcze nie do konca prawidlowo zrobiona przez Adobe.

Cytat Zamieszczone przez Przemek Paśnik Zobacz posta
    Źle się wyraziłem. Chodzi mi o to, że zaimportowanie zdjęć powiązane jest z możliwością wskazania katalogu, podkatalogu, wybranego przez nas, a jak nie to i tak LR sam to zrobi (po dacie) i to w jakiś sposób porządkuje dysk. Oczywiście można mieć folder zdjęcia, w którym będzie wszystko, a potem podzielić to na kolekcje już w bibliotece, ale ja jakoś wolę katalogować od razu, w folderach na dysku
    i to jest wlasnie ta slabosc uzytkownikow - niewolnicze przywiazanie do myslenia w kategoriach struktury folderow na dysku. to jest tylko kwestia historycznych zaszlosci, ale nie jest to rozwiazanie optymalne dla dobrej pracy z katalogiem. dlatego, ze to miejsce na drzewo folderow na dysku zabiera przestrzen w oknie LR a nie daje tak naprawde nic, czego nie da sie uzyskac filtrami. a tymi filtrami, glupio wcisnietymi na gorze ekranu, mozna zrobic duzo wiecej. mozna

1. wybierac foty wg. daty:

2. albo tez tak, jak komus wygodniej:

3. ale mozna tez wedlug lokalizacji:

4. albo slow kluczowych:

albo i obiektywu, korpusu, cuda wianka... i to wszystko powinno byc na tym pasku po lewej, zamiast zzerac przestrzen w pionie, ktorej na dzisiejszych panoramicznych monitorach jest coraz mniej.

wypas organizacji w LR polega wlasnie na tym, ze nie trzeba myslec w takich sredniowiecznych kategoriach niewolnictwa folderowego, tylko zaczac traktowac swoj katalog jako baze danych, ktora mozna przeszukiwac wedlug przeroznych kryterium.

co dla mnie jest najbardziej spartolone w LR w tym momencie to brak zwyklego, dedykowanego okienka tekstowego "Search". najczesciej wiem czego szukam i wystarczy mi wklepanie jednego slowa i wybranie skad ma byc wyszukiwanie (keywordsy, tagi lokalizacyjne, zakres czasowy) i od razu mam wyniki. w LR jest filtr Text, ale ani on nie jest sensowny ani wygodny.

Domyślnie

Są dwa okienka do Searchu, i prawdę mówiąc jestem z nich bardzo zadowolony. Jedno to dość dokładne pole w filtrze Text (czasem nawet za dokładne), ale za to można w nim szukać wielu parametrów pliku, łącznie z Exifem; i drugie, w którym można szukać tylko tego, co się samemu wpisało - tzn. w keywordsach. To drugie jest nad keywords list i jeśli szukam czegoś, co sam wpisałem (a przekonałem się, że tagowanie zdjęć jest gigantycznie, albo atomowo wręcz przydatne), to wpisuję tam i dostaję wyniki.

Słowem jedno Search do wszystkiego i dokładne, z warunkami logicznymi, i drugie, proste - do samych keywordów wspisanych przez usera. Dla mnie prosto i zgrabnie.
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 12-05-2011 o 11:13
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów