Szukaj
I tu jest właśnie cala zaletai lajtrooma, że pracuje na plikach jedenej biblioteki, a jak chcę to przecież mogę ją zamknąć i otworzyć zupełnie inną z rozwijanej listu "otwórz biblitekę"
Backup robię ręcznie na dysk zewnętrzny podłączony do komputera po E-SATA. Przerzucam np 1000 rawów (około 12GB) na dysk 1 TB. Po złączu E-SATA idzie błyskawicznie, no i wygodnie się podłącza i odłącza dysk.
Co do DNG to mają zapisane parametry obróbki wiec jak przeniesie sie taki plik np. po formacie dysku C, czy też na zupełnie inny komputer to powinien zachować ustawienia suwaczkowe nabyte przy pierwszym wywoływaniu tego cyfrowego negatywu. Doświadczeni fotografowie podobno na DNG od dawna pracują. Ja niestety dopiero tą Amerykę odkrywam
tutaj coś trochę łopatologicznie wyłożone w temacie DNG jest.
http://www.spryciarze.pl/poradniki/r...dng-fotografia
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 13-05-2011 o 21:12
akustyk.fc.pl albo tez bartrozanski@flickr
Da sie moze przeorganizowac biblioteke?
Az do tej chwili pliki importowalem pliki, by ladowaly w folderach rrrr-mm-dd (destination - by date/date format rrrr-mm-dd).
Czasem wychodzi jeden plik jednego dnia i nie potrzebnie tworzy sie duza ilosc folderow.
Chcialbym zmienic format daty dla czesci folderow na: rrrr/mm, a wiec tak by LR grupowal pliki miesiacami danego roku w folderach rrrr.
Jakos nie przychodzi mi do glowy jak to latwo zrobic. Najlatwiej skasowac wpisy z biblioteki i zaimportowac pliki ponownie z nowym ustawieniem.
Ale czesc plikow byla juz edytowana w bibliotece, wiec te zmiany strace...
Właśnie w takich sytuacjach wychodzi na jaw przewaga posiadania metadanych w plikach xmp leżących przy obrazkach. Mając dane o całej edycji obrazka (wliczając w to tagi, także zagnieżdżone) w osobnym, malutkim pliczku nie tracisz nic z wykonanej pracy. Przy imporcie możesz wskazać cały folder gdzie leżą pary: plik obrazka + plik xmp, a LR zaimportuje Ci obrazek od razu ze wszystkimi edycjami, tagami i tak dalej. Działa to nei tylko w systemie, na którym obrabiałeś te obrazki, ale także na całkowicie nowym, który tych obrazków nigdy w życiu nie widział.
Jeśli w preferencjach masz zaptaszkowane tworzenie plików xmp, nic nie musisz robić, edycje każdego pliku już są w nich zapisane. Jeśłi jeszcze tego nie zmieniałeś, zmień - a potem w Library zaznacz wszystkie pliki, prawym guzikiem wybierz Metadata > Save metadata to file i poczekaj, aż skończy.
Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 16-05-2011 o 01:23
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
I tak wlasnie zrobilem![]()
Niestety tym sposobem przepadly wirtualne kopie, sztuk dwie, ale jednak![]()
Bo wirtualne kopie są ładne w druku, ale nie w robocie. Sam się kiedyś o tym przekonałem (że nikną), dlatego teraz mam to w Snapshotach. Zapomniałem powiedzieć, bo robię to w miarę mechanicznie po prostu, prawie o tym nie myśląc.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Skontaktuj się z nami