Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Lightroom idea biblioteki

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego stworzono ten mechanizm, jego plusy, bo ja jakoś nie mogę zrozumieć idei importowani i eksportowania, tym bardziej ze pracuje sie na nef-ach.
    Pracowałem na NX i podobało mi się ze modyfikowałem nef-y i mogłem spokojnie backupować sobie pliki zgodnie z datami modyfikacji.
    Jakoś nie wierze w bibliotekę bo już kilka zdjęć obrobionych mi wyleciało i musiałem wciągać (importować) od nowa plik nef.
    N

Domyślnie

chodzi o biblioteke czy o katalog? biblioteka (library) to tryb pracy LR, w ktorym przeglada sie zawartosc otwartego katalogu,
    wiec nie bardzo rozumiem pytanie o mechanizm biblioteki.

a idea katalogu... to jest po prostu baza danych zdjec, zoptymalizowana pod katem szybkiego filtrowania i wyszukiwania.
    plusem jest wlasnie ta szybkosc wyszukiwania, np. zdjec wykonanych w okreslonym miejscu (miasto, wojewodztwo, kraj),
    okreslonym obiektywem, czy po prostu z wybranymi slowami kluczowymi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p4oj Zobacz posta
    Jakoś nie wierze w bibliotekę bo już kilka zdjęć obrobionych mi wyleciało i musiałem wciągać (importować) od nowa plik nef.
    ze niby jak wylecialo?

Domyślnie

Skoro Library służy to wyszukiwania to dlaczego nie można pracować bezpośrednio na nef-ach, no chyba ze można a ja tego nie potrafie.

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    ze niby jak wylecialo?
    no po lewo w nawigatorze miałem katalog a po ponownym otwarciu już go nie miałem. I w związku z tym wyleciała cała obróbka. Zostały surowe nef-y.
    N

Domyślnie

powinno sie to dac przywrocic jakos, ja przerabiam nefy od razu na dng i wtedy informacje o zmianach sa zawarte bezposrednio w pliku, tak to rozumiem przynajmniej.

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Chyba nie rozumiesz idei katalogu w LR. Proponuję poczytać.

Oraz zaznaczyć opcję zapisywania plików XMP.
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Domyślnie

Mnie jeszcze nigdy nic nie wyleciało, ale mimo wszystko na wszelki wypadek zaznaczyłem opcję tworzenia pliku xmp po obróbce.
    Ten plik jest czytany również przez ACR więc nie ma problemu z "przeniesieniem" obróbki nefa do tego programu.
    Mnie idea LR'a bardzo odpowiada. wg mnie szybciej się tak pracuje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzejms Zobacz posta
    Chyba nie rozumiesz idei katalogu w LR. Proponuję poczytać.
    Oraz zaznaczyć opcję zapisywania plików XMP.
    no jasne ze nie rozumiem, po to rozpocząłem ten wątek.
    A czy mógłbyś mi to wyłożyć?
    Co to plik xmp?
    N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p4oj Zobacz posta
    no jasne ze nie rozumiem, po to rozpocząłem ten wątek.
    A czy mógłbyś mi to wyłożyć?
    Co to plik xmp?
    na dobry poczatek:
    http://thelightroomlab.com/2008/12/r...-in-lightroom/

Domyślnie

W plikach xmp zapisane są zmiany jakie dokonujesz podczas wywoływania nefa. Nie jestem tylko pewny czy to jest jakiś standard czy może tylko działa z programami Adobe.
    Co do idei działania to jest to mniej więcej tak.
    Załóżmy że masz zdjęcia z sesji zapisane na dysku w katalogu
    Pracując na NX musisz wejść w katalog i otwierać każde zdjęcie które Cię interesuje z osobna, po czym je zapisać.
    Czyli otwierasz, grzebiesz, zapisujesz
    otwierasz, grzebiesz, zapisujesz itd.
    W LR po zaimportowaniu zdjęć (hurtowym otwarciu), przeskakujesz sobie pomiędzy zdjęciami, grzebiesz w tych co cię interesują.
    Jak już pogrzebiesz we wszystkich, to wybierasz sobie te które chcesz wyeksportować. Czyli też zapisujesz hurtem.
    Czyli importujesz (hurtem), grzebiesz, grzebiesz, grzebiesz, zapisujesz (hurtem)
    Wg mnie główną wadą tego rozwiązania jest to, że jak masz np jedno zdjęcie które chcesz obrobić to nie da się go po prostu otworzyć w programie.
    Trzeba importować.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów