Szukaj
Niestety, widać aż nadto że prosto z puszki.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Co do obróbki pozostaje się zgodzić z przedmówcą. Słabe kolory, słaby kontrast. Kadry też niespecjalnie zwalają z krzesła.
Zgadzam się.Tylko jest dla mnie smutne to że nadeszły czasy że jeśli nie obrobisz w PS to nie masz szansy bytu!!!
Dlaczego smutne, zawsze się "obrabiało" zdjęcia kiedyś w ciemni a teraz przed komputerem.
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Ale nie można tego porównywać! Teraz jeśli zrobisz zdjęcie nawet pozytywne a nie jest obrobione w PSie to masz pozamiatane!!! i niestety probowalwm to w kilku tematach!!!
Po pierwsze, teraz ogladasz zdjęcia na ekranie komputera. A ten przyzwyczaił nas do jakiejś jakości. Świat idzie do przodu i skoro dysponujemy coraz lepszym sprzetem fotograficznym, dlaczego mamy robić zdjęcia jakości sprzed lat dwudziestu? Zresztą na papierze łatwiej się tuszuje niedociągnięcia niż na komputerze.
Inna sprawa to to, że wywołujemy RAW-y. A RAW prosto z puszki to surowy zrzut z matrycy, wymagający obróbki. Chcesz ładną fotkę z puszki? Zrób zdjęcie kompaktem, który ma w trzewiach kupę podprogramów obrabiających fotki w locie. Lustro daje nam kreatywność, po to je kupujemy abyśmy mieli większy wpływ na możliwości obróbki.
No i po trzecie, to forum gdzie jakiś pewien poziom prac jest wymagany. Nie licz, że podejdziesz do kwiatka , trzaśniesz byle fotkę, wyrzucisz ja z puszki i wszyscy będą sikać z zachwytu. Tutaj trzeba na pochwałę zapracować.
Radziłbym tez przemyśleć nieco same kadry jak i parametry. Nie wydaje mi się, aby było logicznym posunięciem robić zdjęcie na ISO 800 i 1/4000s (fot 3). ISO podnosimy, jak już naprawdę mamy słabe warunki świetlne i chcemy zrobić zdjęcie bez lampy z ręki.
Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB
Dlaczego nie mozna porównywać? PP jest częścią powstawania zdjęcia.
Jak napisał Karbulot, Raw daje spore możliwości to dlaczego ich nie wykorzystać
Moja galeria: www.darko.cal.pl, zapraszam na FB
Karbulot zgadzam sie z Toba i o moich fotkach nie pisze bo jestem swiadomy tego na jakim poziomie jestemZ ISO to moje nie dopatrzenie niestety ale to sie odnosi znow do pewnego mojego poziomu
Rozumiem poprawki ale jesli czasem sie przyjrzymy niektorym zdjeciom to jest to grafika komputerowa a nie fotografia wiec mysle ze powinna jakas granica byc. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieje ze nikogo nie urazilem
![]()
Skontaktuj się z nami