Mnie WB z D700 czasami wychodzi jakiś taki posra..., że niczym nie mogę go doprowadzic do ładu. Szczególnie w świetle mieszanym (świetłówka+żarówka+...). PRE na nic się zdaje w takiej sytuacji. W D200 mi łatwiej.
Szukaj
Mnie WB z D700 czasami wychodzi jakiś taki posra..., że niczym nie mogę go doprowadzic do ładu. Szczególnie w świetle mieszanym (świetłówka+żarówka+...). PRE na nic się zdaje w takiej sytuacji. W D200 mi łatwiej.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
To czy AWB w trudnym oświetleniu jest kopnięty trochę czy bardzo - właściwie nie ma znaczenia, i tak trzeba poprawić. Po prostym zabiegu (np. po "pipecie") jest on już zwykle akceptowalny bez względu na pochodzenie obrazka. Dysputy więc n/t wyższości AWB w Canonach, D200, D300, D700 z wiosny 2009 roku - są trochę jałowe![]()
Obecnie mam 80, 300 i 700 i jest różnica w tym pipetowaniu, więc nie do końca takie to jałowe gadanie... Ale fakt, z 700 najwięcej można wycisnąć wszelkimi suwaczkami bez widocznych strat![]()
Absolutnie nie masz racji. "Pipetowanie" w D700 i "pipetowanie" w D200 to dzień do nocy. Po pipetce w NEF z D200 plik jest gotowy (lub prawie), a w D700 jeszcze długa droga przede mną.
Mówię oczywiście o przypadkach trudnych, np. światło mieszane (świetlówka+żarówka+...). W innych warunkach obie puszki radzą sobie równie dobrze.
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 03-05-2011 o 19:16
W przypadkach takiego oświetlenia, to jedynym bezkompromisowym wyjściem jest konwersja do B/W. Tu nie chodzi o AWB - po prostu żaden WB nie będzie dobry.
Mógłbyś pstryknąć oboma aparatami testowo te same kadry, starając się zadbać o możliwie zbliżone warunki ekspozycji i wkleić z nich NEF-y? Intrygują mnie to, aż nabieram chęci na nabycie tego D200 (czy D300, już nie wiem) niesamowitego![]()
Jak będę miał okazję, to pstryknę obiema puszkami taki "trudny" kadr.
D200 nie jest "niesamowite" jak piszesz, tylko w niektórych warunkach WB radzi sobie IMO lepiej niż D700.
Pozdr.
Skontaktuj się z nami