Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Domyślnie Kopnięty AWB w D700 czy ten typ tak ma?

W sobotę po raz drugi robiłem ślub w USC w moim mieście i zauważyłem dziwną rzecz. Przy serii zdjęć, każde ma inną dominantę barwną. Wszystko się mieni od czerwonego przechodząc przez żółty do zielonego.
    Nie wiem co to były za żarówki, prawdopodobnie jarzeniówy ale czy to jest możliwe, że taka żarówka zmienia aż tak szybko temperaturę barwową? Czy to ja mam kopnięty soft w puszce?
    Pytam, bo nigdy wcześniej przy takim oświetleniu nie robiłem zdjęć i ciągle się drapie po głowie.

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Zdjęcia Panie pokaż bo my jasnowidze nie jesteśmy.

Domyślnie

Jeżeli to były jarzeniówki + inne światło, to ciesz się że nie miałeś zdjęć które w połowie są takie a w drugiej inne...
    I D700 niestety, niewiele tu ma do rzeczy.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Na szczęście wszystkie są jednolite także wielkiej tragedii nie ma.

Zdjęcia pokażę jak wszystko zgram na hdd.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj.Łódzkie

Domyślnie

Obstawiam jarzeniówki Są to lampy które działaja na zasadzie wyładowania, tak więc światło pulsuje w nich z dużą częstotliwością. Efekt na zdjęciach to właśnie różny balans bieli. Dokładnie tak miłem jak pracowałem przy takowym świetle - co chwila inny balans - trzeba się z tym pogodzić...
    Zdaje się że tak to właśnie jest - a może niech się wypowiedzą elektrycy, ja się nie za bardzo (czytaj: wcale ) na tym znam.
    F, D, SB i conieco do nich

Domyślnie

Świetlóweczki jak nic. Ja ostatnio robiłem chrzciny i mam to samo.

Domyślnie

Od niedawna mam D700 i widzę od razu różnicę w AWB. D300 radzi sobie z tym duuużo lepiej... Zdążyłam go przetestować w różnych warunkach, a ostatnio także w kościele i na sali weselnej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    ... Przy serii zdjęć, każde ma inną dominantę barwną. Wszystko się mieni od czerwonego przechodząc przez żółty do zielonego.
    Nie wiem co to były za żarówki, prawdopodobnie jarzeniówy ale czy to jest możliwe, że taka żarówka zmienia aż tak szybko temperaturę barwową? Czy to ja mam kopnięty soft w puszce?
    Pytam, bo nigdy wcześniej przy takim oświetleniu nie robiłem zdjęć i ciągle się drapie po głowie.
    Przy świetlówkach: gdyby na serii zdjęć wszystkie fotki miały być identycznie naświetlone - to byłyby jednakowo z dominantą jakiegoś koloru. Jednak Ty masz włączony braketing expozycji - dlatego dominanta zmienia kolor.

Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez wasilewk ; 02-05-2011 o 17:57
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    ..Przy serii zdjęć, każde ma inną dominantę barwną. Wszystko się mieni od czerwonego przechodząc przez żółty do zielonego.
    Nie wiem co to były za żarówki, prawdopodobnie jarzeniówy ale czy to jest możliwe, że taka żarówka zmienia aż tak szybko temperaturę barwową? .
    czas naświetlania był dość krótki?

Cytat Zamieszczone przez credka Zobacz posta
    Od niedawna mam D700 i widzę od razu różnicę w AWB. D300 radzi sobie z tym duuużo lepiej... Zdążyłam go przetestować w różnych warunkach, a ostatnio także w kościele i na sali weselnej.
    D300 czy D700, jeden pies. Nie ważne jaka to sala czy kościół, ważne jakie oświetlenie tam zamontowano. Z jarzeniówkami jest źle. Wejdź na czas rzędu 1/2000 to wyjdą takie kwiatki, że szkoda gadać. Ale sądzę że to będzie źle zawsze, z każdym modelem aparatu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Przy świetlówkach: gdyby na serii zdjęć wszystkie fotki miały być identycznie naświetlone - to byłyby jednakowo z dominantą jakiegoś koloru. Jednak Ty masz włączony braketing expozycji - dlatego dominanta zmienia kolor.

Pzdr.
    No o to właśnie chodzi że nie mam włączonego. Z tego co ja tutaj widzę to większość ma takie problemy jak ja z jarzeniówami.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    czas naświetlania był dość krótki?
    około 1/200 - 1/300. Próbowałem wołać je w CNX2 ale żeby dobrze tam ustawić WB to trzeba jakiegoś miszcza . ACR już sobie nieźle radzi.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów